Kinheim overweegt terugtrekken Hoofdklasse team

Amsterdam, 31 oktober 2016 – De overschrijvingsdeadline is bijna verstreken en het ziet er naar uit dat Kinheim de grote verliezer is. 

Toen ik ruim een week geleden over de spelers-carrousel schreef waren de berichten van vertrekkende spelers slechts geruchten, maar veel mutaties lijken uiteindelijk toch uit te zullen gekomen.

Vorige week zag het er naar uit dat Kinheim zou inzetten op behoud van het Hoofdklasse team en dat ze geen Overgangsklasse team zouden samenstellen. Tridents zou dan ook gevraagd zijn alsnog de vrij komende plek in de Overgangsklasse in te nemen.

Of hier afwijzend op gereageerd is door de Rotterdammers, of dat er een andere reden is weet ik op dit moment niet, maar wel is duidelijk dat Kinheim nu aan dat andere scenario denkt. Het Hoofdklasse team zou moeten sneuvelen.

Via andere verenigingen had ik het gerucht al opgevangen, maar nu lijkt het bestuur van Kinheim de mededeling ook zelf te doen:

bestuur van Honk- en Softbalvereniging Kinheim, kortweg HSK, nu verantwoordelijk voor het beleid voor zowel de breedte- als de topsport.

Door het vertrek van vele spelers van Kinheim 1 overweegt Kinheim haar eerste team in de overgangsklasse te laten spelen. Hierover zijn gesprekken gaande met de bond. Indien Kinheim 1 inderdaad in de overgangsklasse zal uitkomen is de doelstelling zo snel mogelijk terug te keren naar de hoofdklasse.

Het voormalige Kinheim Rookie team, aangevuld met spelers uit de regio en van de Baseball Academy Kennemerland, zal de komende jaren de basis gaan vormen voor een hoofdklassewaardig team. De Vrienden van Kinheim blijft bestaan en zal door haar inbreng bijdragen aan een financieel gezonde HSK voor nu en de komende jaren.

Bestuur Honk- en Softbalvereniging Kinheim

Het enige wat we nu zeker weten is dat Kinheim, maar eigenlijk het hele Nederlandse honkbal, een heel groot probleem heeft. Of dat ook betekent dat Kinheim volgend jaar geen Hoofdklasse speelt valt nog te bezien. Kinheim kan namelijk niet zelf bepalen in welke klasse ze gaan spelen, zeker niet in dit stadium.

Clubs als Ado, Sparta/Feijenoord, Hawks, UVV en ook HCAW zouden kunnen beargumenteren dat ook zij jarenlang geen “hoofdklassewaardig team” hebben gehad, maar toch aan hun verplichtingen hebben voldaan.

Als je strikt naar de regels kijkt betekent het terugtrekken van het team uit de Hoofdklasse dat je teruggezet wordt naar de Tweede Klasse. Daarmee zouden er dus twee teams terugvallen van de topsport naar de breedtesport en valt er in zowel de Hoofd- als Overgangsklasse een gat.

Dat dat ‘m niet gaat worden, en dat er hier naar een betere oplossing gezocht moet worden lijkt me een overduidelijk zaak, maar of dat de oplossing is die Kinheim nu overweegt valt te betwijfelen.

Het bestuur van Kinheim kan namelijk wel schrijven “overweegt Kinheim haar eerste team in de overgangsklasse te laten spelen“, maar daar zullen ze toch eerst toestemming voor moeten krijgen.

Gezien het grote aantal Overgangsklassers in 2017, en de slechts 8 teams in de Hoofdklassecompetitie, lijkt het meer voor de hand te liggen dat Kinheim dit jaar door de zure appel heen moet bijten en dat ze in de Hoofdklasse blijven en dat ze hun team uit de Overgangsklasse mogen terugtrekken.

Interessant wordt hier het standpunt van Neptunus en L&D Amsterdam. Zij waren toch al geen voorstander van een reguliere competitie waar ze maar liefst zeven keer tegen de zwakkere broeders moeten spelen voordat er échte wedstrijden op het programma staan, maar nu moeten ze gaan bepalen of ze liever vrij zijn of dat ze toch liever een wedstrijd spelen.