Clubs torpederen plan OK2020

Amsterdam, 10 november 2018 – UPDATE Anderhalve week geleden kwamen de Overgangsklasse clubs en de bond bijeen om de plannen voor de Overgangsklasse in 2020 te bespreken. Nadat er aanvankelijk redelijk positief op de plannen gereageerd was werd het toch nog een teleurstellende avond voor de voorstanders. Het plan om het mogelijk te maken om in de Overgangsklasse met (een aantal) teams maar één wedstrijd per week te gaan spelen haalde het niet. Iedereen deed een plas en alles bleef zoals het was.

Omdat de schriftelijke reacties van Pirates en Neptunus het meest uitgebreid zijn lijkt het erop dat zij de andere clubs hebben kunnen overtuigen tegen te stemmen, maar volgens een aantal aanwezigen hadden ook andere, niet-Hoofdklasse clubs, grote bedenkingen bij het plan. Uiteindelijk dus voldoende om het plan te torpederen.

De clubs zien allemaal wel de noodzaak voor verandering, maar komen zelf niet veel verder dan het terugdringen van het aantal clubs in de Overgangsklasse van de huidige 16 naar 12 of misschien 8 teams.

Dat het twee voor twaalf is en dat er snel iets moet gebeuren lijkt de clubs volledig te ontgaan. Dat blijkt o.a. ook uit de reactie van Neputunus Tridents waarin een alternatief plannetje is opgenomen waarin o.a. staat “Uiterlijk 2024, 12 teams”. Een betere competitieopzet voor de Overgangsklasse zal niet direct de vrije val waarin het Nederlands honkbal terecht is gekomen stoppen, maar kom op zeg… 2024?! Zoveel tijd hebben we echt niet hoor luitjes.

De clubs verschuilen zich achter gebrek aan onderzoek en goochelen zelf met random cijfers en berekeningen. Dieptepunt uit de reactie van Neptunus was voor mij de semi-intellectuele onzinnige random greep uit de psychiatrie:

Vanuit de psychiatrie is gebleken dat falen leidt tot gevoelens als vervreemding, verdriet, woede, zelfveroordeling, afkeer en zelfs depressie. Deze gevoelens hebben significante invloed op beslissingen van mensen. Concreet betekent dit voor sporters dat bij continue falen en een normale geestesgesteldheid zij stoppen met het beoefenen van desbetreffende sport of een niveau uitkiezen wat meer bij hen past.

Nou moet je ophouden hoor, en eigenlijk ook een andere sport gaan kiezen. Honkbal is een sport van falen en daarmee leren omgaan. Als een slagman 3 van de 10 keer dat ie aan slag komt een honkslag slaat wordt hij beschouwd als een goede slagman. Maar dat betekent ook dat hij 7 van de 10 keer gefaald heeft. En als je mij niet gelooft, misschien geloof je Cal Ripken. Of anders Tommy Lasorda, Joe Girardi of Yogi Berra.

Het is wat te makkelijk om te chery-picken uit de reacties van Pirates en Neptunus en alleen mijn reactie op die onzin te plaatsen, dus daarom heb ik voor de liefhebbers de documenten van beide clubs hier ook opgenomen. Hier vind je de reactie van Pirates en hier die van Neptunus.

UPDATE: Naast Pirates en Neptunus hierbij ook twee reacties van niet-Hoofdklasse clubs. Hier is de reactie van OG te vinden en hier staat de reactie van The Hawks.

En o ja, nog even dit, als we het toch over psychiatrie hebben, wie echt denkt dat slaan met hout in de nieuw te vormen Topklasse iets, maar dan ook iets bijdraagt aan het oplossen van ons probleem moet zich echt laten onderzoeken.