24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 4 mei 2016 – Een kleine twee weken geleden schreef ik hier over de rosters die niet op tijd aangeleverd waren door DSS, UVV en Pirates, en het opleggen van boetes en strafpunten dat hier het gevolg van zou moeten zijn.

Ik zeg ‘zou moeten zijn’ omdat de interpretatie van de bond toch een beetje anders blijkt te zijn. De bond gaat namelijk alleen de boetes innen maar ziet niet in waarom er strafpunten uitgedeeld moeten worden.

Als je sec kijkt naar de uitkomst lijkt me dat voor het Nederlandse honkbal, en in ieder geval voor de Hoofdklasse op dit moment, de beste uitspraak. Geen speler of coach zal echt enthousiast worden van voor de ranglijst toegekende punten, veroorzaakt door een vrijwilliger bij een andere vereniging die het even belangrijker vond z’n belastingpapieren in te vullen dan de administratie van de club bij te werken.

De bond denkt dat dit de juiste uitspraak is omdat de strafpunten-regel pas in werking treedt als er sprake is van onrechtmatige wijzigingen in het roster.  En aangezien de rosters helemaal niet waren ingeleverd kon er ook niets gewijzigd worden. Geen wijzigingen dus, niet onregelementair en niet regelementair.

Briljant gevonden! Zo zou je kunnen redeneren, en eigenlijk ben ik dus wel blij dat deze weg gekozen wordt. Je zou ook een beetje zuur kunnen zijn en zeggen dat de bond z’n eigen regels niet nakomt of ze in ieder geval nogal losjes hanteert, maar dat hadden we al eerder geconstateerd natuurlijk. Daar zal dan ook vast binnenkort in een bredere context over door geboomd worden. En doorrrrrr…..

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES