9 innings op de Honkbalweek

Amsterdam, 20 juni 2024 – Het leek me wel weer leuk, af en toe wat over honkbal schrijven. Ik ga m’n best doen niet al te azijnzeikerig te doen, maar ik beloof niets. 

De directe aanleiding is in ieder geval alvast een vrolijke, eentje die ik met de historie én de naam van deze site niet kon laten liggen. Vorige week kondigde de organisatie van de Honkbalweek Haarlem namelijk aan dat er dit jaar weer gewoon honkbal gespeeld gaat worden zoals het hoort: 9 innings dus! Om dit mogelijk te maken, lees: om ervoor te zorgen dat de wedstrijden niet toch weer te lang worden voor het toernooipubliek, gaat er gewerkt worden met een heuse pitch clock!

Zes jaar geleden schreef ik er hier al over, maar nu heeft deze klok dan toch ook echt het Europese continent bereikt. In de VS zijn de resultaten wat betreft de duur van de wedstrijden hartstikke goed. Voor wat betreft de gezondheid van de werpers zijn er nog wel wat vragen te beantwoorden. Het aantal werpers met een blessure aan de elleboog, en de bijbehorende Tommy John surgery, groeit en groeit maar. Een paar weken geleden stond er een stuk in Trouw met de titel Het Amerikaanse honkbal heeft een existentieel probleem: de pitchers gooien hun arm kapot. Vast niet allemaal de schuld van de pitch clock, maar wel iets waarbij door tegenstanders van de pitch clock vooraf al voor gewaarschuwd was.

Op korte termijn en voor de bezoekers van de Honkbalweek is het in ieder geval goed nieuws. Met 9 innings is er naast meer honkbal ook gewoon weer ruimte voor een 7th inning stretch, ook als de thuisploeg voor staat, én Sweet Caroline en De Vlieger kunnen weer een vaste plek in het programma krijgen. Zoals alle bezoekers dit jaar ook een vaste plek in het stadion hebben. Ik weet niet welke koekwaus dat nou weer bedacht heeft, maar laten we het gewoon een jaartje proberen.