Nog een Haarlemse club trekt zich terug

Amsterdam, 4 januari 2017 – Haarlem is al jaren de honkbal hoofdstad van Nederland. Als je kijkt naar de club-dichtheid in de regio 023 dan klopt dat nog steeds, maar ook in Haarlem en omstreken heeft onze sport het ontzettend moeilijk.

Na het terugtrekken van Kinheim uit de Hoofdklasse en het bericht over de teloorgang van de Haarlemse Honkbalweek eind vorig jaar is daar gisteren een nieuw treurig bericht overheen gekomen.

Olympia Haarlem heeft namelijk aangekondigd dat ze hun eerste team, dat in 2017 weer uit zou komen in de Hoofdklasse Aluminium, terugtrekken. Het bericht dat gisteren op de site van het Haarlems Dagblad verscheen bestaat eigenlijk alleen uit een lange quote van Mirjam Willemse, de voorzitter van de club: “Onze selectie bestaat nog maar uit een man of tien, ondanks vele pogingen om de groep voor het komende seizoen uit te breiden. Een aantal spelers is om diverse redenen vertrokken of gestopt. Eventuele aanvulling met spelers uit ons juniorenteam is niet opportuun. Er is ook veel concurrentie in de regio en voor honkbal zitten we in Schalkwijk gezien de samenstelling van de bevolking niet echt in de goede hoek. De spelers zijn nu reglementair vrij om onderdak te zoeken bij een andere club. Als wij weer opnieuw zouden willen beginnen, starten we in de laagste klasse en dat is voorlopig niet aan de orde.

Die concurrentie in de regio is er natuurlijk altijd geweest, dat is niet nieuw voor de club die in 2006 ontstaan is door een fusie tussen o.a. DSC ’74 en TYBB. Maar er zijn anno 2017 ook voor een team dat slechts één wedstrijd per week hoeft te spelen dus niet genoeg spelers meer te vinden.

Of de Eerste Klasse A dit jaar met 11 teams van start gaat of dat er alsnog een team gepromoveerd gaat worden is nog niet bekend.