UVV legt opnieuw bom onder Hoofdklasse

Amsterdam, 9 juni 2016 – Het blijft rommelen in het Nederlandse honkbal. De ELB-soap is nog niet afgelopen en nu laat UVV weer zien dat er geen afspraken met ze te maken is. Daarbij hebben ze zich mogelijk wel flink in de vingers gesneden.

Twee maanden geleden leek het gedoe rondom het terugtrekken van het Rookie team van UVV afgelopen te zijn. Hoewel er onderling is afgesproken dat elke Hoofdklasse club ook een Rookie team op de been moet brengen werd er een uitzondering gemaakt voor UVV. Die uitzondering was voor velen al tegen het zere been, want waarom nu ineens afwijken terwijl in het verleden de clubs hier wél aan gehouden werden?

Hoewel de KNBSB bereid was de afspraak na te leven en UVV uit de competitie te halen werd in overleg met de andere Hoofdklasse clubs dus afgesproken dat dit jaar voor UVV een uitzondering gemaakt moest worden. De gevolgen voor de Hoofdklasse competitie zouden té groot zijn geweest die zo kort voor het seizoen ook niet meer fatsoenlijk op te lossen waren.

UVV erkende schuld en er werden afspraken gemaakt onder welke voorwaarde deze uitzondering gemaakt kon worden. Zo werd bijvoorbeeld afgesproken dat UVV in 2016 wel de kosten voor de scheidsrechters zou betalen. De andere voorwaarde was dat UVV geen nieuwe spelers zou halen voor het Hoofdklasse team. Deze afspraak werd op 11 april door de KNBSB via de mail bevestigd:

“UVV mag vanaf heden geen spelers van buitenaf aantrekken voor haar hoofdklasseteam in 2016.”

Daar zit geen woord Spaans bij lijkt me en er is de afgelopen twee maanden ook verder niet meer over gesproken. Met een roster van 30 man, want zo groot was het roster van UVV aan het begin van het seizoen, lijkt de noodzaak ook niet heel erg groot om nieuwe spelers van buitenaf aan te trekken. De enige vraag die je je hierbij kan stellen is of met dit roster het écht niet mogelijk was geweest een Rookie team op de been te brengen.

Het gepruts van UVV leek dus met een sisser af te lopen, nee, was zelfs al met een sisser afgelopen. Op een gehavende Rookie League, en een gebroken vertrouwen na dan. Tot ze er afgelopen week zelf weer over begonnen. Want in plaats van dankbaar te zijn dat ze nog in de Hoofdklasse mogen uitkomen willen ze nu tóch proberen een nieuwe speler te halen!

Omdat dit tegen de afspraken in is heeft UVV de andere Hoofdklasse clubs gevraagd om nog maar weer een keertje een oogje dicht te knijpen. En ik zou kunnen uitleggen hoe, maar je lacht je rot als je de letterlijke tekst ziet:

“Onze eerste pitcher is geblesseerd (afkomstig uit Non Eu) en zal niet meer uitkomen voor UVV. Ter vervanging willen we graag een (Non EU) pitcher aantrekken, conform de regels in het Reglement van Wedstrijden top Honkbal inzake een vervanging van een Non Eu speler. Artikel 4.

UVV wil dus geen extra speler, zoals steeds in de UVV intenties zichtbaar was. UVV wil vervangen. Staan jullie achter onze mening van vervanging? “

De grootst mogelijke onzin natuurlijk, terwijl ze lootjes moeten trekken voor een zitplaats in de dug-out.

Of de werper die vervangen moet worden echt geblesseerd is kunnen we wat mij betreft buiten beschouwing laten, want gezien zijn cijfers begrijp ik ook wel dat UVV van ‘m af wil.

Op Pirates en Neptunus na hebben alle clubs gereageerd op dit verzoek van UVV, en alleen Twins heeft geen probleem met het halen van een nieuwe speler. DSS, Pioniers, HCAW en Kinheim echter vinden dat afspraak afspraak is, en willen niet nog een keer door UVV bedonderd worden.

Einde verhaal zou je dus kunnen denken, maar volgens de laatste berichten zou UVV de KNBSB een ultimatum hebben gesteld dat afgelopen nacht om 0:00 afliep. Als de bond het verbod op het halen van een nieuwe speler niet zou opheffen dat zou UVV de gang naar de rechter maken om op die manier z’n gelijk te krijgen.

En nog is het verhaal niet klaar, want omdat er in de hoofdklasselicentie niet officieel is opgenomen dat je een Rookie team moet hebben denkt UVV dat ze met een kortgeding weleens aan het langste eind zouden kunnen trekken. Dus geen verplichting van een Rookie team betekent dan ook dat er ook geen grond is om ze uit de Hoofdklasse te knikkeren.

De vraag is nu of dit voldoende is voor UVV om tóch de gewenste werper aan te mogen trekken, want twee maanden geleden hebben ze met de 7 andere Hoofdklasse clubs toch écht afgesproken, zwart op wit dat niet te doen. Dat lijkt me ook gewoon een rechtsgeldige geldige afspraak. Dat moet UVV ook gedacht hebben want anders hadden ze dit meest recente verzoek niet eens gedaan.

De KNBSB zegt voet bij stuk te houden, het is dus maar de vraag met hoeveel clubs we het Hoofdklasse seizoen zullen beëindigen.