Competitieopzet 2017 bijna rond, maar nog niet helemaal

Amsterdam, 2 februari 2017 – Begin januari presenteerde de KNBSB twee opties voor het programma in de Hoofd- en Overgangsklasse. De clubs mochten kiezen, en dat hebben ze nu gedaan.

Het verschil tussen de twee opties zat in het tweede gedeelte van de competitie. In Optie 2 zou er in de Kampioenspoule in negen weken anderhalve competitie gespeeld worden. Wat zou betekenen dat er in de Degradatiepoule in tien weken een hele competitie gespeeld zou moeten worden. Dat was voor de clubs in beide klassen een beetje teveel van het goede. Er is dus gekozen voor Optie 1 waarbij er in de Kampioenspoule zes keer tegen elkaar gespeeld wordt, één competitie, en in de Degradatiepoule wordt nu in vijf weken ook één volledige competitie wordt afgewerkt.

Op 30 januari waren het als eerste de Hoofdklasse clubs die hun voorkeur mochten aangeven. Optie 1 dus, en op de 31ste maakte de Overgangsklasse clubs dezelfde keuze. Niet heel erg verrassend, zes van de zeven Hoofdklasse clubs komen tenslotte ook met een team uit in de Overgangsklasse.

Voor de Hoofdklasse clubs is nu dus alles duidelijk, maar tijdens het Overgangsklasse Overleg is door de clubs voor het tweede gedeelte van hun competitie een nieuw verzoek gedaan.

In de voorgelegde opzet worden de resterende 13 teams (3 teams gaan samen met 3 Hoofdklasse clubs spelen in de Promotie/Degradatiepoule) verdeeld in twee poules waaruit de twee verliezers met elkaar zouden gaan bepalen wie er om degradatie gaat spelen. Dat wordt nu hoogst waarschijnlijk anders.

Het voorstel is nu om de 13 teams wél te verdelen in twee poules, maar dat best geklasseerde ploegen in een ‘veilige’ poule gaan spelen, en alleen de onderste teams moeten spelen voor het vermijden van de degradatiewedstrijden. In deze laatste poule zullen dan de onderste 6 of 8 teams gaan spelen. In de bovenste poule doen ze het dan met de overgebleven 7 of 5 teams.

Als deze keuze gemaakt is moet ook de Kolom er nog iets van vinden, maar de kans is klein dat die roet in het eten gaat gooien. Als de keuze definitief is zullen niet alleen de speelprogramma’s van de twee topsport klassen gemaakt kunnen worden, maar ook kunnen de speelkalenders van de Eerste en Tweede Klasse in elkaar worden gezet. Ook die zin namelijk even geparkeerd om te voorkomen dat er in verband met de veldbezetting bij een aantal clubs later opnieuw geschoven zou moeten worden.

De uitwerking van de Opties waar al wel uit gekozen is, inclusief de gekozen Optie 1 dus, is hier te vinden.