23 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

31 augustus 2022 – Maandagavond in hun Game 7 brachten de twee halve finalisten Bologna en Parma hun winnaar voort en morgen al begint Parma in en tegen San Marino aan de Italy Series. Die worden gespeeld in een best-of-seven in San Marino (donderdag en vrijdag), Parma (maandag, dinsdag en woensdag) en terug in San Marino (zaterdag en zondag) tussen 1 en 11 september. Vergelijk dat programma eens met die van onze Holland Series, die we een week uitstellen naar donderdag 8 september en vervolgens alleen op weekenddagen spelen, zo nodig tot en met zondag 25 september. Alle wedstrijden in de Italy Series zijn vanaf 20.30 uur live te volgen op fibstv.com.

San Marino en Parma waren in de tweede fase van de Serie A na 30 wedstrijden in hun Girone A1 geëindigd als eerste en tweede met respectievelijk 24 en 21 overwinningen. Op grote afstand volgden Nettuno en Collecchio met 10 en 7 overwinningen. In Girone B1 bleek Bologna oppermachtig met 26 overwinningen uit 30 wedstrijden, gevolgd door Grosseto met 16 overwinningen, Torino met 11 en Godo met 5 overwinningen. In hun gekruiste halve finale kwamen San Marino en Grosseto tot de volgende uitslagen: 4-1 en 13-3 in San Marino, 5-4, 0-6 en 2-5 in Grosseto. Bij Grosseto draait de Nederlander Shakir Albert mee en in zijn 155 slagbeurten kwam hij tot 44 honkslagen, waaronder 17 doubles, 1 triple en 4 homeruns. Zijn slaggemiddelde bedroeg daardoor .284 en zijn slugging .484, terwijl hij 21 teamgenoten binnen sloeg.

De andere halve finale tussen de twee topclubs Bologna en Parma verliep spannender. Wedstrijd 1 werd door Parma in Bologna gewonnen met 2-3 en de volgende dag nam Bologna thuis wraak met 8-4. De drie wedstrijden in Parma boden eerst een 2-4 overwinning voor Bologna, maar Parma besloot in eigen huis met twee zeges: 2-1 en 3-2. Met een 3-2 voorsprong in wedstrijden voor Parma keerde het circus terug in Bologna. Daar won de thuisploeg wedstrijd 6 met 1-0, waardoor de beslissing gisteravond moest vallen in wedstrijd 7. Bij 31 graden Celsius in de avond traden beide ploegen aan met hun puur buitenlandse pitchers Raul Rivero voor Bologna en Emailin Montilla (op de foto boven dit artikel) voor Parma. Helaas stapte Rivero in de derde inning van de heuvel wegens pijn in zijn schouder. Hij werd vervangen door de koud beginnende relief pitcher Luis Gonzales. Deze kon Parma op nul houden in de derde en vierde innings, maar in de vijfde moest hij twee runs opgeven. Bologna worstelde zich nog even uit de houdgreep naar 1-2, maar Parma closer Marc-Andre Habeck redde de wedstrijd en de series voor Parma.

Uitgeschakeld voor het Italiaans landskampioenschap zijn met Bologna de twee Nederlanders Gilmer Lampe en Kevin Jozephina. Eerstgenoemde kwam met 33 hits in zijn 114 slagbeurten tot een gemiddelde van .289 en een totaal van 22 binnen geslagen punten. Dankzij zijn 8 doubles en 3 homeruns tilde hij zijn slugging naar .439. De beste slagman van Bologna blijkt echter de nieuwkomer Kevin Jozephina met een gemiddelde van .389. Naast zijn 41 singles sloeg hij ook 10 doubles en 4 triples, zodat zijn slugging opliep tot .510. Daarmee sloeg hij 35 punten binnen. Bologna is nog niet uitgespeeld, want zij krijgen hun herkansing op Europees honkbal door deelname aan de Coppa Italia. De winnaar daarvan krijgt het tweede Italiaanse ticket voor de European Champions Cup 2023. Voor het Italiaanse bekertoernooi heeft het dit jaar teleurstellende Nettuno 1945 zich teruggetrokken. De club moest vroegtijdig afscheid nemen van enkele spelers, waaronder de Nederlander Victor Draijer en de Amerikaanse Italiaan Nico Garbella. Beiden hebben het seizoen doorgespeeld in de Nederlandse Hoofdklasse: de eerste bij HCAW Bussum en de tweede bij L&D Amsterdam Pirates.

De enige Nederlanders in de Italy Series komen uit voor San Marino, te weten Dudley Leonora en Ortwin Pieternella. Ook zij komen met uitstekende statistieken door de Serie A van dit jaar. Leonora sloeg met 48 hits in 157 slagbeurten een gemiddelde van .306 bij elkaar. Binnen die 48 tellen we nog 13 doubles, 1 triple en 3 homeruns, waardoor zijn slugging .459 bedraagt en hij 48 punten binnen sloeg. In gemiddelden wordt hij echter overtroffen door Pieternella, die in zijn 101 slagbeurten een gemiddelde boekte van .337 en een slugging van .634. Dit laatste getal dankt hij aan zijn 7 doubles, 7 triples en 3 homeruns. Onder leiding van manager Doriano Bindi treedt de uit louter buitenlanders bestaande club uit San Marino aan tegen European Champions Cup 2022 winnaar Parma Clima van manager Gianguido Poma voor de laatste vier overwinningen van het Serie A seizoen. Sinds de invoering van de playoffs in het Italiaanse honkbal (1986) is het nu de eerste keer dat deze twee clubs elkaar treffen in de finale series. San Marino nam het daarin al 10 keer eerder op tegen andere tegenstanders. Vijf keer won San Marino, waaronder die van het vorig jaar tegen Bologna.

De voormalige communicatie en marketing manager van de Italiaanse bond Riccardo Schiroli heeft vorige week het Italiaanse honkbal gediagnostiseerd als uitstervend. Hij publiceerde zijn opmerkelijke observaties op de website Baseball.it onder de kop “Fate qualcosa, il baseball italiano e in via d’estinzione” en dat betekent: Doet iets, want het Italiaanse honkbal is aan het uitsterven! Schiroli was sportjournalist in Parma tot hij door bondsvoorzitter Fraccari werd binnen gehaald op het bondsbureau in Rome. In het buitenland werd hij bekend als de perschef van de Azzurri en van Fraccari, maar toen Andrea Marcon verrassenderwijs bondsvoorzitter werd, koos deze voor een andere “perschef”. Sindsdien is Schiroli WBSC-medewerker op afstand. Thuis in Parma levert hij Engelstalige artikels voor de website van de wereldbond en zo volgt hij ook het Italiaanse honkbal. Volgens hem riskeert Italië verder te dalen op de WBSC ranking, waarop Tsjechië al een stuk hoger staat en Duitsland in de slipstream van Italië zit. Schiroli: “Is het mogelijk dat Duitsland en Tsjechië beter dan wij zijn geworden? De resultaten van de laatste toernooien lezend, zou je inderdaad JA moeten zeggen. Daarom zeg ik dat ons honkbal goed eraan doet aan de deur te kloppen bij Duitsland en Tsjechië om te vragen wat ze gedaan hebben!”

Verder schrijft hij dat de Italiaanse bond geld genoeg heeft en dat afspraken met MLB technische krachten kunnen opleveren om meer werk te maken van de Italiaanse jeugd. Hij wil regionale selecties van leeftijdsgroepen onderlinge wedstrijden laten spelen. Het probleem in Italië is echter dat de clubs ieder jaar weer het maximum aan buitenlandse spelers importeren, die de plaatsen op het veld bezet houden ten nadele van Italiaanse talenten. De hele competitie bestaat het weekend uit een wedstrijd met puur buitenlandse pitchers, een wedstrijd voor buitenlandse pitchers die ook een Italiaans paspoort hebben en een wedstrijd voor alleen Italiaans geschoolde pitchers. Dit jaar beperkt de Italiaanse bond het aantal innings tot 7, waardoor te vaak de startende werper de wedstrijd in zijn eentje afmaakt. Kortere wedstrijden maakt het inbrengen van jonge talenten nog moeilijker. Na wedstrijd 6 feliciteerde een medewerker van de FIBS in een post game interview voor de tv-camera van de bond de winnende werper van Bologna met zijn “eerste complete game in het Italiaanse honkbal!” De Engels antwoordende Braziliaan Murilo Brolo Gouvea had 89 pitches verricht in de 1 uur 42 minuten durende wedstrijd. Korter dan een voetbalwedstrijd.

Murilo Brolo Gouvea (15-9-1988) winnende werper wedstrijd 6 Bologna – Parma 1-0
Pim van Nes

RELATED ARTICLES