17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 11 september 2015 – Gisteren schreef ik op deze site over de onvermijdelijke gevolgen die er zouden zijn als Neptunus en Pirates daadwerkelijk in 2016 aan de ELB zouden meenemen.

Ik schrijf nu ‘zouden’ want zo zeker is dat kennelijk allemaal niet. Volgens de Facebook-pagina van de ELB wordt op maandag 4 april 2016 om 19:00u de eerste pitch gegooid. Ook in het bericht over de toetreding van Pirates op de site van de ELB wordt gesproken over een start in 2016. Ik kan hier een hele waslijst aan redenen opnoemen waarom dit allemaal niet gaat gebeuren, en misschien doe ik dat later nog wel een keer. Maar, interessanter is volgens mij waarom de enthousiaste oprichters van de Euro League Baseball wél denken dat ze volgend jaar een Europese competitie hebben waaraan twee Nederlandse clubs deelnemen.

Na een lang gesprek dat ik gisteren heb gehad met één van de oprichters denk ik het antwoord te weten.

Laten we voorop stellen dat het fantastisch is dat er mensen zijn die daadwerkelijk iets willen doen aan de teloorgang van het Nederlandse honkbal. Ook kan je redelijkerwijs aannemen dat de oprichters van de ELB niet verwachten dat ze er allejezus rijk van worden. Waar en waarom gaat het dan toch mis?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: bij de clubs die zich hebben ‘aangesloten’! Het gaat dus mis bij Pirates, Neptunus en in mindere mate ook bij Pioniers.

Ik heb er gisteren nog even achteraan ge-appt, maar waarom hebben deze clubs de afgelopen maanden deze ELB niet ter sprake gebracht tijdens het Hoofdklasse Overleg? Ook bij de door de KNBSB georganiseerde thema-avonden is een Europese competitie niet als ‘idee’ ingebracht. Ok, de oprichters van de ELB hebben de Kolom Topsport Honkbal van de KNBSB (in ieder geval informeel) geïnformeerd over de plannen, maar daar hoef je op dit vlak geen grote bewegingen te verwachten. Het initiatief komt tenslotte van de clubs.

Naast de conclusie die ik gisteren trok “Pirates en Neptunus stappen uit de Hoofdklasse” is er dus nóg een conclusie mogelijk, een veel logischere eigenlijk: Pirates en Neptunus eten van twee walletjes.

Aan de ene kant laten ze de oprichters van de ELB door denderen, aan de andere kant blijven ze rustig afwachten wat er gebeurt. Als het slaagt dan zitten ze erbij, als het niet slaagt dan is er ook niets aan de hand. Maar in dat laatste geval heeft een aantal mensen zich wel maanden lang zinloos en kansloos gigantisch ingespannen voor ONZE sport. Energie die we met z’n alle hard nodig hebben en nu verloren raakt.

Het eerste bewijs van deze conclusie verscheen gisteren al op de site van Pirates. Na de aankondiging eergisteren op de site van de ELB stond er nog helemaal niets, maar gisteren, na het bericht op deze site vonden ze het wél nodig een bericht te plaatsen:

“Het bestuur van Amsterdam Pirates heeft prettige en constructieve gesprekken gevoerd met de bestuurders van de ELB. Beide partijen zijn van mening dat er veranderingen moeten worden doorgevoerd om honkbal in Nederland en Europa beter op de kaart te zetten. De komende maanden zal er intensief gewerkt worden om de ideeën verder uit te werken met het doel om zo spoedig mogelijk aan een Europese honkbalcompetitie te kunnen beginnen.”

En vervolgens wordt er gerefereerd aan een “Persbericht” en gelinkt naar de website van de ELB. Met andere woorden “ho, ho… dat gaat wel erg snel allemaal”. Want welke vereniging vindt nou niet dat er veranderingen moeten worden doorgevoerd? Daar is de KNBSB nu zelf ook al maanden mee bezig. En natuurlijk wil je als Nederlandse topclub deelnemen aan een Europese topcompetitie. Maar ECHT je nek daarvoor uitsteken dat gaat ze te ver. Als Pirates, Pioniers en Neptunus dat namelijk bereid zijn te doen, dan hadden de plannen voor 2016 al veel concreter geweest en had er een aardverschuiving in het Nederlandse honkbal plaatsgevonden.

Ook Neptunus heeft dus boter op z’n hoofd. In mei wisten ze op hun site nog trots te melden dat ze founding member zijn van deze nieuwe competitie, maar sindsdien hebben ze zelf niets ondernomen om daadwerkelijk in 2016 van start te kunnen gaan. Op het moment dat ik dit optyp dateert het laatste nieuwsbericht op hun site van 8 september. Succes met de Holland Series jongens!

En Pioniers heeft zich teruggetrokken, in ieder geval als spelende club voor 2016. Dat is tenminste eerlijk, een beetje. Eerlijker zou zijn als deze clubs de ELB tegen zichzelf in bescherming zou nemen. Steun de plannen, praat mee, maar maak duidelijk dat 2016 gewoon niet kan. Maak daar 2018 van en kijk dan of je écht wat kan bereiken. Op deze manier maak je het plan voor Nederland in ieder geval kapot.

Hopelijk krijgt de ELB in de rest van Europa wél echte steun van de clubs en wordt het een dusdanig groot succes dat we in 2017 kunnen kijken of er misschien een mogelijkheid bestaat om één of twee Nederlandse clubs. Deel te laten nemen. Ik stel voor HCAW, maar dat is persoonlijk…

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES