24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 1 mei 2016 – Zo zie je maar weer. Goede journalistiek bedrijven is zo eenvoudig nog niet. Check, check, dubbel check, en één bron is geen bron.

In de stukjes over het uit de Hoofdklasse stappen van L&D Amsterdam koos ik bewust voor een wat moeilijke vorm die voor sommige mensen ook wat moeilijk te verkroppen én te begrijpen was. Satire, en daarin speel je een beetje met de feiten. Veel mensen vonden het grappig. Over smaak valt te twisten, maar het scoort als een malle zegt het aantal Facebook-likes.

In het stuk van eergisteren “Boefjes ELB ‘vergeten’ afspraak met KNBSB over officials” spreek ik oprechte en serieuze verbazing uit over de gang van zaken. In dit stuk geen satire, en toch gaat er wat fout met de gepresenteerde feiten. Eigenlijk direct al, in de kop namelijk, bij het woord “Boefjes” om precies te zijn. Hieronder de alinea uit het vorige stukje die de basis voor deze kop is.

“De brief begint met de beschuldiging dat er iemand namens de ELB officials aan het ronselen is, tegen de afspraken in dus. Ik neem aan dat ze daar keihard bewijs voor hebben omdat de betreffende persoon met naam en toenaam wordt genoemd.”

De BOND beschuldigt schrijf ik, niet IK beschuldig. Ik heb me dus netjes ingedekt zou je kunnen beargumenteren. Dat klopt voor deze alinea, maar ik had er goed aan gedaan dan in de kop ook niet te spreken over “boefjes”. Op basis van deze enkele bron, al is het een officiële brief van de bond, had ik dit niet zo moeten schrijven, niet zonder bij de ELB of bij de in de brief genoemde persoon te checken of het klopt.

En wat blijkt nu, als ik de ELB hiernaar gevraagd had hadden ze keihard ontkend. Dat weet ik omdat ik gisteren alsnog contact heb gehad met de ELB en zij mij vertelden dat de beschuldiging van de bond ongegrond is. De ELB zegt de persoon die in de brief genoemd wordt door de KNBSB niet eens te kennen. Ook zeggen ze dat het werven van officials helemaal niet nodig was omdat er veel spontane aanmeldingen zijn. Die situatie is overigens na deze brief wel onder druk komen te staan.

Voordat ik nu ga verkondigen dat de KNBSB zich met een brief met de ongefundeerde beschuldiging volledig belachelijk heeft gemaakt, en daarmee nog een keer een foute conclusie trek, ga ik verder op onderzoek uit. Op zoek naar de échte boef dus. Check, check, dubbel check. To be continued…

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES