24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 30 december 2018 – Bijna het eind van het jaar dus tijd om terug te kijken. Vorig jaar had ik al weinig zin in een terugblik en ook dit jaar is er niet eentje om vrolijk van te worden.

Dat werd me ook wel weer pijnlijk duidelijk toen ik de tien best gelezen stukken van deze site van afgelopen jaar op een rijtje zette (onderaan dit stuk), maar eigenlijk al een paar weken eerder, toen er op het KNBSB Congres wéér geen echte veranderingen werden aangekondigd.

Hoe goed de bedoelingen van iedereen ook mogen zijn, het leidt allemaal niet tot de pijnlijke maar noodzakelijke beslissingen die genomen moeten worden. Sommige mensen zeggen misschien ‘nog niet’, maar als je kijkt naar hoe hard het ledenaantal daalt en hoeveel problemen dat overal veroorzaakt, dan kunnen we ons het woordje ‘nog’ eigenlijk helemaal niet meer permitteren.

Maar zolang we het succes van het Nederlandse honkbal laten bepalen door of we wel of niet naar de Olympische Spelen gaan, door of we wel of niet Europees Kampioen worden, door of we wel of niet bij de laatste vier op de World Baseball Classic eindgen of door of we wel of niet in de Top 10 (of 20) van de WBSC staan, dan blijven we afstevenen op de afgrond. Het succes van het Nederlands Team is als de morfine voor een terminale patiënt. Het honkbal gaat langzaam dood, maar wow… het voelt goehoed!

Het talent dat van Curaçao en Aruba komt en niet hier in Nederland speelt of gespeeld heeft zorgt er ook meteen voor dat onze sport, onze precaire situatie, onmogelijk te vergelijken is met andere sporten in andere landen.

Als we het hebben over de duur en snelheid van de wedstrijd dan kijken we naar alle capriolen die ze in Amerika uithalen om de wedstrijd een paar minuten korter te maken. Niet meer uit het slagperk stappen, de catcher die nog maar zes keer per wedstrijd met de werper mag gaan praten, de pitch clock in de Minor League etc. etc. Allemaal prima ‘medicijnen’, maar de ziekte waar ze in Amerika aan lijden heeft niets, maar dan ook niets, met onze kwaal te maken. Alle maatregelen die daar genomen worden zijn primair om ervoor te zorgen dat het publiek naar de stadions komt, maar veel meer nog om mensen aan de buis gekluisterd te houden. De meest opzienbarende ingreep die gedaan is afgelopen jaar was dan ook het aantal seconden voor commercials tussen de innings terugbrengen.

Een ander Nederlands probleem is de dominantie van Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam in de Hoofdklasse. Als je de Hoofdklasse weer aantrekkelijk wil maken om in te spelen én om naar te kijken moet daar verandering in komen. Mensen die de huidige situatie niet als een probleem zien maken graag de vergelijking met de Eredivisie. Ajax, PSV en een beetje Feijenoord, dan heb je het wel zo’n beetje gehad*, dat zijn de kampioenen, de andere 15 zijn kansloos. Maar ook die vergelijking gaat om verschillende redenen niet op. Ten eerste zijn er in de ranglijst van de Eredivisie veel meer plekken dan alleen de eerste die interessant zijn voor de clubs, toeschouwers** en spelers. Als je bij de eerste zeven komt dan kun je namelijk Europa in, en dat geldt ook voor de winnaar van de beker. Maar belangrijker nog, de KNVB heeft meer dan een miljoen leden! Er is helemaal geen probleem. Ok, al onze in Nederland opgeleide toptalenten worden weggekocht en gaan in de grote Europese competities spelen, maar hun eerste jaren kunnen we ze gewoon bij onze clubs zien spelen en zien ontwikkelen, en in veel gevallen sluiten ze hun carrière ook weer af op de Nederlandse velden. Er valt in Nederland op voetbalgebied in ieder geval genoeg te genieten, ook in de media.

Dan het Nederlandse hockey. Ook daar houdt de vergelijking al héél snel op bij het huidige ledenaantal. De 19.809 van de KNBSB steekt namelijk schril af tegen de 254.032 die in het jaarverslag 2017 van de KNHB is terug te vinden. Alle problemen die er bij het hockey zijn zullen voor onze sporten aanvoelen als luxeproblemen. De mogelijkheid om regels aan te passen om het spel te versnellen, daar zouden we een voorbeeld aan moeten nemen hoor ik weleens, maar ook daarvoor geldt dat de situatie anders is. De Nederlandse hockeycompetitie is één van de belangrijkste en beste competities ter wereld, maar ook hier doen we gewoon wat er in alle andere landen ook gebeurt. “De spelregels van hockey in Nederland worden opgesteld door de KNHB. De KNHB volgt hierin over het algemeen de internationale regels van de International Hockey Federation (FIH)” aldus hockey.nl, het platform van de KNHB.

Maar wie hockey zegt ontkomt er niet aan om ook even goed naar het Belgische hockey te kijken. Want daar is wel iets heel bijzonders gebeurd. En dan maak ik niet dezelfde fout door hier meteen alleen maar euforisch te doen over de Red Lions die in India Nederland versloegen en daarmee wereldkampioen werden. Nee, want hoe bijzonder dat ook mag zijn, dat is niet de prestatie van het Belgische hockey, dit is veel meer nog het gevolg van de prestatie. De prestatie is namelijk de ledengroei van de Belgische hockeybond van een krappe 15.000 in 2005 naar bijna 50.000 in 2018. Uiteindelijk zorgt een brede basis voor prestaties op het hoogste niveau. Dat was eigenlijk nóg beter dan op het afgelopen WK te zien op de Olympische Spelen van 2016 waar de Belgen zilver wonnen. Op dat moment speelde bijna alle spelers van het nationale team ook nog gewoon bij hun club in België. Inmiddels speelt een groot aantal van die jongens in Nederland, maar in België vinden ze dat niet héél erg want een nieuwe generatie toppers wordt al klaargestoomd.

Bondsvoorzitter Marc Coudron zegt daarover “We zijn de laatste jaren vooral bezig geweest om een goede en gezonde infrastructuur neer te zetten, met onder meer goede trainers voor iedereen. Juist om te voorkomen dat we na deze goede generatie met een woestijn te maken krijgen.

Maar ook de spelers uit deze gouden generatie zijn bezig met de toekomst van het hockey in België. Zo maakt aanvoerder Thomas Briels zich zorgen over het gebrek aan spitsen en zegt daarover “Wij willen een team achterlaten voor de toekomst, het Belgisch hockey moet meer zijn dan een gouden generatie. Maar ik denk dat de bond inmiddels professioneel genoeg is om het niet zover te laten komen.

En daar ligt dan ook de sleutel. Dit is de spijker op z’n kop, dit is waar het om draait. Let daarbij ook even op wie het zegt en waar de verantwoordelijkheid ligt. Het gaat dus over de bondsvoorzitter en niet over de technisch directeur en over de bond en niet de bondscoach die verantwoordelijk zijn voor het succes. En het succes op de grote toernooien is dus een gevolg van het echte succes, het succes in België zelf, de groei van van 55 naar 95 clubs en van 15.000 naar 50.000 leden.

Gelukkig hebben we dit jaar bij de KNBSB een nieuwe voorzitter en een nieuwe structuur. Zij moeten in staat zijn de noodzakelijke maatregelen te treffen en daarbij af te kicken van de morfine, af te kicken van het succes van het Nederlandse Team, en ja, dat gaat dus pijn doen, sportief en financieel. Maar als we dat niet doen dan is het honkbal ten dode opgeschreven. Maar ik hoop dat de bond inmiddels professioneel genoeg is om het niet zover te laten komen…

Hieronder de tien meest gelezen stukken van het afgelopen jaar. Net buiten de top 10, maar wel verreweg het langst gelezen (gemiddeld 8 minuten en 27 seconden) staat het stuk Alleen struisvogels en topsporters zijn nog met topsport bezig.

1. Voorkomt het nieuwe bestuur deze kapitale blunder, of gaat het licht echt uit?
2. KNBSB dreigt met ‘vervolgstappen’ wegens laster
3. Falende bestuurders moeten hun conclusies trekken
4. KNBSB slaat plank volledig mis bij verklaring dramatisch verlies
5. Honkbalpijn in ‘het naarste seizoen ooit’
6. KNBSB-bestuur stapt op
7. Ledental daalt naar 19.809, begroting goedgekeurd
8. Clubs torpederen plan OK2020
9. De nieuwe KNBSB All Stars
10. Interim bestuur dropt bom op bondsstructuur

Ik wens iedereen een fijne jaarwisseling!

* ook AZ is in dit millennium een keer kampioen geweest. In seizoen 2008/2009 betaalde de investeringen van Dirk Scheringa zich uit in de vorm van een kampioenschap. Toen in 2009 DSB failliet ging viel de basis voor het succes weg.

** ook de subtoppers uit de Eredivisie hebben de laatste jaren te maken met een daling in toeschouwersaantallen.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES