24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 17 augustus 2018 – Nadat Neptunus en L&D Amsterdam zich al een tijd geleden verzekerd hadden van een plaats in de play-offs was HCAW vorige week aan de beurt. Voor de vierde en de laatste plaats die nog recht geeft op deelname aan de “Kampioenspoule” wordt nog heftig gestreden.

Theoretisch gezien waren er aan het begin van de laatste competitieronde nog drie ploegen die aanspraak konden maken op deze vierde plaats, maar na de wedstrijden van gisteren is het doek gevallen voor Pioniers. Met vijf punten achterstand op DSS en nog twee wedstrijden te gaan kunnen ze zich in Hoofddorp gaan opmaken voor de wedstrijden in de Degradatiepoule.

Tot gisteren stonden Twins en DSS nog op een gedeelde vierde plaats, maar omdat DSS de laatste drie wedstrijden tegen het veel zwakkere Storks moet afwerken had DSS al de beste papieren om de play-offs te behalen. Na het 4-3 verlies van Twins tegen Quick en de 6-1 winst van DSS tegen Storks gisteren zijn de kansen voor Twins wel erg klein geworden.

Met deze spannende ontknoping van de reguliere competitie kunnen we de ellende van tien jaar dezelfde Top 4 en de gemankeerde competitie van vorig jaar achter ons laten, en hebben we dus eindelijk weer een competitie waar voor veel clubs ook weer iets te halen valt.

Ok, we kunnen ook wel eerlijk zijn, zowel HCAW als DSS (of Twins) zullen géén kampioen van Nederland worden. Beide ploegen zouden daarvoor alle twee enorm moeten stunten in de Kampioenspoule, en moeten dan vervolgens ook nog ‘ns in een best-of-seven L&D Amsterdam of Neptunus uitschakelen. Uitgesloten. Maar er is hoop. Wedstrijd voor wedstrijd hopen op een stuntje, en dan misschien nog een, en dan misschien nog een, en dan…

En met hoop begint het natuurlijk, voor DSS (of Twins) en HCAW. Hoop op mooie resultaten, maar ook weer meer thuiswedstrijden die ergens om gaan, en waar publiek op afkomt. Hoop dat er weer wat aandacht in de media gegeven wordt aan de mooiste sport ter wereld die niet alleen aan de andere kant van de plas, maar óók in Nederland gespeeld wordt. En hoop dat daar dan weer wat sponsors op afkomen.

Doemdenkers zullen nu zeggen dat er nog steeds een heel groot probleem is omdat Neptunus en L&D Amsterdam qua niveau ver boven de anderen uittornen. Natuurlijk is dat óók waar. Vroeger waren er vier ploegen die een hoog niveau hadden en nu zijn het er nog maar twee. Het algehele niveau is lager geworden en het niveauverschil tussen de nummers één en twee met de rest ook. Maar we hebben nu wél een leukere competitie en er zijn minder spelers die elk jaar voor een paar extra stuivers van club veranderen. Die stuivers zijn namelijk bij nog maar weinig clubs te verdienen. Elk nadeel heb z’n voordeel.

Het grootste probleem van het honkbal in Nederland was niet de voorspelbare en saaie Hoofdklassecompetitie. We weten allemaal dat het grootste probleem het dalende ledenaantal is en dat die daling gestopt moet worden bij de jeugd en niet de senioren. Maar dat we nu weer tot het eind van het seizoen op vier hoofdklassevelden tegelijk spanning hebben is wel een enorme bonus.

Het is daarbij mooi dat L&D Amsterdam en Neptunus met hun sponsors nog wel even door kunnen aan de top van Nederland en Europa, maar misschien niet helemaal toevallig zijn dit óók clubs die het op het gebied van ledenwerving én behoud het goed doen. Op die manier hou je een basis en bestaansrecht, ook als de sponsors weg zouden vallen.

Eind vorige maand deelde DSS en HCAW de punten (Foto Alfred Cop)

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES