Olympische verlossing is nabij

Amsterdam, 9 januari 2020 – Verrassend misschien, maar dit stuk gaat niet over het Final Qualifying Event waar het Nederlands Team zich over een paar maanden zal proberen te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio. Nee, dit stuk gaat over de ‘sport’ die ook ná deze zomer nog een Olympische toekomst heeft.

Ik heb het hier dus over Baseball5, en ik zal het zelf meteen maar even zeggen, het is een beetje flauw om het woord ‘sport’ tussen aanhalingstekens te zetten. In potentie zou dit spelletje namelijk best een echte sport kunnen worden, maar het is allemaal nog zo pril dat ik me die aanhalingstekens nog even permitteer.

Gisteren werd bekendgemaakt dat Baseball5 toegevoegd is aan het programma van de Youth Olympic Games die in 2022 in Dakar gehouden zullen worden. Het is Fraccari en de WBSC dus toch gelukt, al het harde lobbyen is niet voor niets geweest. De eerste stap is gezet en het lijkt erop dat de honkbal bobo’s zich eventjes geen zorgen meer hoeven te maken over hun status in de internationale sportwereld. Baseball5 is hard op weg om écht Olympisch te worden, dus ze tellen voorlopig nog even mee.

‘Waar een deur dichtgaat gaat een raam open’ is het gezegde. Waarbij de deur hier staat voor Olympisch honkbal én softbal en het raam Baseball5 moet voorstellen. Ik denk namelijk niet dat honkbal of softbal na Tokio ooit nog op de Olympische kalender komen te staan. Tenzij Baseball5 alsnog helemaal gaat floppen natuurlijk, maar voorlopig ziet het er naar uit dat de WBSC op het goede paard gewed heeft.

Niet alleen past dit nieuwe balspelletje goed in het rijtje van andere ‘urban’ sporten die de Olympische Spelen weer aantrekkelijk moeten maken voor de jeugd, maar je hebt er ook nog ‘ns veel minder spelers voor nodig. En dat scheelt enorm qua kosten en plekken in het Olympisch dorp. Daarbij is het ook nog eens “twee halen, één betalen” want Baseball5 is de eerste Olympische teamsport waarin gemixte teams uitkomen, of zoals het ronkende persbericht zegt “Baseball5 will be the first Olympic team sport to feature mixed-gender teams“.

En ook voor honkballiefhebbers zoals ik is dit goed nieuws, dat schreef ik vorig jaar april ook al. Als de WBSC zich met Baseball5 nou op de Olympische Spelen richt dan blijven ze misschien met hun tengels van de regels van ons mooie spelletje af. De Olympische Baseball5-droom verlost ons van de Olympische honkbal-nachtmerrie. Honkballers kunnen vanaf nu dus weer gewoon over de MLB dromen, en eigenlijk deden ze dat al…