23 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 25 september 2017 – Vorige week woensdagavond werd bij de KNBSB een academieoverleg gehouden. In de op de site van de KNBSB gepresenteerde plannen voor de Topsport stond weinig concreets over de jeugdopleiding, dus waren de vertegenwoordigers van de Academies tussen hoop en vrees afgereisd naar Nieuwegein.

Eerder dit jaar had de bond al bekendgemaakt dat Bixie Baseball en Tsunami na het seizoen 2018 op zouden houden met bestaan. Beide Academies hadden daar nog wel schriftelijk bezwaar tegen aangetekend. Vooral de procedure en de fundering van de keuze voor welke Academies door mogen houdt te wensen over, volgens deze twee Academies.

Maar ook Scimitars is na het zien van de financieringsplannen voor 2018 op 16 september jl. in de pen geklommen. Zij schrijven in een brief aan de KNBSB “Scimitars eist, en wij veronderstellen dat onze collega Academies zich daarin kunnen vinden, een bijdrage vanuit de KNBSB van tenminste € 20.000 per jaar.

Of er wat gedaan gaat worden met de bezwaren van Bixie Baseball en Tsunami, en of Scimitars de geëiste € 20.000 per jaar zal krijgen is bij mij niet bekend, al laat het antwoord zich raden, maar voor Bixie Baseball is het in ieder geval te laat.

Afgelopen vrijdag heeft deze Academy de spelers, ouders en technische staf per brief geïnformeerd over het besluit dat ze hebben moeten nemen. “Bixie baseball is volgend jaar geen academie meer.”

Het ontbreken van voldoende geld is de belangrijkste reden, maar ook was inmiddels duidelijk geworden dat Bixie voor 2018 geen volledig juniorenteam meer op de been kon brengen. Door het totaal ontbreken van perspectief voor de Aspiranten was het ook voor de instructional league niet mogelijk om een kwalitatief goed team bij elkaar te krijgen.

Einde verhaal dus. Afgelopen zaterdag zijn daarmee al de laatste wedstrijden van Bixie Baseball gespeeld. Begin oktober zal er nog een ouderavond georganiseerd worden “om de stand van zaken door te nemen en te kijken op welke manier Bixie al dan niet een plek in Zuid-Nederland kan behouden”. Ook zal Bixie in overleg met PSV nog proberen de huidige aspirantengroep zoveel mogelijk bijeen te houden.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES