24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 9 februari 2017 – Op dit moment (00:30u) worden op het MLB Network, samen met alle andere selecties van de deelnemende landen, ook de 28 spelers van het Nederlands Team voor de World Baseball Classic aangekondigd.

Eerder werd al bekend dat, op Kenley Jansen na, alle sterren uit de Major League mee zullen doen. Dat Shawn Zarraga op het Nederlandse roster staat werd gisteren door de Cincinnati Reds al ‘gelekt’. Ook was deelname van de twee spelers uit de hoogste Japanse competitie, Van den Hurk en Balentien, al een tijdje geleden bevestigd.

Eergisteren werd op de Nederlandse Honkbalsite een selectie van 31 man gepubliceerd die tussen 12 en 26 februari in Arizona deelnemen aan een trainingskamp ter voorbereiding op de WBC. Van de in totaal 39 spelers moesten er dus 11 afvallen.

Pitchers
Van de 17 pitchers die naar Arizona gaan vallen Berry van Driel (Curaçao Neptunus), Kevin Heijstek (L&D Amsterdam), Kevin Kelly (Curaçao Neptunus), Ryan Oduber (Boston Red Sox, Rookie League) en Mark Pawelek (free agent) af. Dit hoeft niet het definitieve einde voor deze spelers te betekenen omdat er na elke speelronde twee pitchers gerouleerd kunnen worden met deze ‘designated pitchers pool’. Het zou dus zelfs zo kunnen zijn dat ook Kenley Jansen nog z’n opwachting gaat maken, de finale ronde wordt tenslotte bij de LA Dodgers, in z’n eigen stad en z’n eigen stadion gespeeld.

Catchers
Er zullen twee catchers meegaan naar de WBC. Gianison Boekhoudt (Curaçao Neptunus) en Chadwick Tromp (Cincinnati Reds, Class A-Advanced) zijn de catchers die na het trainingskamp afvallen. Er is uiteindelijk gekozen voor Dashenko Ricardo (Lincoln Saltdogs) en dus Shawn Zarraga (Cincinnatie Reds, Minor League).

Infielders
Met de ongelooflijke luxe van de top infielders uit de MLB moesten er natuurlijk ook een aantal infielders die uitkomen in lagere klassen afvallen. Nick Urbanus (L&D Amsterdam), MVP van de Hoofdklasse afgelopen jaar, valt af. Dat geldt ook voor Stijn van der Meer (Houston Astros, Rookie League), Juremi Profar (Texas Rangers, Class A-Advanced) en Wawoe Gianfranco (Seattle Mariners, Class-A Advanced).

Outfielders
Jurickson Profar (Texas Rangers) staat op de lijst als outfielder, maar het zou zomaar kunnen dat hij in de loop van het toernooi op het eerste honk of zelfs op één van de andere infieldposities terecht komt.

De twee meest opvallende buitenvelders die niet meegaan zijn Roger Bernadina (KIA Tigers, Zuid Korea) en Christain Diaz (Curaçao Neptunus). Deze laatste is nu al twee jaar op rij de beste slagman uit de Nederlandse Hoofdklasse, maar wordt keer op keer niet geselecteerd. Onbevestigd gerucht: Hij zou teveel moeite hebben met pitchers die 90+ mph gooien.

Bernadina zou van zijn club niet mee mogen doen, maar aannemelijker is dat ze ‘m er na het incident op het EK gewoon niet meer bij willen hebben. Alle Koreaanse topspelers uit de KBO mogen namelijk wél gewoon meedoen waardoor manager Kim In-Silk kan beschikken over o.a. twee All-Star startende werpers, de beste slagman van 2016 én over de slagman met de meeste RBI’s in 2016. Maar misschien zie ik spoken en is Bernadina niet helemaal fit en mag hij écht niet van zijn club. Het is ook geen geheim dat hij redelijk blessuregevoelig is. Als je puur kijkt naar kwaliteiten zou hij er in ieder geval gewoon bij horen.

Hieronder de complete selectie:

Pitchers
Tom de Blok (L&D Amsterdam)
Mike Bolsenbroek (Buchbinder Legionäre, Duitsland)
Rob Cordemans (L&D Amsterdam)
Lars Huijer (Hoofddorp Pioniers)
Rick van den Hurk (Fukuoka Softbank Hawks, Japan)
Jair Jurrjens (Free Agent)
Diegomar Markwell (Curaçao Neptunus)
Shairon Martis (Lincoln Saltdogs, Ind. League)
Loek van Mil (Curaçao Neptunus)
Jim Ploeger (HCAW)
Tom Stuifbergen (DSS)
Juan Carlos Sulbaran (St. Louis Cardinals, Minor League)
Orlando Yntema (Curaçao Neptunus)

Catchers
Dashenko Ricardo (Lincoln Saltdogs, Ind. League)
Shawn Zarraga (Cincinnati Reds, Minor League)

Infielders
Xander Bogaerts (Boston Red Sox)
Yurendell Decaster (Free Agent)
Didi Gregorius (New York Yankees)
Jonathan Schoop (Baltimore Orioles)
Sharlon Schoop (Baltimore Orioles, Minor League)
Andrelton Simmons (Los Angeles Angels)
Curt Smith (Lincoln Saltdogs, Ind. League)

Outfielders
Wladimir Balentien (Yakult Swallows, Japan)
Chris Garia (Lincoln Saltdogs, Ind. League)
Dwayne Kemp (Curaçao Neptunus)
Jurickson Profar (Texas Rangers)
Kalian Sams (Free Agent)
Randolph Oduber (Lincoln Saltdogs, Ind. League)

Coaching staf
Bondscoach, Hensley Meulens
Bench coach, Andruw Jones
Pitching coach, Bert Blyleven
Pitching coach, Steve Janssen
Hitting coach, Sidney de Jong
1st base coach, Wim Martinus
3rd base coach, Ben Thijssen

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES