24 mei 2024
 • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
 • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
 • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
 • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
 • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 31 december 2017 – Vorig jaar rond deze tijd publiceerde ik een terugblik op wat er in 2016 allemaal geschreven was op 9innings.nl. Een beetje site doet aan het eind van het jaar aan terugblikken en lijstjes, dus vooruit, hier gaat ie dan voor 2017.

Maar eigenlijk heb ik er helemaal niet zo’n zin in, want 9innings.nl is geen leuke site om op terug te blikken. Op deze site schrijf ik namelijk helemaal niet zo positief over wat er allemaal gebeurt in de Nederlandse honkbalwereld. Als je alleen op 9innings.nl zou afgaan dan zou je kunnen denken dat de sport in Nederland op sterven na dood is, en dat is gelukkig niet waar(?). Net zoals het ook niet waar is dat het allemaal fan-tas-tisch gaat, en dat er in het Nederlandse honkbal en er bij de bond alleen maar prach-ti-ge dingen gebeuren, het struisvogelbeeld dat je krijgt als je de propaganda op honkbalsite.com en knbsb.nl moet geloven.

Het is natuurlijk veel leuker om positief over de mooiste sport ter wereld te schrijven dan elke keer weer de vinger op de zere plek te moeten leggen. Maar ik ben er heilig van overtuigd dat dat laatste nodig is om verandering te bewerkstelligen. Natuurlijk moet je ook blijven meepraten, en dat heb ik het afgelopen jaar ook volop gedaan, maar je moet óók opschrijven wat er allemaal mis is. En dat deed ik ook dit jaar dus weer op 9innings.nl. Helaas heb ik gewoonweg niet genoeg tijd om ook al die andere leuke en positieve stukken te schrijven, daarvoor moet je dus maar naar de twee door de bond gerunde sites die ik net noemde.

Op Facebook zie ik weleens reacties van geïrriteerde mensen die vinden dat ik mijn tijd beter in iets positiefs kan steken. Dat zijn mensen die denken dat ik het gewoon leuk vind om af en toe vanuit mijn veilige luie stoel voor m’n plezier even de deksel van de beerput te trekken, en dat dat alles is wat ik ‘bijdraag’ aan het honkbal in Nederland. Voor die mensen, en om er toch nog iets leukers van te maken heb ik twee lijstjes gemaakt.

Ik eindig met een overzicht met de tien best gelezen stukken op 9innings.nl, maar hieronder eerst een kort lijstje met échte honkbaldingen waar ik afgelopen jaar wél veel plezier aan heb beleefd. Ook veel leuker om op te schrijven. In willekeurige volgorde:

 • De tien zondagen in de periode oktober tot en met december waarop ik op de Honkbalschool in Bussum jongens en meisjes in de leeftijd van 6 tot 16 honkbaltraining heb mogen geven. 6 uur achter elkaar trainen is best lang, maar wat was het leuk, elke keer weer!
 • Het hele seizoen spelen met de Reserve Reserves. Na 11 jaar gestopt te zijn geweest besloot ik 11 jaar geleden weer te gaan spelen. Een van mijn beste beslissingen in mijn leven. Al wordt het na drie jaar misgrijpen, en dit jaar zelfs de finale missen, wel weer tijd voor een kampioenschap!
 • De 12 wedstrijden met HCAW 2 in de Overgangsklasse. Er is gewoon niets leukers dan zelf spelen. Tegen de eerste wedstrijd kon ik sowieso onmogelijk ‘nee’ zeggen. Een (gewonnen) avondwedstrijd tegen Kinheim in het Pim Mulier! Dat blijft toch de meest magische honkbalplek in Nederland, gelukkig gaat de Honkbalweek tóch gewoon weer door!
 • De Beeball-clinic op 8 januari bij HCAW. Wat zal ik daar nu nog over zeggen, de foto’s zeggen genoeg denk ik.
 • Mijn ‘honkbalvakantie’ naar New York. 11 dagen, 11 wedstrijden. Ik heb daar ook op deze site een aantal stukjes over geschreven. Waaronder dit stukje over de batdogs in Trenton.

En dan hieronder de lijst met de in 2017 best gelezen stukken van 9innings.nl:

 1. Straf Tridents Neptunus teruggedraaid
 2. Oproep aan DSS, UVV, Twins, Storks, Quick, OG en RCH
 3. Nieuwe competitieopzet Hoofdklasse en Overgangsklasse
 4. Kunnen we niet gewoon die hele bond opheffen?
 5. League Ball illegaal per direct afgeschaft
 6. Puinhoop Promotie/degradatiepoule nu helemaal compleet
 7. Bixie Baseball bestaat niet meer
 8. Hoe zien de Hoofdklasse en Overgangsklasse in 2017 eruit?
 9. En daar zijn ze dan, de plannen voor 2018
 10. Meulens verklaart selectie Van der Meer

Fijne jaarwisseling allemaal!

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES