24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 19 juni 2016 (Vaderdag) – Vorige week ontving ik een email met als onderwerp “Geef je vader een cadeau waarmee hij alles kan“. Ik had er denk ik niets mee gedaan als de mail van een nietszeggend bedrijf was geweest.

De email is vast naar honderdduizenden mensen verstuurd, en ze zijn heus niet het enige bedrijf dat probeert een graantje mee te pikken van de commerciële feestdag, maar op de een of andere manier had ik van Apple beter verwacht. Maar goed, ook na het uitblijven van een reactie op de email die ik terugstuurde ben ik té gehecht aan m’n iPhone en m’n iPad om deze uit protest in te ruilen voor Samsung modellen.

In Amerika zijn ze ook niet vies van een beetje commercie. Wij mogen hier dan ’trots’ zijn op onze VOC-mentaliteit, maar zij hebben het écht uitgevonden.

Op 3 juni kreeg ik van de MLB Shop een mail “Free shipping on MLB Gifts for Dad!“. Dat gaat natuurlijk ook niet helemaal goed, want eenmaal geklikt op de “Autographed New York Yankees Derek Jeter Fanatics Authentic Framed Bat” staat groot bovenaan de pagina “Free shipping on all U.S. orders over $50“. Gratis, niet voor mij dus, maar ik ben al wel virtueel aan het shoppen.

Op 7 juni wordt ik opnieuw even geattendeerd op de naderende dag. In de dagelijkse MLB.com Morning Lineup staat een link naar een mooi verhaal over een vader en een zoon in de Negro Leagues in de jaren ’40. De link naar het verhaal van Tony Gwynn Jr. kan ik vervolgens ook niet ongeklikt laten.

Een dag later weer een mail. Deze keer van yankees.com “This Is the Cap That Honors the Original Coach“. De lach van Delin Betances ziet er een beetje geforceerd uit, maar who cares, de lach heeft gewerkt want de Fathers Day New Era Cap met het Yankee logo is inmiddels uitverkocht.

Een half uurtje later, mail van dodgers.com. Een #WeVoteLA Update voor de All Star Game. Ze grijpen de gelegenheid meteen even aan om aan te kondigen dat op Vaderdag de eerste 40.000 bezoekers gratis “Fathers Day Boxers” krijgen aangeboden.2568x1444_LADpro_fdb_zjdplzop_jxb2awes

Toeval of niet, maar in de Morning Lineup van de volgende dag een linkje naar een video met een baby-vasthoudende-en-tegelijkertijd-bal-vangende-vader. Ahhhh….

Omdat het al een week geleden is dat ik in de MLB.com Shop niets gekocht heb krijg ik op 10 juni een reminder “It’s Not Too Late! Pick Up a Fresh MLB Jersey for Dad“. Gevolgd door een mail van dodgers.com “This Is the Cap That Honors the Original Coach“, huh? Ah… Joc Pederson weet te melden dat de speciale Vaderdag-pet met het LA Dodgers logo nog wél te krijgen is.

Naamloos

Net als hier in Nederland studeren in Amerika rond deze tijd veel kinderen af. Dat is natuurlijk pas écht feest, maar ook daar hebben ze wat op gevonden. “Treat Dads & Grads to a Dodger game!” schreeuwt de email van dodger.com ticketing.

De hele week krijg ik nog mail met aanbiedingen en reminders. Derek Jeter maakt het wel heel erg bont. Het is wel weer een mooi verhaal in zijn “Players Tribune”, maar Big Papi vaderfiguur voor Hanley Ramirez?!

Ik had eigenlijk nooit iets met Vaderdag, maar op de een of andere manier heb je door al dat commerciële geweld die keuze niet meer. Gelukkig kun je nog wel zelf bepalen wat dat ‘iets’ dan is. “Celebrate Dads and Grads” kopte de email van yankees.com gisteren. Laat ik dat dan maar doen, nou ja, dat “Dads” gedeelte dan. Ik ga daarom vanmiddag even kijken bij HCAW. Hij had het daar altijd naar z’n zin, er ligt daar een tegel met z’n naam en hij is daar altijd nog een klein beetje.

IMG_0513

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES