29 maart 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 16 juni 2016 – Op deze site is het de laatste weken vooral gegaan over het gedoe rondom de ELB en de Rookies van UVV. Onderwerpen waar ik ruim anderhalf jaar geleden niet aan dacht toen ik hier m’n stukjes begon te schrijven.

Wat toen wél actueel was was het plan van de KNBSB om in de wedstrijdsport alle wedstrijden op tijd te gaan spelen in plaats van in de oude vertrouwde 9 innings. Honkbal zoals het hoort, zoals ik toen zei.

Ik ga de hele historie nu niet weer oprakelen, daar is het archief op deze site goed voor, maar het verhaal had toen een redelijk happy end. Nou ja, voor het honkbalspel dan, nog niet voor het aantal leden van de bond en daarmee de toekomst van onze sport in Nederland.

Er wordt in de landelijke klassen in ieder geval nog steeds 9 innings per wedstrijd gespeeld. Sinds begin 2015 wordt er door de bond wel hard gewerkt aan de betrokkenheid van clubs, bestuurders en leden. Het doel is om gezamenlijk tot andere manieren te komen om het ledenaantal te doen laten groeien.

In plaats van vooraf te bepalen hoe lang een wedstrijd duurt, een slecht en gelukkig afgeschoten idee, is er het laatste jaar vooral gekeken naar hoe snel een wedstrijd gespeeld wordt. Aangescherpte speedup rules, zoals het verbod op uitstappen, hebben z’n intreden gedaan en er wordt/werd getest met een klok om de tijd tussen de slagbeurten in te dammen.

Deze laatste ontwikkelingen zie je ook in de VS. Ook daar wordt geprobeerd met behulp van een klok wat meer vaart in de wedstrijden te krijgen. Belangrijk verschil met de situatie in Nederland is dat aan de andere kant van de plas er vooral gehandeld wordt in het belang van de toeschouwer. Ik persoonlijk geloof niet dat een iets snellere wedstrijd veel verschil gaat maken voor het aantal mensen dat honkbal wil spelen, maar dat is wel de oorspronkelijke gedachte bij ‘onze’ test met de klok.

Feit blijft dat er in zowel Nederland als in de VS gedacht wordt over de snelheid van het spel, de pace of play. En dat betekent ook kijken naar het maximeren van het aantal seconden tussen de pitches in.

Vorige maand verschenen er in de Amerikaanse pers echter berichten over de negatieve gevolgen die een ‘pitch clock‘ kunnen hebben op de gezondheid van werpers. Het aantal blessures bij pitchers in de MLB loopt de laatste jaren al hard op, maar uit wetenschappelijk onderzoek van Michael Sonne van de McMaster University blijkt nu ook dat het inkorten van de tijd tussen worpen in dit alleen maar erger zal maken. Werpers hebben gewoonweg de rust tussen de gegooide ballen nodig om te herstellen.

Toeval of niet, maar een paar dagen nadat dit bericht op een aantal honkbalsites begon rond te zingen maakte MLB commissioner Rob Manfred bekend dat de wedstrijden in 2016 alweer langer waren dan in 2015, en dat de toen ingevoerde speedup rules dit seizoen minder goed worden gehandhaafd.

Manfred gaf aan teleurgesteld en gefrustreerd te zijn over deze ontwikkeling. Grappend zei hij “Het onderwerp is als paardenbloemen, als je even niet oplet groeien ze overal door je gazonnetje“.

Maar aan opgeven is hij nog niet toe. “Ik ben zeker niet bereid te accepteren dat we op dit punt geen vooruitgang kunnen boeken“. Hij voegde ook meteen de daad bij het woord en kondigde twee (voorstellen voor) nieuwe regels aan:

1. Opzettelijk vier wijd hoeft niet meer gegooid te worden, het simpelweg opsteken van vier vingers door de werper is voldoende. De slagman krijgt dan een vrije loop.

2. De slagzone wordt verhoogd van net onder tot net boven de knie. Waardoor de slagzone kleiner wordt en het voor de slagman makkelijker (minder moeilijk) wordt te slaan.

Het effect van deze laatste regel vind ik moeilijk in te schatten. Feit is wel dat er in de MLB veel meer drieslag gegooid wordt dan een aantal jaar geleden. Misschien werkt een kleinere slagzone en wordt er meer geslagen, maar de kans op vier wijd groeit natuurlijk ook.

Het effect van de eerste regel zal qua tijd minimaal zijn, maar wat zou het jammer zijn als dit voorstel ook écht doorgevoerd gaat worden. Ik kan uitleggen waarom, maar volgens mij spreken onderstaande fragmenten boekdelen. Wat een entertainment! Laat ze gooien die wijdballen!

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES