L&D Amsterdam trekt zich toch terug uit de Nederlandse Hoofdklasse

Amsterdam, 4 april 2016 – Met het uitblijven van het een paar dagen geleden op andere plekken wél veel gehoorde “1 april, kikker in je bil” is duidelijk geworden dat L&D Amsterdam uiteindelijk het Europese avontuur verkiest boven het blijven aanmodderen in de Nederlandse competitie.

De Nederlandse Honkbalbond is eind vorig jaar in een brief naar alle clubs heel duidelijk geweest, deelnemen aan de ELB mag niet. En volgens de nu geldende regels betekent dit dat ook individuele leden van de clubs, ook de spelers dus, niet mogen deelnemen. Maar dit is een vrij land, een vrij werelddeel zelfs, en L&D Amsterdam ziet kennelijk meer kansen in Europa dan in Nederland.

De timing van het bericht, zo net voor het begin van de Nederlandse competitie, lijkt wat vreemd, maar eigenlijk is ie heel goed gekozen. De ELB is al tijden ongelukkig met de relatie met de Nederlandse bond, en dit zou een mooie laatste poets kunnen zijn. Daarbij zag L&D Amsterdam Hoofdklasse concurrent Pioniers (ook ooit aspirant lid van de ELB) afgelopen week twee sterke werpers halen waardoor de kansen op de titel dit jaar aanzienlijk waren geslonken. Als je daarbij optelt dat er in de ELB geen andere Nederlandse clubs spelen, en ook geen Italiaanse, dan is de conclusie snel getrokken: L&D Amsterdam gaat niet alleen Europa in, maar ook meteen voor de Championship Crown 2016!

Frappant detail is dat nu toch werkelijkheid wordt wat vorig jaar september op deze site al werd aangekondigd. Toen werd vooral uit Amsterdamse hoek in stellige bewoordingen hevig ontkend: “grotere onzin heb ik dit seizoen nog niet eerder gehoord”. Achteraf gezien een wel hele slimme reactie, the devil is in the details, want met DIT seizoen werd natuurlijk 2015 bedoeld terwijl er stiekem op plannetjes voor 2016 gebroed werd. Nice, well played!

Dit betekent overigens niet dat tophonkbal voor Amsterdam verloren gaat. In de sterke Hoofdklasse Aluminium spelen ’toevallig’ al twee clubs die net als L&D Amsterdam Sportpark Ookmeer als thuisbasis hebben. Met de spelers van Mokum Hawks (Pirates 2), Boekaniers en de spelers met vliegangst van L&D Amsterdam kan volgend jaar een aardig nieuw Amsterdams team op poten gezet worden dat binnen twee jaar door kan stoten naar de Nederlandse Hoofdklasse Hout. Onder welke vlag dat zal zijn is nog niet bekend.

Hoofdsponsor L&D Support zal gevraagd worden de in Nederland blijvende clubs te helpen met de selectie van een nieuw Amsterdams topteam. Met hun expertise “Talenten van mensen meetbaar en bespreekbaar maken” moet dat een piece of cake zijn. Appeltje, eitje.

De KNBSB had voor seizoen 2016 én 2017 al verschillende scenario’s in de la liggen, en door deze verrassende ontwikkeling moeten die scenario’s vervroegd er weer uitgehaald worden om nieuwe keuzes te maken. De kans dat er op het laatste moment een club uit de Overgangsklasse gepromoveerd wordt is niet erg groot, en in plaats daarvan zal de bond waarschijnlijk kiezen voor een Hoofdklasse Hout competitie met slechts zeven clubs. Voordeel daarbij is wel dat de donderdagavondwedstrijden al in 2016 geschrapt kunnen worden in plaats van in 2017, het oorspronkelijke plan.

O ja, natuurlijk bestaat de kans dat L&D Amsterdam zich op het laatste moment realiseert dat het eigenlijk helemaal niet zo’n goed doordacht plan is. Dan drinken we een glas, doen een plas en blijft alles zoals het was.

Verder staat bovenstaand stuk vol met allerlei aannames en ogeverifieerde scenario’s waardoor het net zo geloofwaardig, of ongeloofwaardig, is als de stukken met de aankondigingen op de Nederlandse Honkbalsite. Misschien een goed moment om met z’n allen te besluiten eerst even goed onderzoek te doen en het journalistiek gebruikelijke hoor en wederhoor toe te passen voordat we weer iets publiceren als waarheid?

Zeker is in ieder geval wel dat er Hoofdklasse clubs zijn die zich niet zomaar zullen neerleggen bij dit Amsterdamse duveltje uit een doosje. Misschien zijn er clubs die dit ook wel hadden gewild. Zeker is dat er clubs zijn die graag één of meer werpers hadden ingelijfd die nu, als dit toch doorgaat, hun geluk kunnen beproeven in zowel de ELB als de Nederlandse Hoofdklasse, en dat was nu juist dé reden voor de KNBSB om deelname expliciet te verbieden.