17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 5 december 2018 – Afgelopen zaterdag schreef ik hier een lang stuk over waarom we eerst de sport moeten redden voordat we kunnen denken aan topsport.

Op Facebook werd er over het algemeen positief gereageerd, op de verdwaalde usual suspect na dan misschien, juist ja, zo’n topsporter. Ook kreeg ik een positieve reactie vanuit de bond inclusief een uitnodiging om verder te praten. Dat ga ik natuurlijk doen, maar ik hoop dat er ook a.s. zaterdag al wat met de ideeën uit het stuk wordt gedaan.

Omdat hopen dat het goed komt vaak niet de beste manier is om iets gedaan te krijgen heb ik zondagavond ook 155 voorzitters van bij de KNBSB aangesloten verenigingen aangeschreven. Niet alleen om ze op te roepen toch vooral naar het congres te komen om daar hun stem te laten horen, maar ook om die stem te gebruiken om tegen de topsport begroting te stemmen.

Ook op die mail kreeg ik weer een aantal positieve reacties. En ja, ook hier was er één usual suspect die minder positief was over mijn ongevraagde stemadvies.

De betreffende voorzitter gaf aan dat hij het een goed idee vindt het kersverse bondsbestuur een kans te geven. Daarmee leek hij te bedoelen dat hij dacht ik ‘tegen’ het huidige bestuur zou zijn, maar niets is minder waar. Ik ben erg enthousiast over de nieuwe mensen, de nieuwe structuur, de daadkracht en de bereidheid tot luisteren. Daarbij hebben we inmiddels zo weinig leden dat ik denk dat we het ons niet kunnen permitteren elk jaar een nieuw bestuur weg te sturen, op een gegeven moment houdt dat ook op natuurlijk.

Ik vind het dan ook jammer dat er voorafgaand het congres niet al meer bekend is over wat er in het plan “Picture of Success 2023” staat. Nu krijgen we a.s. zaterdag te horen hoe succes er voor het huidige bestuur er in de toekomst wellicht uit komt te zien, maar een paar minuten daarna worden de verengingen ook geacht al akkoord te gaan met de begrotingen voor 2019.

En één ding is zeker in 2019 zullen er als het aan het bestuur ligt in ieder geval geen significante dingen gaan veranderen. Dat valt op te maken uit de al wél gepubliceerde cijfers.

Want waarom moeten we volgend jaar € 40.000,- méér uit gaan geven aan bondscoaches en medewerkers voor de topsport? Kan die € 571.500,- sowieso niet beter besteed worden? En moeten we wel naar de Premier 12 en daar een ton aan uitgeven als er een risico is dat we hier geld op gaan verliezen? Er is daar voor ons niets te winnen. En zo kan ik nog wel 10 vragen verzinnen waar we misschien zaterdag ook wel gedeeltelijk antwoord op zullen krijgen.

Maar feit blijft dat er nu een topsport begroting goedgekeurd moet worden waar in Nederland maar een dozijn spelers en twee clubs profijt van zullen hebben. Die begroting telt op tot ruim één en een kwart miljoen, en dat is een kwart miljoen meer dan dit jaar. Dat kwart miljoen wordt overigens wel weer goed gemaakt, maar dat gebeurt dan weer in de begroting van de verenging sport, want daar gaan we dus een kwart miljoen minder uitgeven.

Wat ook duidelijk wordt uit de al gepubliceerde cijfers is dat er op het Super-6 event dit jaar in Hoofddorp zo’n € 43.000 verlies is gemaakt, en laat dat nu toevallig óók het bedrag zijn dat we in de “prognose realisatie 2018” tekort komen, en dat we dus wéér moeten bijstorten uit de Algemene Reserves. Toeval? En dan het laatst punt, en dan hou ik op, wat doen die Super-6 bedragen in vredesnaam in de begroting van de Vereniging Sport?!

Wat voor mij als een paal boven water staat is dat als je het volledig of grotendeels eens bent met wat ik schreef in het stuk “Alleen struisvogels en topsporters zijn nog met topsport bezig” dan kun je niet anders dan ook tegen deze begrotingen stemmen. Het is van tweeën een. Je geeft met die ‘tegen’ stem het nieuwe bestuur ook de kans en het mandaat om écht iets te veranderen. Dus komt allen en stem TEGEN!

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES