Puinhoop Promotie/Degradatiepoule nu helemaal compleet

Amsterdam, 31 juli 2017 – Gisteren schreef ik al over de onrust die is ontstaan nadat afgelopen vrijdagmiddag iemand bij de bond besloten heeft een mail de deur uit te knallen waarin doodleuk wordt aangekondigd dat een wedstrijd tussen Tridents en RCH moet worden overgespeeld in verband met deelname van een speler van Tridents die niet speelgerechtigd zou zijn.

In dat stuk staat ook dat als RCH deze inhaalwedstrijd wint zij op basis van onderling resultaat met Quick en Onze Gezellen aanspraak kunnen maken op één van de drie plekken in de Promotie/Degradatiepoule. Onze Gezellen zou op basis hiervan juist buiten de boot vallen.

Op Facebook wordt druk gespeculeerd over de interpretatie van de regel die de basis is van de getroffen sancties. Maar los van wie er nu gelijk heeft en/of krijgt, door de timing van de beslissing is de chaos inmiddels compleet.

De bond had namelijk al veel eerder kunnen en moeten ingrijpen als ze van mening is dat deze speler, we noemen ‘m nog even “De Brommer”, niet in de Overgangsklasse mocht uitkomen. Daar heeft een official van HCAW (de club waar De Brommer vorig jaar speelde in de 1ste Klasse) de bond begin mei zelfs nog op gewezen.

Daarbij heeft De Brommer op 29 april ook al deelgenomen aan de wedstrijd Tridents – Onze Gezellen die door Tridents met 9-3 gewonnen werd. Ook die wedstrijd zou dus in aanmerking komen om overgespeeld te worden. Net als acht(!) andere wedstrijden trouwens waar De Brommer in meegespeeld heeft.

Maar nog even tien wedstrijden overspelen is natuurlijk niet te doen. Dat zou namelijk ook betekenen dat Tridents door alle ‘strafpunten’ in de degradatiepoule terecht zou komen en DSS alsnog naar de ‘veilige’ poule kan verhuizen.

Ook zou je een case kunnen maken dat de teams die zich al zeker wisten van de bovenste twee poules de laatste wedstrijden anders (beter) hadden gespeeld als ze wisten dat er nog iets belangrijks op het spel stond.

Al met al weer een kansloze situatie waar onze bond ons heeft ingestort. De oplossing die ik voorspel: De Promotie/Degradatiepoule die in eerste instantie uit 6 teams zou bestaan zal worden aangevuld met een vierde team uit de Overgangsklasse.

DSS zou dan eventueel ook nog door kunnen schuiven naar de ‘veilige’ poule zodat ook zij niet kunnen gaan piepen over al die strafpunten die Tridents zou krijgen als alle wedstrijden waarin De Brommer meespeelde ongeldig worden verklaard.

En last-but-not-least moet de bond ook aankondigen dat er dit jaar helemaal niet gedegradeerd kan worden uit de Overgangsklasse. Iets dat sowieso toch al verwacht wordt omdat door het wegvallen van Kinheim uit de Hoofdklasse er één plek extra gevuld moet worden. Er kan dus ook nog gewoon een team uit de Eerste Klasse promoveren.

Zullen we het zo dan maar doen dan heren? Of laten we het liever zo: