Ledental daalt naar 19.809, begroting goedgekeurd

Amsterdam, 8 december – Het was een enerverende ochtend en uiteindelijk ook middag bij het KNBSB Congres in Nieuwegein. De één uur en drie kwartier die voor het plenaire gedeelte van het congres was ingeruimd bleek bij lange na niet genoeg.

Hoewel er in de laatste week nog veel aanmeldingen bij waren gekomen, waren er uiteindelijk maar 52 verengingen op het congres vertegenwoordigd. Dat is minder dan 1/3 van het totale aantal clubs. Het zaaltje zat desondanks met meer dan 100 man/vrouw wel behoorlijk vol.

Leden
Ik begin ermee, maar het slechtste nieuws van de dag werd bewaard voor het laatst want toen werd het actuele aantal van bij de bond aangesloten leden bekendgemaakt. Helaas moeten we het dit jaar doen met een daling van bijna 700 waardoor we door de grens van 20.000 zijn gezakt. Hieronder het complete overzicht:

Senioren (HB + SB) 7.622 43
Junioren 1.921 -94
Aspiranten 2.369 -256
Pupillen 2.211 -60
Beeball 1.238 -80
Dubbele leden (HB + SB) 898 -178
Recreanten/Slowpitch/G-honkbal 831 -22
Niet spelend 2.719 -52
19.809 -699

Begroting
Verder moest de begroting natuurlijk vastgesteld worden. Ik had op deze site opgeroepen om tegen de begroting van de topsport te stemmen, maar die smaak was er niet. De begroting voor de topsport en de begroting voor de verenigingssport moesten namelijk als één begroting goedgekeurd worden.

Overigens had het voor de stemming niets uitgemaakt. Ook een stemming over alleen de topsport begroting had het makkelijk gehaald. Verreweg het grootste gedeelte van de inkomsten voor de topsport zijn afkomstig van het NOC*NSF en die schijnen de touwtjes onwaarschijnlijk strak in handen te houden. Misschien is dat wel het gevolg van jarenlang wanbestuur of sturen we niet de juiste mensen naar de onderhandelingstafel. Niet alleen bepalen onze Olympische vrienden hoeveel we voor welk gedeelte van het topsportprogramma moeten uitgeven, maar het gaat zelfs zover dat ze zich bemoeien met de namen in de technische staf van de Nederlandse teams. Dat was voor mij misschien wel het meest opmerkelijke punt van vandaag.

Naast het NOC*NSF wordt er voor de topsport volgend jaar ook het nodige geld verwacht van de WBSC. Er wordt nu gerekend met $250.000, het bedrag dat hoort bij een achtste plaats op het Premier 12 toernooi. Ik had altijd begrepen dat de WBSC als regel had opgenomen dat 50% van die inkomsten voor de spelers is, maar Remko de Bie, de Penningmeester van de bond, wist te vertellen dat het anders zit. Dat percentage is namelijk het maximum dat uitgekeerd mag worden aan de spelers.

De logische vraag die hierop volgde was “Waarom doen we dan niet minder naar de spelers?”. Het antwoord op die vraag kwam van Tjerk Smeets, de Technisch Directeur, en was wat mij betreft de meest ontluisterende uitspraak van de dag. Het antwoord luidde namelijk “want dan komen ze niet”. Die uitspraak valt Smeets niet aan te rekenen, hij kent de spelers alleen goed en is in deze slechts een doorgeefluik. Maar hij zegt dus dat de voor ons vaak relatief onbekende spelers uit de Minor League niet op de Premier 12 voor Nederland willen spelen als ze niet de helft van het prijzengeld zelf mogen houden. Het podium waar deze spelers, zonder dat het ze een cent kost, misschien wel twee weken lang, zichzelf in de kijker kunnen spelen voor scouts van alle profcompetities in de wereld, dat podium is niet interessant genoeg als ze niet de helft van het prijzengeld mogen houden. Wauw.

De belangrijkste vraag voor de begroting voor de verenigingssport betrof niet 2019 maar het resultaat van dit jaar. Hierin is namelijk een verlies van het verregende Super-6 toernooi opgenomen. Dit toernooi was dit jaar voor de topsport geslaagd want de A-status voor de honkballers werd veiliggesteld, maar de begroting van de verenigingssport bleef zitten met een dikke min van €45.000. De kosten en baten van dit toernooi staan bij de verenigingssport omdat dit toernooi moest bijdragen aan de populariteit van honk- en softbal in het algemeen. Dat is ergens wel een logische keuze, maar toch is het nieuwe bestuur ook tot de conclusie gekomen dat de bond het zich niet meer kan en moet permitteren dit soort risico’s te lopen.

Uitgekleed mandaat
Hoewel er dus wel een paar kritische vragen gesteld werden, en er hier een daar een kanttekening werd geplaatst, was er niet genoeg animo om de complete begroting af te keuren. Eerder in de vergadering sneuvelde wel het grootste gedeelte van de Mandaatregeling Commissie van Toezicht. Het mandaat voor het benoemen, schorsen en ontslaan van de leden van de verschillende commissies bleef staan, maar het definitief vaststellen van de begroting en de contributie wilde het congres toch graag zelf blijven/gaan doen. Consequentie daarvan is wel dat er bij het volgende congres meer tijd voor de cijfertjes genomen moet worden, en dat er vooraf meer informatie gedeeld moet worden.

Picture of success
Enigszins teleurstellend was het plan “Picture of success” dat vandaag ook gepresenteerd werd. Het was oude wijn in niet eens zulke nieuwe zakken. Open deuren waar je niet tegen kan zijn, gecombineerd met fouten die ook al in de eerdere Grand Slam-plannen gemaakt zijn. Het is allemaal nogal hoog over, dus het is maar weer afwachten wat het allemaal gaat brengen. Hieronder de ambities voor 2019 op basis van Picture of Success:

 1. Vitale verenigingen met voldoende deskundig kader
  • Samenwerken stimuleren en organiseren (Clusters); Opleidingen uitbreiden
 2. Innovatieve organisatievormen
  • Veranderende vraag, vraagt aangepast aanbod; onderzoek naar andere competities
 3. Innovatie spelaanbod – introductie Baseball5
  • Introduceren, implementeren en Urban scene bereiken, o.a. in 10 grote steden
 4. Talent ontwikkelen
  • CTO & academies HB & SB verder ontwikkelen en verenigingen verbinden
 5. Internationaal Top 5 positie
  • 15 toernooien; ultieme doel kwalificatie HB & SB Tokyo 2020
 6. Optimaliseren Commercie, marketing en communicatie
  • realiseren van solide basisinkomsten door partnernetwerk; vergroten community en content optimalisatie; TeamNL verbinding benutten

Het nieuwe bestuur is pas een paar maanden onderweg en ze hadden met de structuurwijziging wel wat andere dingen aan hun hoofd. Maar ja, ik heb liever goede mensen in het bestuur en een slecht plan dan andersom. Uiteindelijk gaan goede mensen goede plannen maken. Nu maar hopen dat het dan nog op tijd is.