23 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 1 augustus 2017 – Er is gisteren in zowel het Hoofdklasse Overleg als het Overgangsklasse Overleg gesproken over de malaise die is ontstaan na het door de bond toekennen van het protest van RCH tegen het spelen van “De Brommer” (bijnaam van de betreffende speler) in de door RCH verloren wedstrijd tegen Tridents. Het ziet er naar uit dat de betrokken clubs niet zomaar van hun standpunt zullen afstappen en het woord ‘rechter’ is gevallen.

De door RCH verloren wedstrijd tegen Tridents vond plaats op 7 mei, en dat was voordat er op 12 mei een wijziging in de regels voor overschrijven werd doorgevoerd.

Inmiddels heeft ook Onze Gezellen, die het kind van de rekening dreigde te worden, een protest ingediend omdat zij op zaterdag 29 april ook tegen Tridents een verloren wedstrijd hebben gespeeld waarbij De Brommer voor Tridents meedeed, dus óók voor de regelwijziging.

Ik heb onderaan deze mail, uit drie verschillende versies van het Reglement van Wedstrijden Honkbal Topsport, de Regel 4.2e en 4.2f onder elkaar gezet. Het is me niet helemaal duidelijk waarom er op 17 juli wederom een nieuwe versie is gemaakt, maar ik heb ‘m voor de volledigheid toch maar even meegenomen.

Ik heb inmiddels talloze verklaringen en interpretaties horen en zien langskomen. Hieronder de verklaring van de bond op basis waarvan RCH in het gelijk is gesteld, voorlopig:

De Brommer* is na 1 november 2016 overgeschreven van HCAW naar Neptunus en heeft na de overschrijving onreglementair de overstap binnen Neptunus gemaakt van Wedstrijdsport naar Topsport.

Artikel 4.2 lid e van het Reglement van Wedstrijden Honkbal Topsport 2017 vermeldt** het volgende:
In de periode na 1 november tot de aanvang van een nieuw competitiejaar of tijdens het
lopende competitiejaar geldt dat de Kolom bij overschrijving van een speler van een vereniging
in de Wedstrijdsport naar een vereniging in de Topsport geen toestemming verleent om uit te
komen voor een team van de nieuwe vereniging in een door de KNBSB uitgeschreven Honkbal
Topsport-competitie.

Artikel 4.2 lid f (tot 12 mei 2017):
Een spelend lid honkbal die in het lopende competitiejaar namens een vereniging in een
Honkbal Topsport-competitie is uitgekomen, kan tot 15 juni van dat competitiejaar
overschrijving aanvragen naar een andere vereniging uitkomend in een door de KNBSB
uitgeschreven Honkbal Topsport-competitie. De Kolom honoreert zo’n overschrijving alleen als deze door een goedkeurende verklaring van beide verenigingen wordt vergezeld.

Het huidige artikel 4.2 lid f van het Reglement van Wedstrijden Honkbal Topsport 2017 is pas geldig vanaf 12-05-2017 zoals in een email op 15 mei 2017 vermeld door de heer G. Selderijk aan alle verenigingen.

De Brommer* was op zondag 7 mei 2017 niet gerechtigd om voor Neptunus Tridents te spelen, op basis van artikel 4.2 lid e en omdat de aanpassing in artikel 4.2 lid f nog niet van kracht was.

* De Brommer is een bijnaam van de betreffende speler
** In de oorspronkelijke tekst was de “t” vergeten

Maar oordeelt u zelf. Dit is een aantal (mogelijk) relevante feiten:

  • De Brommer heeft in seizoen 2016 alleen bij de HCAW Reserve Reserves gespeeld (1ste Klasse)
  • Begin april 2017 is er met goedkeuring van beide verenigingen overschrijving aangevraagd van HCAW naar Neptunus
  • Op 18 april is de overschrijving, zonder beperking, gecommuniceerd in de nieuwsbrief van de KNBSB
  • Op 12 mei, na de wedstrijden van Tridents en Onze Gezellen waar nu protest voor is aangetekend, is regel 4.2f veranderd.

Wat hier compleet buiten beschouwing wordt gelaten is de communicatie die tussen de bond en Neptunus heeft plaatsgevonden voordat de Brommer mee ging spelen bij Tridents. Tijdens het beroep dat Neptunus heeft aangetekend tegen de straf zal dit vast en zeker wél een rol gaan spelen.

De verschillende versies van Regels 4.2 e en f:

Versie 24 maart 2017
e. In de periode na 1 november tot de aanvang van een nieuw competitiejaar of tijdens het
lopende competitiejaar geldt dat de Kolom bij overschrijving van een speler van een vereniging
in de Wedstrijdsport naar een vereniging in de Topsport geen toestemming verleent om uit te
komen voor een team van de nieuwe vereniging in een door de KNBSB uitgeschreven Honkbal
Topsport-competitie.
f. Een spelend lid honkbal die in het lopende competitiejaar namens een vereniging in een
Honkbal Topsport-competitie is uitgekomen, kan tot 15 juni van dat competitiejaar
overschrijving aanvragen naar een andere vereniging uitkomend in een door de KNBSB
uitgeschreven Honkbal Topsport-competitie. De Kolom honoreert zo’n overschrijving alleen als deze door een goedkeurende verklaring van beide verenigingen wordt vergezeld.

Versie 12 mei 2017
e. In de periode na 1 november tot de aanvang van een nieuw competitiejaar of tijdens het lopende competitiejaar geldt dat de Kolom bij overschrijving van een speler van een vereniging in de Wedstrijdsport naar een vereniging in de Topsport geen toestemming verleent om uit te komen voor een team van de nieuwe vereniging in een door de KNBSB uitgeschreven Honkbal Topsportcompetitie.
f. Een spelend lid honkbal die in het vorig of lopende competitiejaar bij een Honkbal Topsport-vereniging geregistreerd heeft gestaan, kan tot 15 juni van het lopende competitiejaar overschrijving aanvragen naar een andere vereniging uitkomend in een door de KNBSB uitgeschreven Honkbal Topsport-competitie. De Kolom honoreert zo’n overschrijving alleen als deze door een goedkeurende verklaring van beide verenigingen wordt vergezeld.

Versie 17 juli 2017
e. In de periode na 1 november tot de aanvang van een nieuw competitiejaar of tijdens het lopende competitiejaar geldt dat de Kolom bij overschrijving van een speler van een vereniging in de Wedstrijdsport naar een vereniging in de Topsport geen toestemming verleent om uit te komen voor een team van de nieuwe vereniging in een door de KNBSB uitgeschreven Honkbal Topsport-competitie.
f. Een spelend lid honkbal die in het vorige of lopende competitiejaar bij een Honkbal Topsport-vereniging geregistreerd heeft gestaan, kan tot 15 juni van het lopende competitiejaar overschrijving aanvragen naar een andere vereniging uitkomend in een door de KNBSB uitgeschreven Honkbal Topsport-competitie. De Kolom honoreert zo’n overschrijving alleen als deze door een goedkeurende verklaring van beide verenigingen wordt vergezeld.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES