WBClassic 2023: Haarlemse Honkbalweek nr 31, maar nu in Taiwan

19 oktober 2022 – Met tegenstanders als Taiwan, Cuba en Italië wordt de Nederlandse deelname aan de World Baseball Classic van volgend jaar – gezien vanuit het KNBSBondsbureau in Nieuwegein – gewoon een jaarlijkse routinekwestie. Net als ieder jaar in eigen land een ontvangst voor bevriende ploegen uit Taiwan, Japan, Cuba en Italie, zoals in juli jongstleden in de 30ste Haarlemse Honkbalweek en misschien volgend jaar in het Rotterdamse World Port Tournament, reizen we straks met drie van deze ploegen naar Taiwan voor Pool A van de World Baseball Classic 2023.

De folklorefactor voor Nederland wordt door MLB in alle wijsheid nog verhoogd door de toevoeging van Panama, 11 jaar geleden Neerlands Hoop bij het WK-IBAF! Major League Baseball publiceerde op 17 oktober de verdeling van de pools, die naast in Taiwan (Taichung) gehouden zullen worden in Japan (Tokyo) en in de Verenigde Staten (Phoenix en Miami). De eerste Play Ball! vindt plaats op 8 maart 2023 en dat uitgerekend in “ons” Taiwan! Althans mits goedgekeurd door president Xi van de Volksrepubliek China.

Gisteren 18 oktober werd de indeling van de 20 deelnemende ploegen gepubliceerd door de Italiaanse bond FIBS in Rome en vandaag biedt Baseball.it – als eerste van de onafhankelijke websites in Italie – een eigen artikel met beschouwing door de vaste medewerker Gianni23 (what’s in a name?). Zoals verwacht kijkt deze journalist vreemd op van het feit dat de Azzurri voor het eerst als WBC-deelnemer moeten reizen buiten de USA. Tot nu toe was het lot hen iedere keer zo gunstig gestemd dat ze steeds binnen de grenzen van de USA konden verblijven. Ook de schrijver van het FIBS-artikel, Kevin Senatore, merkt op dat zijn land ondanks de versterking door MLB Hall of Famer Mike Piazza nu plotseling wordt ingedeeld in een Aziatische pool, te weten die in Taiwan. Nederland raakte in de loop van de jaargangen zo gewend aan het vele en lange reizen in WBC-verband, dat bondscoach Steve Janssen zijn schouders ophaalde over het missen van zijn verjaardag boven de Pacific Ocean. In de USA was hij nog niet jarig en in Azie was hij al een jaar ouder! Vragen en klagen over deze tijdrovende indelingen was niet besteed aan de Flying Dutchmen.

Ook beschrijven de Italianen de uitbreiding van het aantal WBC-deelnemers van 16 naar 20. Op de WBSC-ranking staan de Azzurri met 971 punten inmiddels op de 17de plaats, welke riskeert te worden overgenomen door Duitsland met slechts 19 punten achterstand. Vanuit die positie kijken de Italiaanse bond, journalist en liefhebber op naar de hoger geplaatste tegenstanders: Panama dertiende met 1230 punten, Cuba negende met 1692 punten, Nederland achtste met 2058 punten en Taiwan tweede met 3321 punten. Natuurlijk wordt achter de schermen druk gepraat en onderhandeld door bondscoach Mike Piazza met zijn vele honkbalrelaties in de USA om zijn Azzurri zo sterk mogelijk te bemannen met actieve spelers uit MLB-clubs, zoals de KNBSB dat doet met onze Kingdomgenoten, waarvan Jurickson Profar gisteren speelde in de National League Championship Series met zijn verrassende San Diego Padres. Giancarlo Stanton en Anthony Rizzo hielpen eveneens gisteravond hun New York Yankees de American League Championship Series te bereiken. Zij staan ongetwijfeld hoog op het verlanglijstje van de Italiaanse bondscoach Piazza.

De nummers 1 en 2 van pool A vliegen van Taichung naar Tokyo, waar ze vanaf 16 maart kruislings uitkomen tegen de nummers 2 en 1 van pool B, die vanaf 9 maart in Tokyio wordt gehouden. De halve finales en de finale vinden plaats in Miami, USA.

Qualifiers: Panama pool A, Tsjechie pool B, Groot-Brittannie pool C en Nicaragua pool D.