17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 6 april 2019 – Een week geleden werd het KNBSB Voorjaarscongres gehouden in Nieuwegein. Het was weer treurig gesteld met de betrokkenheid van de clubs. Slechts 19 van de 158 verengingen had besloten iemand af te vaardigen.

Nu stonden er gelukkig geen wereldschokkende beslissingen op het programma én was het ook nog ‘ns prima honkbalweer, dus laten we het er maar op houden dat de bestuurders in het belang van hun club een andere keuze hadden gemaakt. Een positievere draai aan het opkomstpercentage van 12% kan ik echt niet geven.

Wat al die zon aanbiddende bestuurders wél gemist hebben was het vrij expliciet maken van de visie van de bond én die van de WBSC op de toekomst van het honkbal. En dan met name op het Olympisch honkbal.

In het vragenrondje na de presentatie liet een antwoord van Stefaan Eskes, lid van het bondsbestuur, weinig aan de verbeelding over. Uit het publiek kwam de vraag om toch vooral openlijk te erkennen dat het  pushen van Baseball5 door de WBSC vooral te maken heeft met de Olympische ambities van de WBSC, en met die van de bobo’s van deze bond in het bijzonder. Baantjes in en voor het IOC zijn lucratief en nu duidelijk is geworden dat honk- en softbal op de Spelen nooit iets anders zullen worden dan demonstratiesporten staan die baantjes op de tocht. Hoewel Eskes niet verder inging op die baantjescultuur erkende hij ruiterlijk dat Baseball5 de enige manier is om (iets dat ver weg op) honkbal (lijkt) weer Olympisch te krijgen, en dat dat geen geheim is maar gewoon een feit.

Iedereen die de Olympische marteltocht een beetje volgt weet dat dit klopt, maar dat het ook open en bloot erkend wordt is volgens mij nieuw. Dat Baseball5 een rol moet gaan spelen bij de Olympische droom werd vorig jaar maart al duidelijk toen WBSC voorzitter Fraccari de regels van het spelletje bekendmaakte op de site van de WBSC:

Baseball5 will become a key component in our Olympic and growth strategies by further introducing and popularizing the game among young people and mass audiences across the world – in Europe, where the Paris 2024 Games will be staged, and wherever the Games may be held in the future,” said Fraccari. “I also envision a future where five-on-five baseball/softball can itself grow into an Olympic event.

Maar nu we, een jaar later, weten dat honk- en softbal niet te zien zullen zijn in Parijs, is Baseball5 de laatste kans voor de honkbalbobo’s om nog iets in de IOC-pap te brokkelen te hebben. Praktisch gezien is er ook gewoon geen ruimte voor onze sporten op de Olympische Spelen. Voor de extra sporten, de sporten anders dan de vaste 28 Olympische, is er bij elke Spelen ruimte voor zo’n 500 atleten, en voor een toernooi met 6 of meer honkbalteams heb je gewoon teveel spelers nodig.

Omdat de WBSC het met het echte honkbal vast toch nog even gaat proberen voor Los Angeles 2028 zal het nog wel even duren voordat ook de WBSC openlijk en officieel afstand zal nemen van de Olympische honkbaldroom, maar feitelijk kunnen we gewoon concluderen dat dat achter de schermen dus al is gebeurd.

Is dat erg? Nee, ik denk van niet. Ik vind honkbal sowieso geen Olympische sport en ik ben blij dat er met deze kennis nu ook gewoon keuzes gemaakt kunnen worden. 

Voor iedereen die allerlei wijzigingen in regels en spelvormen wilde gaan doorvoeren om op die manier honkbal populair te maken is er nu Baseball5. Ik nodig die mensen, die onze sporten niet leuk of goed genoeg meer vinden, dan ook van harte uit om zich volop in te gaan zetten voor Baseball5. Maak het groot, verzin nieuwe regels, doe er een klok bij en maak er een circusvoorstelling van. Succes ermee, ik hoop dat het Olympisch wordt. (Maar blijf dan ook verder van het honkbal af)

Het zou mooi zijn als dit nieuwe spelletje, dat ook op onze velden een plekje krijgt, jeugd in contact brengt met het echte honkbal en softbal. Sporten waar we overigens wel aan moeten blijven werken want de Olympische Spelen zijn niet de enige reden waarom ze sneller en aantrekkelijker moeten worden. 

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES