24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 11 juni 2016 – Zolang je niet aanzet tot haat of geweld mag je in Nederland alles zeggen en doen. De vraag is of je als fatsoenlijk mens dat dan ook maar moet doen. Of is er iets meer dan de rechter die bepaalt tot hoe ver je wil gaan?

UVV heeft uitgevonden dat ze, juridisch gezien, onder de gentleman’s agreement die ze met de KNBSB en de zeven andere Hoofdklasse clubs zijn aangegaan, uit kunnen komen. De vraag is of je dat als fatsoenlijke club dat dan ook moet doen.

Het antwoord voor een fatsoenlijke club is natuurlijk ‘nee’. Natuurlijk probeer je niet onder een afspraak uit te glibberen die nota bene gemaakt is omdat je een eerdere afspraak óók al niet wilde nakomen. Voor UVV ligt dat echter anders. De Utrechters gaan namelijk toch een nieuwe werper halen, ondanks dat ze op 9 april jl. nog hebben beloofd dat niet te doen.

Die belofte werd gedaan om ervoor te zorgen dat er geen voordeel behaald zou worden uit het terugtrekken van hun Rookie team. In het kader van de opleiding van de jeugd zijn alle Hoofdklasse clubs verplicht een team samen te stellen dat in de Rookie League uit kan komen. Dit kost geld, en dat geld geeft UVV dit jaar dus niet uit aan talentontwikkeling, maar liever aan een nieuwe werper voor hun Hoofdklasse team.

Het Utrechts wangedrag begon eigenlijk eind vorig jaar al. Nadat de overschrijvingsperiode was afgelopen hadden ze al kunnen aangeven dat er een probleem was met het Rookie team. In plaats daarvan werd er maanden gewacht en werd het bommetje pas begin april gedropt, net voor de competitie begon.

Met de rug tegen de muur, en om in ieder geval de Hoofdklasse competitie te redden, werd er door de andere verenigingen én de KNBSB een genereuze uitzondering gemaakt, in ruil dus voor een aantal toezeggingen. Toezeggingen die nu helemaal niets waard blijken te zijn. Het is om je honkballen uit je broek te schamen.

De KNBSB heeft het goed laten uitzoeken, maar volgens de Adviescommissie Geschillen en de huisadvocaat kan bij een gentleman’s agreement juridisch niets worden afgedwongen. De kortgeding procedure waarmee UVV al gedreigd heeft zal dan ook zo goed als zeker niet in het voordeel van de KNBSB eindigen.

Gisterenavond laat kon de bond dan ook niet anders dan de Hoofdklasse clubs in een e-mail mededelen dat ze helaas UVV tóch toestemming moeten geven een speler aan te trekken voor het eerste team.

Hoe de andere Hoofdklasse clubs hiermee om zullen gaan, en of UVV bijvoorbeeld nog welkom is bij andere gelegenheden waar overlegd wordt tussen de clubs is nu nog niet bekend.

uvvballs

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES