Boeven vangen in de honkbalpoppenkast

Amsterdam, 4 mei 2015 – De volgers van deze site kunnen de conclusie zelf al getrokken hebben: De situatie met de Euro League Baseball (ELB) en de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) is een aardig circus geworden.

Of eigenlijk is het meer een poppenkast waarin een stelletje clowns hele domme capriolen uithaalt. O ja, en zoals het clowns betaamt is het mime, er wordt niet gepraat. Communicatie gebeurt met grootse armgebaren en hier en daar een schop met een grote clownschoen, gevolgd door dikke krokodillentranen die spuiten uit handig weggemoffelde slangetjes die leiden naar een ogenschijnlijk onuitputtelijk waterreservoir.

De voorstelling loopt nu wel een beetje uit de klauwen. Één scène werd twee, werd drie, en nu kun je zelfs spreken van verschillende slechte verhaallijnen die in een soap niet zouden misstaan. Maar het is dus geen soap, het is poppenkast. Ik mag de verteller zijn, en jullie zijn de kinderen die Jan Klaassen en Katrijn moeten verklappen waar de boef is. Achter je! Achter jeeeeeee!!!!

Wat we nu zeker weten is dat Maarten Broersen in ieder geval niet de boef is. Zijn naam werd genoemd in de eerste brief van de KNBSB, op basis waarvan ik, voorbarig bleek, op deze site de conclusie trok dat hij én de mensen achter de ELB ‘boefjes’ waren.

Nadat ik het stukje met een foute kop gepubliceerd had zocht Jan Maarten Kops van de ELB contact met mij. We hadden al eerder ideeën met elkaar gewisseld. Hij kent Maarten Broersen niet eens, en dat geldt ook voor zijn partner in crime (excusez let mot), en het was dus onmogelijk dat de heer Broersen namens de ELB wat dan ook, aan wie dan ook, gevraagd had. Ik geloof dat, wat betekende dat ik moest rectificeren. Oeps.

Intussen kreeg ik op verzoek ook een reactie van Maarten Broersen zelf die ook alle connecties met de ELB ontkent. Hij was behoorlijk zeker van zijn zaak want hij vroeg me de rectificatie van de KNBSB, die ook zeker zou moeten komen, op deze site over te nemen. Hij had gelijk en bij deze. Vanmiddag is er vanuit de KNBSB een nieuwe brief uitgegaan, met een rectificatie. De heer Broersen had en heeft niets met de ELB te maken en heeft dan ook geen officials geronseld. Hoe zijn naam toch in de brief terecht is gekomen? Iemand weet het, maar niemand wil het zeggen.

En wat gebeurde er nog meer in de poppenkast? Het begon natuurlijk met het verbod voor Nederlandse clubs op deelname aan de ELB. Dat was helder, maar na dit verbod is door de KNBSB stilletjes tóch toestemming aan de ELB verleend om individuele spelers en coaches te benaderen. Zo goed als alle telefoonnummers begonnen toevallig met 020 waardoor maar liefst 17 van de 24 spelers uit het het team van L&D Amsterdam de basis vormen van Team Amsterdam.

Dat ik suggereerde dat dit gewoon L&D Amsterdam was werd me door de voorzitter én de sponsor van Pirates niet in dank afgenomen. Poppenkast heren! Wees kwaad op de KNBSB die jullie in deze hoek heeft geduwd, maar recht je rug als je in de ELB gelooft en ga achter ze staan. En als jullie die link niet gelegd willen hebben, stel dan je spelers, coaches en veld niet beschikbaar, en stap uit de nieuw opgezette bond die de ELB mogelijk maakt. En o ja, vertel de ELB en de tegenstanders van Team Amsterdam dan ook even dat dit team helemaal niets met L&D Amsterdam te maken heeft, want dat is niet voor iedereen helemaal duidelijk:

Op de site van de ELB staat prominent het bericht dat L&D Support tot 2020 sponsor blijft van Pirates.

Op de site van de ELB staat dat “Amsterdam” lid is van de European Association of Professional Baseball. Is dat de Gemeente Amsterdam, of gewoon L&D Amsterdam, zoals Hoofddorp Pioniers ook “Aspirant member” is.

Op de site van Buchbinder Legionäre kun je kaartjes kopen voor de wedstrijden tegen Amsterdam Pirates

Op de site van München-Haar Disciples, die andere Duitse tegenstander, staat L&D Amsterdam op dit moment op de derde plek in de “Tabelle ELB”

Online live honkbal kijken? Dat kan op 18 en 19 juli op de site van Euro Baseball TV. Wie spelen er? Haar vs. L&D Amsterdam.

Stop met die poppenkast!

De poppenkast van de ELB PR-machine die de Nederlandse Honkbalsite ogenschijnlijk over kon nemen, en de KNBSB die diezelfde ‘onafhankelijke’ site handig aan zich wist te binden door de hoofdredacteur in dienst te nemen, die laat ik even zitten. Geinig feitje, dat wel, maar bijzaak.

Dus dan nog maar een keer de KNBSB. Want wat in vredesnaam is daar aan de hand? Clubs verbieden deel te nemen aan de ELB, o.a. om competitievervalsing tegen te gaan. Dan spelers en coaches wel toestaan een team te vormen, dat vervolgens in een schema gaat spelen dat toch weer zorgt voor competitievervalsing.

De spelers dus wél toestaan deel te nemen, om de ELB een kans te geven een Europese competitie op te zetten, maar dan vervolgens een handjevol scheidsrechters verbieden op een mooie zomerse vrije maandagavond een wedstrijd te leiden? Hoe krom wil je het hebben?

Zullen we gewoon stoppen met die poppenkast? Zullen we het gewoon even praktisch aanvliegen? Dus…. L&D Amsterdam speelt dit jaar gewoon 12 wedstrijden in de ELB. Scheidsrechters en scorers mogen gewoon bij deze wedstrijden hun hobby uitoefenen. De ELB en L&D Amsterdam gaan hun stinkende best doen er een feestje voor de toeschouwers van te maken.

Als je de 15e gaat kijken in Amsterdam krijg je waarschijnlijk wel iets bijzonders te zien. Twins heeft namelijk een nieuwe Japanse top-werper aangetrokken. Je hebt zelfs een dubbele kans dat je deze nieuwe speler in actie ziet want hij is óók meteen maar toegevoegd aan het roster van Amsterdam. Hij speelt dus óf tegen (’s middags) óf voor Amsterdam (’s avonds). Komt dat zien!

Uiteindelijk is het me dus niet gelukt boeven te vangen, maar ik heb nog nooit zoveel clowns bij elkaar gezien!