Coppa Italia 2022 voor Fortitudo Bologna

20 september 2022 – De tweede deelnemer uit de Italiaanse Serie A aan de European Champions Cup van volgend jaar is het door UnipolSai gesponsorde Fortitudo Bologna. Deze club, waarin dit jaar onze landgenoten Gilmer Lampe en Kevin Josephina meespelen, veroverde zondagmiddag de Italiaanse beker door in de finale San Marino met 13-1 te verslaan. Een dag eerder had Bologna in de halve finale van het bekertoernooi gewonnen van Parma met 14-3. Als bekerwinnaar verkrijgt Bologna het tweede ticket van de Italiaanse bond FIBS voor het Europese bekertournooi voor clubs in 2023. Daarin zal Bologna uitkomen in de poule met de Nederlandse kampioensclub HCAW Bussum, terwijl Amsterdam Pirates zal worden ingedeeld in de andere poule met San Marino als kampioen van de Serie A 2022. Een en ander volgens de gebruikelijke plaatsing van de twee Nederlandse en Italiaanse clubs voor de loting van de twee poules van de “Europa Cup”.

Buitenvelder Lampe en binnenvelder Josephina speelden in het afgelopen weekend een hoofdrol in ieder van beide wedstrijden tegen topclubs. Zaterdagavond tegen Parma sloeg Lampe 3 punten binnen dankzij een homerun, een double en een single, terwijl Josephina 2 punten binnen sloeg met een double en een single. Al in de tweede inning nam het in eigen huis als bezoekende club spelende Bologna ruime afstand door 8 runs te scoren op pitcher Diego Fabiani van Parma. Deze schakelde de eerste slagman uit, maar incasseerde toen twee singles. Door een fout in het buitenveld werd de score geopend met 0-1, maar daarna volgde de tweede nul. Twee Italiaanse singles en twee Nederlandse doubles later was de voorsprong al uitgelopen naar 0-5. In de zesde inning tilde de homerun van Lampe de stand van 1-12 naar 1-14. Na zeven innings maakte de mercy rule bij 3-14 een eind aan de wedstrijd. Winnende werper namens Bologna was Filippo Crepaldi, die in 6.1 innings slechts twee op hem verdiende punten tegen kreeg. Verliezende werper was voornoemde Fabiani, die 7 verdiende punten tegen kreeg in 1.2 innings. Zijn eerste reliever Mattia Aldegheri bleef 3.1 innings staan en moest 4 verdiende punten toestaan, waarna Luca Capellano afsloot met 2 verdiende punten tegen in 2 innings. Hun verdediging beging 4 veldfouten.

Zondagmiddag om 15.00 uur begon de bekerfinale tussen Bologna en San Marino, de kersverse kampioen van de Serie A. Nadat de 8 topclubs van de uit 30 bestaande Serie A dit jaar wedstrijden van slechts 7 innings hadden gespeeld, moesten ze na afloop van die competitie plotseling weer 9 innings spelen in het knock-out toernooi om de Coppa Italia. Net als in de halve finale tegen Parma werd ook tegen San Marino een spannende wedstrijd verwacht, maar wederom beperkte de mercy rule de wedstrijd. En wederom speelde Bologna als gast in eigen Gianni Falchi stadion. De finalewedstrijd werd bijgewoond door 150 toeschouwers, hoewel het aangenaam zonnig weer was bij 23 graden. Bologna begon met de volgende line-up: Ricardo Paolini 2B, Gilmer Lampe RF, Kevin Josephina 3B, Luis Gonzalez SS, Renzo Martini 1B, Filippo Agretti DH, Alessandro Grimaudo LF, Lorenzo Dobboletta CF, Ernesto Liberatore C en Christian Scafidi P.

De blauwwite slagploeg scoorde 1-3 op startende werper Dimitrios Kourtis van San Marino. Deze werd bij die stand na vier innings vervangen door linksvelder Eduardo Peluso, terwijl startende werper Kourtis het linksveld ging verdedigen. Peluso zag zijn eerste tegenstander Lampe meteen een single slaan in het linksveld en dankzij een wild pitch opschuiven naar het tweede honk. Even later liep Lampe de 1-4 binnen op een double van Josephina, die zelf scoorde op een ground-out van Martini. Ook in de zesde inning timmerden de twee Nederlanders stevig mee aan de uitbouw van de voorsprong naar 1-9. In de tussentijd was Peluso van de heuvel weer terug gestuurd naar het buitenveld. In de achtste inning werd ook korte stop Luca Pulzetti naar de werpheuvel gestuurd door manager Doriano Bindi van San Marino. Bij de stand 1-13 werd Bindi, tevens assistent-bondscoach bij de Azzurri, uit zijn lijden verlost na 8 innings. MVP van de wedstrijd werd Kevin Josephina dankzij zijn 4 honkslagen in 4 beurten, waarmee hij twee punten binnen sloeg. Hij zat ook dicht tegen de cycle aan, want hij kwam tot een triple, een double en twee singles. Lampe sloeg in de finale 2 uit 4. Bologna is back!