Gecondoleerd: 10 jaar dezelfde top 4!

Amsterdam, 9 augustus 2016 – Theoretisch kon het nog. Als HCAW in de laatste competitieronde alle wedstrijden van DSS had gewonnen, en Kinheim had alles verloren van Twins, dan was HCAW op de vierde plaats geëindigd.

Uiteindelijk liep het anders, natuurlijk zou je bijna zeggen. HCAW eindigde na dit weekend op een vijfde plaats met een respectabele zes punten achterstand op Kinheim en Pirates. Deze ploegen eindigde deze tweede periode beiden op 28 punten uit 21 wedstrijden en werden respectievelijk derde en vierde.

Neptunus en Pirates hadden zich in de eerste periode al geplaatst voor de play-offs en daar zijn nu dus Pioniers en Kinheim bijgekomen.

1. Neptunus
2. Pirates
3. Pioniers
4. Kinheim

Een bekend rijtje want dit zijn de clubs waar we het sinds 2007 al mee moeten doen. We vieren dus een jubileum, 10 jaar dezelfde top 4. Hiep hoi.

Deze vier clubs verdienen voor het wederom behalen van de play-offs natuurlijk allemaal een felicitatie, bij deze. Leuk voor jullie, voor de spelers, coaches, sponsors, het publiek. Leuk voor nu, leuk voor 2016.

De Hoofdklasse, de KNBSB en het Nederlandse honkbal in het algemeen wil ik bij deze condoleren. Want 10 jaar dezelfde clubs in de play-offs is natuurlijk geen goede zaak.

Klassenverschil
Maar hoe erg was het klassenverschil eigenlijk dit jaar? Als je de twee periodes bij elkaar optelt dan was het verschil tussen de nummer vier Kinheim en nummer vijf HCAW 11 punten in 42 wedstrijden. Dat is weleens erger geweest. Vorig jaar was het gat nog 18 punten, in 2014 was het 24 punten en in 2013 was het 25 punten.

Voor de runner-up, dit jaar HCAW, wordt de achterstand dus elk jaar kleiner. Maar gaat het dus goed komen op deze manier? Nee, is het antwoord, helaas, want het verschil tussen de nummers vier en vijf mag dan misschien kleiner zijn geworden, dat komt vooral omdat de nummer vier elk jaar een stukje zwakker wordt.

Sinds 2011 was dat Pioniers, maar dit jaar is Kinheim dus de zwakke broeder in de top 4. Na het stoppen van Corendon als hoofdsponsor heeft de club weliswaar nieuwe sponsors gevonden, maar het lijkt erop het Hoofdklasse team het dit jaar met een kleiner budget en dus met een minder team moet doen.

Van de drie andere clubs, Neptunus, Pirates en Pioniers lijkt vooral Neptunus het financieel goed te doen. De batterij (ex)profs die daar dit seizoen nog een baan heeft gekregen is aanzienlijk. Mooi dat er zoveel kwaliteit aan de Hoofdklasse wordt toegevoegd, maar jammer dat dit niet beter over de clubs verdeeld is.

Play-offs
Ondanks dit ogenschijnlijke kwaliteitsverschil lijken het wel spannende play-offs te worden. Met zes bonuspunten en verreweg de beste resultaten in de reguliere competitie zal Neptunus wel in de Holland Series terechtkomen. Maar wie de tegenstander wordt is een stuk minder zeker.

De kersverse Europees Kampioen Pirates mag dan als tweede en met vier bonuspunten de play-offs in gaan, maar Pioniers heeft het in de reguliere competitie aanzienlijk beter gedaan binnen de top 4.

In de totaal 18 wedstrijden die gespeeld werden tegen de andere drie ploegen wist Pioniers 21 punten te halen. Pirates hield maar 14 punten over aan de onderlinge duels.

Holland Series
Neptunus heeft in de reguliere competitie zowel tegen Pirates als Pioniers vier keer gewonnen en twee keer verloren. Op basis hiervan zal Neptunus dus misschien geen voorkeur hebben.

Maar na de voor Neptunus teleurstellend verlopen European Champions Cup zullen ze misschien graag sportieve revanche nemen op Pirates. Vechtersbaas Vernooij mag van de KNBSB ook weer meedoen bij Neptunus dus 010 en 020 kunnen er weer vol tegenaan. Misschien is dat ook een argument om te hopen op Pioniers als tegenstander. Of zullen ze er van geleerd hebben?

2017
Wat er allemaal gaat gebeuren met de Hoofdklasse in 2017 is nog niet duidelijk. De tie-break wordt afgeschaft, dat is vrijwel zeker. In gemeentes waar het is toegestaan zal ook na half elf nog aan een nieuwe inning begonnen kunnen worden. Ik verwacht wat meer flexibele speeltijden, misschien zelfs een paar double-headers, gevolgd door een vrije zondag, maar ik betwijfel of dit genoeg is om de Hoofdklasse weer echt aantrekkelijk te maken.

In een echt aantrekkelijke Hoofdklasse heb je 8, maar liever nog 10 of 12 enigszins gelijkwaardige teams. Om dat te bereiken moet je de goede spelers kunnen spreiden, en om dat te bereiken moeten de financiële mogelijkheden van de clubs min of meer gelijk zijn. Maar hoe je dat zou kunnen organiseren? Wie het weet mag het zeggen.