24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 23 april 2016 – Donderdagavond 14 april was een mooie zonnige avond. Een paar graden warmer en het had een perfecte honkbalavond geweest, maar het was een prima avond voor de start van de competitie van de Hoofdklasse Hout.

Ik besloot om naar het Pim Mullierstadion te gaan waar Kinheim bezoek kreeg van HCAW. Die eerste wedstrijd was voor iedereen een beetje wennen. In het veld bij HCAW leek een foutje de wedstrijd te kosten, een werper van Kinheim had iets teveel babbels en moest geblesseerd de wedstrijd verlaten, de play-by-play liep op een gegeven moment voor(!) op de wedstrijd, en op teletekst was de wedstrijd geëindigd in een overwinning van Kinheim. Ik was erbij, en wist vrij zeker dat dat niet helemaal klopte.

Ook de andere clubs speelden de eerste competitiewedstrijd en zo te zien hadden zij last van dezelfde problemen. In ieder geval met de play-by-play, want die ontbrak zelfs compleet bij twee wedstrijden. Na de afgelopen dagen her en der een beetje doorgevraagd te hebben bleek het ontbreken van die wedstrijden in de play-by-play geen gevolg te zijn van een beetje zenuwen of een loszittend stekkertje, maar een symptoom van een dieper liggend probleem.

Wat was er dan met de play-by-play aan de hand zal je je afvragen? Nou die play-by-play is eigenlijk alleen werkbaar als er vooraf bekend is wie de spelers zijn die op het roster staan zodat deze ook ingevoerd kunnen worden in het systeem. Dit schijnt niet aan de hand van een formulier net voor de wedstrijd te kunnen. Vraag me niet waarom niet, maar dat is kennelijk zo. Maar we naderen wel de kern van het probleem, want zowel DSS, UVV en Pirates hebben nagelaten hun rosters op tijd in te leveren. Aha… Volgens de regels van de bond is hier een deadline voor van 7×24 uur (voor niet-insiders is dat één week), waarna uiterlijk 2×24 uur (voor niet-insiders is dat twee dagen) voor de wedstrijd begint, nog aanpassingen gedaan kunnen worden.

DSS, UVV en Pirates hebben op 14 april pas hun rosters ingeleverd wat feitelijk betekent dat al hun opgestelde spelers tijdens de opening van het seizoen niet gerechtigd waren te spelen. In het verleden heeft de KNBSB hier nog wel ‘ns werk van gemaakt, maar voorlopig blijft het weer erg stil en moeten we dus zelf maar weer gaan uitzoeken wat er aan de hand is.

Als je kijkt naar de regels (Hoofdstuk 5, Strafbepalingen, pagina 15) dan hoeven de wedstrijden niet ongeldig worden verklaard. Pirates verloor van Pioniers en de andere twee overtreders speelden tegen elkaar dus door deze wedstrijden als “geldig” te beschouwen benadeel je geen tegenstanders. Wat overblijft is een administratieve heffing, met andere woorden een boete, en ook het toekennen van twee verliespunten per overtreding. Als je kijkt naar de uitslagen tot nu toe zou het best nog weleens een hele leuke en spannende competitie kunnen worden, waar die twee verliespunten per ploeg heel goed een bepalend verschil kunnen maken.

Maar misschien moet de bond in dit geval maar geen boetes of strafpunten gaan uitdelen, daar wordt het allemaal niet leuker van. Misschien is het beter als de clubs en de bond opnieuw hun trouwgeloftes naar elkaar uitspreken, waardoor hopelijk in de toekomst dit soort akkefietjes voorkomen kan worden. Gewoon elkaar even diep in de ogen kijken en elkaar beloven dat je je aan de gezamenlijk opgestelde regeltjes zult houden, en als dat niet lukt dat je dat even netjes en op tijd vooraf aan elkaar meldt. Want wat dat betreft past dit voorbeeld mooi een een rijtje met het gedoe met de Rookies en de ELB. In die gevallen heeft de bond overigens ook niet gehandhaafd.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES