Minder, minder, minder

Amsterdam, 26 november 2017 – Het is nu ruim een maand geleden dat de plannen voor 2018 gepresenteerd zijn. Iedereen heeft mogen meepraten, ideeën zijn afgevallen of veranderd, en al met al ben ik niet heel erg ongelukkig met wat er nu voor 2018 op tafel ligt.

Alleen voor de academies ziet het er niet goed uit. Er is geen geld, er is niet genoeg talent en er is ook geen echt plan. Tijd om de verantwoordelijkheid voor talentontwikkeling weer te laten rusten waar ie hoort, bij de clubs dus. En het liefst zo snel mogelijk voordat de goedwillende mensen van de clubs en de academies met elkaar rollebollend over straat gaan in plaats van met z’n allen te werken aan een gezondere sport.

Daar hadden wat mij betreft ook wel wat vragen over opgenomen mogen worden in de enquête die dit weekend door de bond aan alle leden gestuurd is. Dat die enquête na de presentatie van de plannen zou komen, en dus mosterd na de maaltijd is, dat wisten we al, maar op de een of andere manier staat ie me toch weer meer tegen dan verwacht.

Waarom? Omdat er in de vragenlijst weer gestuurd wordt. Op de een of andere manier denken de mensen bij de bond dat de hoeveelheid tijd die mensen spenderen aan honk- softbal de bron van al het kwaad is, dat als die maar minder wordt de leden vanzelf weer terug zullen komen.

Klinklare onzin volgens mij. Ik kan nog wel wat dingen verzinnen. Zorg eerst maar ‘ns voor een aantrekkelijke Hoofdklasse competitie, want waarom is die betere opzet van eind vorig jaar nu ineens weer van tafel? Waarom stoppen al die Hoofdklassers of gaan ze in lagere competities spelen? Leuk hoor zoveel aandacht voor de MLB’ers met een Nederlands paspoort, maar misschien moeten we ons in Nederland zorgen maken over alle talenten die wél in Nederland wonen en spelen en door deze profs nooit een écht belangrijk toernooi zullen spelen.

Maar daar wordt toch ook allemaal naar gevraagd in de enquête? Ja, dat klopt. Het is slim gedaan, handig, vals zou je het kunnen noemen. Maar ik zal laten zien wat ik bedoel.

De bond ziet dus de tijd als dé grote vijand en begint bij de vragen over de voorbereiding met:

De honkbalsport kent een uitgebreide voorbereiding op de wedstrijd. Als dit wordt vergeleken met andere sporten, zelfs op topsportniveau, zoals voetbal, hockey of badminton, dan is hier een duidelijk tijdsverschil waarneembaar. Zij starten maximaal een half uur voorafgaand aan de wedstrijd met de warming-up en soms zelfs 15 tot 10 minuten voor de start. Vanuit deze gedachtegang wil de KNBSB polsen hoe de eigen doelgroep denkt over de voorbereiding op de wedstrijd.

Los van het feit dat dit gewoon het sturen van de antwoorden is, klopt het ook nog ‘ns niet. Heel veel topsporters in andere sporten besteden veel tijd aan hun voorbereiding op wedstrijddagen. Ver voor de wedstrijden wordt er al een keer getraind, losgemaakt en opgewarmd. Afgelopen zomer bijvoorbeeld vertelde Federer tijdens Wimledon nog dat hij voor z’n derde ronde partij tegen Zverev op de wedstrijddagen zou kiezen voor een linkshandige tegenstander voor het trainen en warm slaan.

Maar goed, een hele uitleg over waarom het eigenlijk raar is dat er bij honkbal zoveel tijd gestoken wordt in de voorbereiding dus. En wat is de toelichting bij de vragen over de bond? Nul, nada, noppes. Alleen de vragen:

Bent u op de hoogte van de Grand Slam! Ambitie van de KNBSB?

Hoe beoordeelt u het beleidsplan van de KNBSB?

Bent u op de hoogte van het beleidsplan van de KNBSB?

Hoe beoordeelt u het beleidsplan van de KNBSB?

Bent u op de hoogte van de organisatiestructuur van de KNBSB: Bondscongres, Bondsraad, Bondsbestuur, Werkorganisatie bestaande uit Bondsbureau en Kolommen Honkbal/ Softbal/ Breedtesport?

Hoe beoordeelt u de organisatiestructuur van de KNBSB?

Zelfs ik moest nog even opzoeken wat het verschil tussen het beleidsplan en de Grand Slam ambitie ook alweer was. Geen uitleg of linkje in de vragenlijst in ieder geval.

En waarom hier niet ook de vraag stellen of wij het ook niet eens tijd vinden om te stoppen met het scheiden van topsport en wedstrijdsport? Waarom is dat idee niet even opgeschreven? Voor een andere vraag, over het inkorten van de wedstrijd, was toch ook ruimte?

Hoe staat u tegenover het spelen van wedstrijden in 9 innings met verlenging, waarbij vanaf de 10e inning direct gespeeld wordt met ‘tie-breaker’-regels (starten met honkloper(s)), om de duur van de wedstrijden te verkorten?

Deze waren ze de afgelopen weken nog even vergeten, maar wordt er nu toch nog even ingefietst. Hou toch op met die onzin.

Handig gedaan allemaal. Als je het maar goed inleidt en goed bijstuurt staat de hele honkbalwereld straks “minder, minder, minder” te roepen. En dan kan de bond zeggen dat we het allemaal zelf verzonnen hebben. Ze willen minder lang op het veld staan, dan zullen ze minder op het veld staan. Maar het zal de ledendaling niet stoppen, daarvoor zijn echt andere dingen nodig.