Pirates en Neptunus stappen uit de Hoofdklasse

Amsterdam, 10 september 2015 – Pirates en Neptunus, en niet Pioniers, zullen in 2016 deelnemen aan een Europese profcompetitie. Dit werd gisteren bekend gemaakt op de site van de ELB en overgenomen op de Nederlandse Honkbalsite.

Met deze mededeling wordt impliciet ook het vertrek van Pirates en Neptunus uit de Nederlandse Hoofdklasse aangekondigd.

Daar waar er door de KNBSB hard gezocht wordt naar een manier om meer gelijkwaardigheid tussen de verengingen te krijgen, en daarmee een spannendere Hoofdklasse competitie, zullen deze twee clubs zich met deze ontwikkeling juist verder van de andere clubs verwijderen. Hun positie in de Nederlandse Hoofdklasse wordt daarmee dan ook onhoudbaar.

Bij de KNBSB is de afgelopen maanden het besef doorgedrongen dat de problemen honkbalbreed, dus breedtesport én topsport samen, aangepakt moeten worden. Het is dan ook ondenkbaar dat de KNBSB hun plannen om honkbal (en softbal) in Nederland weer groot en gezond te maken ondergeschikt maakt aan een initiatief van buitenaf. Er lijkt daarbij ook weinig of geen contact of overleg te zijn tussen de Nederlandse en deze nieuwe Europese bond.

De European Association of Professional Baseball ziet kennelijk kansen om het Europese, en daarmee ook het Nederlandse honkbal naar een professioneel niveau te tillen. Goed nieuws natuurlijk! En hoewel dit voor de Nederlandse Hoofdklasse misschien minder goed nieuws lijkt kan dit initiatief weleens een blessing in disguise zijn.

Met het wegvallen van twee absolute topteams wordt namelijk ruimte gemaakt voor twee, en misschien zelfs wel vier of zes nieuwe teams die qua honkbalkwaliteiten dichter bij elkaar liggen dan op dit moment het geval is. Als er dan ook nog ‘ns gekozen wordt voor een competitie zonder (donderdag)avond wedstrijden wordt de competitie helemaal aantrekkelijk. Spanning en sensatie!

Ik ga bij dit schrijven uit van een slagen van de EBL, en de gevolgen die dit zal hebben, maar waarom de EBL kans van slagen denkt te hebben is mij nog volslagen onduidelijk. Ik zie niet alleen beren op de weg, maar vanuit mijn perspectief lijkt heel Artis te zijn losgelaten op de Plantage Middenlaan. Het kan haast niet anders dan dat ik cruciale informatie mis. Ik zal de komende dagen/weken m’n best doen die kennisachterstand goed te maken zodat ik hier snel kan uitleggen waarom de EBL het wél gaat redden.