17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Voorzitter en eigenaar Alberto Antolini van San Marino heeft afgezegd voor deelname van het aankomend seizoen van de Serie A en voor het European Champions Cup toernooi in Bussum en Mokum.

In beide gevallen had hij eerder reorganisaties voorgesteld, daartoe aanvankelijk bijval gekregen maar later tevens bedenkingen en zelfs weigeringen. “Voor Antolini bestaan er geen heroverwegingen!” aldus journalist Diego Gasperoni in zijn artikel op de onafhankelijke website Baseball.it op 21 december. Volgens Stefano Arcobelli in La Gazzetta dello Sport “is het nog niet officieel, maar we zien een spectaculaire opheffing aankomen in de honkbalsport: het dreigende afscheid van de huidige kampioensclub van de Serie A, die daarmee ook afhaakt voor de Coppa Campioni 2023”. Op de websites van de club en die van de Italiaanse bond wordt nog niet gerept over de nieuwe crisis in de Serie A. Het laatste bericht van San Marino betreft zelfs de geboorte van een kerstkindje in het gezin van speler Erick Epifano. In de afgelopen jaren gingen diverse clubs ten onder: Novara, Rimini, Nettuno en nu dus titelhouder San Marino. De nieuwe crisis is dus nog zeer pril!

Desgevraagd door 9innings.nl antwoordt perschef Marco Landi van de Italiaanse bond FIBS in Rome, dat in het geval van definitieve terugtrekking door San Marino diens plek in het European Champions Cup toernooi van volgend jaar zal worden ingenomen door Parma Clima, dat in Bonn de Europese beker won door L&D Amsterdam Pirates te verslaan in de finale. Antolini heeft zijn general manager Mauro Mazzotti opdracht gegeven alle onderhandelingen met spelers voor volgend jaar te blokkeren. Alle spelers van San Marino zijn buitenlanders, want selectie en coaches zijn allemaal Italianen en derdelanders. Er doen geen Sammarinese spelers mee in de selectie en toch mag de club meedoen zonder beperkingen, die wel gelden voor andere deelnemers aan het toernooi van WBSC Europa. Honkbal is daardoor de enige teamsport, waarin het dwergstaatje soms kan uitblinken op Europees niveau. Ook in het Italiaanse honkbal bestaan regels, die voor alle clubs van de Serie A gelden, behalve voor San Marino, dat zich beroept op regels in eigen land. Daardoor beschouwen echte Italiaanse clubs San Marino sinds mensenheugenis als een vreemde eend in de bijt.

Deze week publiceerde CONI, het Italiaans NOC, het overzicht van alle bijdragen voor volgend jaar aan de diverse sportbonden in het land. Het totaal bedrag loopt op tot 295 miljoen euro. Bondsvoorzitter Andrea Marcon van honkbal en softbal kan het bedrag van 5.171.400 euro tegemoet zien voor besteding in het belang van hit and run. Volgens een toelichting op het overzicht is de hoogte van het per bond toegekend bedrag gebaseerd voor 60% op basis van sportieve resultaten, voor 30% op basis van de incidentie van trainingen en promotie en voor 10% op basis van al dan niet geslaagde efficientie van de kosten. Natuurlijk is de voetbalbond van Italie de winnaar van de grootste hap uit de taart met ruim 36 miljoen. Atletiek, zwemmen en volleybal ontvangen 13 a 14 miljoen, tennis, wintersporten en wielrennen ongeveer 10 miljoen en gymnastiek en basketbal ongeveer 9 miljoen. Bijdragen zoals die voor honkbal en softbal worden ontvangen door het roeien, rugby, boogschieten, zeilen en paardensport: ongeveer 5 miljoen. De eerste zich miskend voelende bonden ballen al de vuist in La Gazzetta dello Sport, maar het is nu kerstmis!

Sponsor Errea opende deze week de nieuwe webshop met zelf ontworpen kleding voor de Italiaanse bond FIBS
Alberto Antolini links bij een presentatie van zijn bedrijf in Italie. In zijn vrije tijd is hij voorzitter van San Marino.
Pim van Nes

RELATED ARTICLES