24 mei 2024
 • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
 • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
 • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
 • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
 • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 28 december 2016 – Het jaar is bijna voorbij, de achteruit- én hoopvolle vooruitblik is geschreven, wat nog rest is een laatste stukje met lijstjes van 9innings.nl.

Om te beginnen met de meest gelezen stukken van afgelopen jaar. Bovenaan staat het op 21 oktober gepubliceerde stuk “Hoofdklasse spelers-carrousel”. Dit stuk maakte bij heel wat verenigingen en spelers wat los, niet in de laatste plaats omdat ik met sommige geruchten de plank behoorlijk missloeg. Ik heb na publicatie nog vier dagen aanpassingen in het stuk gemaakt, maar voor het complete overzicht van overschrijvingen kun je het best hier kijken.

Op de tweede plek staat het stuk “Einde Haarlemse Honkbalweek” van 15 december. Ik kreeg dit trieste nieuws via via snel doorgespeeld waardoor ik het niet alleen snel op de site had, maar het ook snel via Facebook kon verspreiden. En als je met dit soort heftig nieuws (een van) de eerste bent dan wordt het bericht veel gedeeld en tikt de teller aardig door.

Het stuk dat op de derde plaats staat moest het meer hebben van het delen dan van de echte nieuwswaarde. En hoewel ik de stukken van 9innings.nl in april alleen maar op de Facebook-pagina van de Reserve Reserves zette werd het stuk “Het Marokkanen probleem in het honkbal” daarna toch nog 26 keer gedeeld.

Hieronder de complete Top-10:

 1. Hoofdklasse spelers-carrousel
 2. Einde Haarlemse Honkbalweek
 3. Het Marokkanen probleem in het honkbal
 4. Actie UVV is om je ballen uit je broek te schamen
 5. L&D Amsterdam trekt zich toch terug uit de Nederlandse Hoofdklasse
 6. KNBSB is nog steeds de weg kwijt
 7. Schorsingen KNBSB geen touw aan vast te knopen
 8. HCAW gaat gevecht aan met de KNBSB
 9. Overgangsklasse nu ook een puinhoop
 10. Kinheim overweegt terugtrekken Hoofdklasse team

Naast de kritische stukken over de bond, UVV, Kinheim, de ELB, de KNBSB, het Nederlands team en de Nederlandse honkbalbond schreef ik dit jaar ook een aantal meer persoonlijke stukken. En hoewel deze qua aantal lezers de Top-10 niet gehaald hebben kreeg ik er toch veel reacties op. Sommige reacties werden gewoon op Facebook geplaatst, maar ook via de mail wisten mensen me te vinden.

In de categorie “persoonlijk” is dit mijn Top-3:

 1. Magisch honkbal in New York na 9/11
 2. Honkbalvader en honkbalzoon
 3. Je suis á Pim Mulier

Ik ben vorig jaar in oktober gestopt met schrijven en dit jaar in april weer begonnen. In de tussentijd gebeurde er kennelijk weinig in de Nederlandse honkbalwereld. Het leek wel winterstop. In 2017 verwacht ik dat het aan het begin van het jaar minder stil is. In de aanloop naar het extra ingelaste KNBSB Congres dat eind januari gehouden wordt verwacht ik hier nog wel wat kritische noten te kraken.

Tot dan!

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES