Boefjes ELB ‘vergeten’ afspraak met KNBSB over officials

Amsterdam, 29 april 2016 – Eerder deze maand werd duidelijk dat de KNBSB onder een aantal voorwaarden spelers uit de Nederlandse competitie toe zal staan deel te nemen aan de Euro League Baseball.

De voorwaarde die de KNBSB heeft gesteld, en die ik kende, is dat spelers van het Nederlands Team niet mogen deelnemen. Het speelschema van de ELB zou niet in hun programma passen. Een andere voorwaarde waar ik wel iets over gehoord had, maar die ik nog niet bevestigd had gekregen, is mij middels een brief van de KNBSB wél duidelijk geworden.

In die gisteren verstuurde brief zegt de KNBSB namelijk met de ELB overeengekomen te zijn dat het een KNBSB-bondsofficial niet zal worden toegestaan “om als official zijn of haar medewerking te verlenen aan ELB-wedstrijden in Nederland of in Europa“. Wat op zich al best een geinige zin is omdat je zomaar zou kunnen denken dat Wilders de verkiezingen gewonnen heeft en we al buiten Europa leven. Maar goed, geen Nederlandse officials dus bij wedstrijden in Amsterdam of in andere landen.

In de brief staat verder dat op het negeren van deze voorwaarde door de KNBSB-official “verregaande sancties” volgen, zowel “nationaal als internationaal“, wat impliceert dat de Nederlandse bond hierover contact heeft gehad met de WBSC, CEB, CIA, Interpol of de FBI. Eerder in de brief schrijft de KNBSB in ieder geval dat de WBSC en de CEB de ELB ook niet erkennen.

De brief begint met de beschuldiging dat er iemand namens de ELB officials aan het ronselen is, tegen de afspraken in dus. Ik neem aan dat ze daar keihard bewijs voor hebben omdat de betreffende persoon met naam en toenaam wordt genoemd.

Het lijkt er dan ook op dat de ELB andere dingen doet dan dat ze zegt. Dat zou je trouwens ook over de KNBSB kunnen zeggen want met dit stevige verbod wordt het lastig, en in ieder geval heel duur, om in Nederland ELB-wedstrijden te spelen. Dat staat dan weer behoorlijk haaks op het argument op basis waarvan ze 17 spelers van L&D Amsterdam wél toestaan deel te nemen. “De reden van toestemming is om de ELB een kans te geven om een Europese honkbalcompetitie te doen slagen” staat in de brief. Kortom, wat je je tegenstander altijd wenst: Prettige wedstrijd, succes! …maar niet teveel…