San Marino wint Italy Series en Rimini degradeert uit Serie A

13 september 2022 – Het duurde alle 7 wedstrijden tussen San Marino en Parma Clima en de zevende wedstrijd duurde met 5 extra innings van zondag tot maandag, maar toen ontstond dan eindelijk het minimale verschil dat besliste tussen de twee finalisten van het seizoen 2022. In runs bewaarden de twee titelkandidaten een opvallend evenwicht in de loop van de serie en na 7 wedstrijden won Parma met 23-22 van San Marino, maar wedstrijd 7 werd gewonnen door San Marino: 2-1. Daardoor blijft de “scudetto”, dat is het embleem op het uniform van de kampioensclub, een jaar langer op het pak van het niet-Italiaanse San Marino.

Vorig jaar werd het Italiaanse Bologna in de finale verslagen door San Marino en deze maand is het Italiaanse Parma de sigaar. San Marino is volgend jaar de tegenstander van Amsterdam Pirates in de European Champions Cup. De aanstaande kampioen van Nederland (HCAW of Neptunus) zal ingedeeld worden in de poule met de aanstaande bekerwinnaar uit Italië. Afgelopen weekend degradeerde het ooit roemruchte Rimini na play-down wedstrijden uit de Serie A van 2022 naar de Serie B van volgend jaar. Ondanks de steun van een beroemde sponsor (Mediolanum) en van een beroemde manager (Mike Romano) haalden hun spelers het niet tegen laatste concurrent Metalco Dragons.

De Italy Series begonnen met twee wedstrijden in San Marino, waarvan de eerste op donderdag werd gewonnen door San Marino (3-1) en de tweede op vrijdag door Parma (4-13). De volgende drie wedstrijden werden gespeeld in Parma op maandag, dinsdag en woensdag. Daar begon San Marino met een 0-1 overwinning, waarna de thuisclub in Parma alsnog de stand in de series gelijk trok met een 2-1 zege, maar de leiding tevens weer verspeelde door een 4-10 nederlaag. Met een 3-2 voorsprong in de serie ontving San Marino in het weekend de Italy Series voor de beslissende vierde overwinning. Op zaterdagavond viel die beslissing nog niet, want wederom haalde Parma de tegenstander in door met 1-2 te winnen. Zondagavond bleef de thuisplaat van wedstrijd 7 schoon gedurende de 7 reguliere innings en pas in de eerste extra inning brachten beide ploegen een loper over de thuisplaat: 1-1. De volgende drie extra innings werd er niet gescoord. Pas na middernacht viel het zwaard van Damocles door toedoen van de nummer 9 van de slagploeg Erick Epifano als lead-off. Zijn honkslag brengt hem op het eerste honk en twee stootslagen schuiven hem door naar het derde honk. Tenslotte wordt hij binnengeslagen door de MVP van de Italy Series, catcher Gabriel Lino van San Marino. Twee-een in de wedstrijd. Vier-drie in de serie.

San Marino won als buitenlandse club de Italy Series eerder al in 2008, 2011, 2012, 2013 en 2021. Tegenstander in de afgelopen Italy Series was Parma en dat won voor het laatst in 2010. Parma en Bologna zijn beide nog in de running voor het tweede Europese ticket. Dat doen ze in de gaande strijd om de Italiaanse beker. Parma won de European Champions Cup in 2021 en 2022, maar riskeert nu die titel niet te kunnen verdedigen. Parma meende na de homerun in de achtste inning met die 0-1 de buit al binnen te hebben en stuurde hun geblesseerde aanvoerder Poma het buitenveld in. De wedstrijd duurde echter langer dan die achtste inning en voor zijn eerste at-bat werd Poma al weer gewisseld. Alle hens aan dek dus in Parma om via de Coppa Italia alsnog Europees honkbal in 2023 te kunnen bereiken. Parma had zich al gekandideerd als gastheer voor de European Champions Cup 2022, maar dat gastheerschap werd gegund aan het Duitse Bonn Capitals. In de voormalige Duitse hoofdstad haalde Parma zijn gram door L&D Amsterdam Pirates in de finale verrassend te verslaan. Terug in Italië bleek de selectie van Parma getroffen door corona en werden wedstrijden tegen Bologna en Collecchio uitgesteld. Die moesten later worden ingehaald tussen het vaste programma van het regulier seizoen van de Serie A door. Tenslotte duurden de series tegen Bologna (4-3) en San Marino (3-4) het maximaal aantal wedstrijden.

Voor de tv-camera van de Italiaanse bond FIBS reageerde de geëmotioneerde Alex Sambucci, eerste honkman van Parma, op het zware programma voor het naseizoen van de Serie A. Hij verwees naar het regulier seizoen, waarin alleen in het weekend (vrijdagavond, zaterdagmiddag en zaterdagavond) wordt gespeeld. Voor de echte Italiaanse spelers is dat een haalbaar programma buiten hun doordeweekse arbeid in hun woonplaats. Aansluitend volgen dan de play-offs waarvan de zeven wedstrijden in tien dagen moeten worden afgeraffeld in navolging van de met honkbal miljoenen verdienende beroepsspelers van Major League Baseball. De derderangs positie, die Italiaanse spelers bij hun clubs moeten verdragen achter talloze geïmporteerde huurspelers, verandert niet maar ze krijgen wel in de heetste dagen van het seizoen een professioneel reis- en speelprogramma opgelegd door de Italiaanse bond. Sambucci: “Ik denk dat de FIBS eens moet stil staan bij hoe wij onze zaken moeten regelen. We moeten ook de toekomst van onze sport gaan bekijken. De ene club haalt zo maar even een extra speler binnen (PvN: Centeno bij San Marino) en de andere club heeft die middelen niet. Er moet echt iets veranderen, want dit is niet de juiste weg!” Deze kritische woorden van de speler, die al in 2007 in Rosmalen Europees kampioen werd met Jong Italië, werden na de uitzending door FIBS-TV ook zwart op wit gepubliceerd op de website van de Italiaanse bond.

San Marino viert feest op Serravalle. Geheel links manager Doriano Bindi. In de massa Dudley Leonora en Ortwin Pieternella.