Honkbalpijn in ‘het naarste seizoen ooit’

Amsterdam, 7 september 2018 – Woensdagavond lag het kunstgrasveld bij HCAW er prima bij. Er lagen weliswaar geen zeilen over de plekken waar het kunstgras plaatsmaakt voor gravel, maar er was geen plas te bekennen. Het gravel lag er strak bij, was netjes geveegd, het leek wel beter dan ooit.

Het is laat in het seizoen dus we hoeven geen rekening te houden met de laaghangende zon die in de competitie nog weleens zorgt voor ellenlange sun-delays. Het gras was vers gemaaid, de ballen kwamen aardig van de knuppel, de arm voelde goed, kortom een heerlijke nazomerse trainingsavond.

We waren met z’n achten dus ondanks dat iedereen drie rondjes in de kooi kreeg duurde de batting practice niet lang, en na het korte in- en outfield dat volgde stapte we na krap anderhalf uur weer van het veld af. Moe misschien niet, maar zeker wel voldaan. Het honkballeven ná de topsport is in de Eerste Klasse A zo gek nog niet!

Maar wacht… We moeten vrijdag weer spelen, en het gaat de komende dagen misschien nog regenen, dus laten we nog even vegen en de zeilen erop leggen. De kruiwagen met die ene lekke voorband was gemaakt, en zonder morren pakte iedereen, ook de jongens die hebben aangegeven dat ze in hun laatste seizoen zitten, een zeil, een hark of een veegmat en binnen no-time zaten we in de kantine. ‘De Spijker’ had die dag de corvee-beurt en stond dus achter de bar in plaats van dat hij mee had kunnen trainen.

In de competitie hebben we het minste aantal verliespunten van alle teams dus we zitten nog vol in de race om het Nederlands Kampioenschap Wedstrijdsport. We staan jammer genoeg alleen niet bovenaan. We hebben namelijk lang niet al onze wedstrijden kunnen spelen, en dat is natuurlijk een beetje vreemd in deze zomer die met allerlei droogte- en warmterecords in de boeken zal komen.

Dus wat is er gebeurd? Waarom moeten er nog 6 wedstrijden in 4 weken afgewerkt worden om vóór het tweede weekend in oktober, het weekend dat de winnaars van Poule A en Poule B om het kampioenschap spelen, klaar te zijn?

Hoe het allemaal precies zit weet ik niet, maar het is wel ongelooflijk teleurstellend dat in een seizoen met een ruime zomerstop en een aantal vooraf vrij geplande weekenden we nu toch op dit punt zijn aanbeland.

Ondanks dat de competitieplanning ruim op tijd voor alle clubs beschikbaar is zijn er teams die gedurende het seizoen erachter komen dat ze geen team op de been kunnen krijgen, vaak een paar dagen van tevoren, maar soms ook al weken voordat er gespeeld moet worden.

Alle twee de scenario’s zijn eigenlijk onbegrijpelijk. Als je nog weken hebt, dan kun je toch nog wel wat regelen met andere teams? En als je ineens, een paar dagen voordat er gespeeld moet worden, geen team blijkt te hebben dan is er volgens mij ook wat misgegaan.

Wie heeft er allemaal zitten slapen? De wedstrijdsecretaris die het competitieschema niet doorgestuurd heeft naar de coaches? Spelers die niet op tijd melden welke data een probleem opleveren en vervolgens dus buiten de zomerstop op vakantie gaan? Of gewoon clubs die té weinig spelers in een team opnemen om een paar afwezigen te kunnen opvangen?

Tijdens de evaluaties van vorig seizoen, en ik heb die van een aantal rayons bijgewoond, werd het niet komen opdagen van de tegenstanders als één van de grootste problemen gemeld. Ik heb dat ter kennisgeving aangenomen, want in de Eerste Klasse gebeurde dat niet, daar kende we dat probleem niet. Maar dit seizoen dus wel, het verval is ook op ons niveau ingetreden en dat frustreert enorm.

Ja natuurlijk, ook wij zijn minder flexibel geworden dan ‘vroeger in de topsport’. Als op vrijdagavond onze wedstrijd is afgelast dan is het voor ons ook niet eenvoudig om dan meteen op zondag de wedstrijd in te halen. Wij hebben namelijk óók bewust gekozen voor maar één wedstrijd per weekend waardoor je andere dingen kan plannen op de momenten dat er geen competitiewedstrijd gepland staat. Des te meer reden dus om voordat het seizoen begint héél goed naar het competitieschema te kijken!

Onze scorer die elke wedstrijd trouw aanwezig is en dus óók geen andere dingen gaat doen op de momenten dat wij moeten spelen is er helemaal klaar mee. Vannacht, waarschijnlijk tussen de innings van een wedstrijd op MLB.TV, appte hij me

Hoe het seizoen ook afloopt, voor mij is het volledig mislukt. Het naarste seizoen ooit. Erg jammer

Volgend jaar gaan de beste 6 teams uit de Eerste Klasse A en de beste 6 teams uit de Eerste Klasse B samen de Topklasse Wedstrijdsport vormen. De HCAW Reserve Reserves zitten daar dan bij en hopelijk hebben we dan minder te maken met teams en clubs die hun zaakjes niet op orde hebben en daarmee de hele competitie frustreren.

En hopelijk gaat de bond deze nieuwe hoogste klasse in de wedstrijdsport óók belangrijk vinden. Waarom dat ertoe doet? Nou, dat zal ik je vertellen.

Gisteren heeft het de hele dag geregend en ondanks dat de zeiltjes woensdagavond zorgvuldig door ons op het veld gelegd waren bleek gisteren het veld blank te staan. De wedstrijd van HCAW tegen Twins in de Kampioenspoule van de Hoofdklasse werd daardoor afgelast. Geen probleem natuurlijk want vorig weekend was al bepaald dat de Holland Series tussen Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam gespeeld zouden worden. Deze verregende en veredelde oefenwedstrijd is dus van nul belang, maar toch staat de bond erop dat deze vandaag ingehaald moet worden. Op hetzelfde moment én op hetzelfde veld als dat wij moeten aantreden tegen Herons. Onze wedstrijd is dus afgelast, veel succes dus weer met het vinden van een nieuwe datum. En bedankt.