24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 23 juni 2016 – Het zal geen hobby van me worden, maar maandagavond ben ik ‘ns gaan kijken bij de openbare vergadering van de bondsraad in het Huis van de Sport in Nieuwegein.

Vooraf had ik al gehoord dat het aantal bondsraadsleden niet groot genoeg was om beslissingen te kunnen nemen, maar dat mocht de pret niet drukken.

Één van de eerste onderwerpen op de agenda was de stand van zake rondom de ELB. Gezien de kritische vragen die gesteld werden was duidelijk dat een aantal bondsraadsleden zich goed had verdiept in de materie. De Voorzitter en de Directeur van de KNBSB kwamen ook goed beslagen ten ijs en trapte af met een opsomming van de gebeurtenissen in chronologische volgorde.

Al snel werd duidelijk dat de stellingname van de KNBSB vooral bepaald is door de status die de CEB aan de ELB heeft toegekend. Hoe de CEB tot de beslissingen is gekomen de ELB niet te erkennen werd niet helemaal duidelijk. Het was voor de bondsraadsleden ook lastig discussiëren met de CEB omdat die zelf niet aanwezig was. Het bondsbestuur werd nog wel gevraagd om na te gaan of de CEB zich wel aan de (eigen) regels heeft gehouden.

De nieuwe Directeur van de KNBSB had wel bij de CEB geïnformeerd naar de gang van zaken rondom de wijziging in de regels voor de rosters. Ook op deze site waren vraagtekens gesteld bij de manier waarop deze tot stand zijn gekomen. De timing van communicatie van de regels, net voor de eerste geplande ELB wedstrijden in Amsterdam, was ook op z’n minst ongelukkig te noemen.

De verklaring hiervoor, die dus niet rechtstreeks van de CEB, maar via de KNBSB naar buiten komt is als volgt:

Vorig jaar heeft L&D Amsterdam een protest ingediend omdat Bologna een paar dagen voor de start van de European Champions Cup een Amerikaan (of Canadees, daar wil ik vanaf zijn) in had gevlogen. Door een paar mazen in de CEB-regels kon hier toen niet tegen opgetreden worden. Deze mazen zijn in februari door het CEB-bestuur gedicht en via de mail naar de bonden bevestigd. Dat de publicatie van deze aangepaste regels pas in mei plaatsvond had de CEB afgedaan als een normale gang van zaken. Waarom juist de regel die de ELB wedstrijden trof niet in het document met wijzigingen was opgenomen werd niet duidelijk.

Daarmee was de kous wel een beetje af, voor dit jaar tenminste. Het goede nieuws was dat de KNBSB en de ELB wel nog steeds on speaking terms zijn. Als het goed is gaan de heren volgende maand om de tafel om te kijken of er mogelijkheden zijn om op de een of andere manier samen te werken.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES