Bestuurders en 7 innings in Nederland

Amsterdam, 23maart 2019 – Over precies een week wordt in Nieuwegein het KNBSB Voorjaarscongres gehouden. Nu deze bijeenkomst weer het hoogste bestuursorgaan is geworden zouden alle bestuurders, voorzitters, of in ieder geval vertegenwoordigers van alle verenigingen hierbij aanwezig moeten zijn.

Want voor wie de afgelopen jaren onder een steen heeft geleefd: Het gaat niet zo goed met onze sporten in Nederland! En als we de weg naar boven, naar ledengroei, weer willen vinden dan hebben we iedereen nodig, alle verenigingen.

Op 8 december vorig jaar werd het laatste congres gehouden, en dat het zaaltje goed gevuld was zegt meer over het zaaltje dan over de opkomst. Van de 158 verengingen waren er maar 52 vertegenwoordigd. Ruim tweederde was er dus niet. Kansloos. De 52 verenigingen die er wel voor gezorgd hadden dat hun stem zou tellen vertegenwoordigden 9.439 leden van de in totaal 18.796. Wat dus ook betekent dat bestuurders van 106 clubs in totaal 9.357 leden lieten zakken.

Ik roep alle leden van alle verengingen hierbij dan ook op de komende week bij de bestuurders aan te dringen op afreizen naar Nieuwegein. Bestuurders mogen zich hierbij natuurlijk ook direct aangesproken voelen.

Maar met alleen komen opdagen zijn de bestuurders er wat mij betreft nog niet. Verdiep je in de materie, de agenda, maar praat er ook over binnen de club, met de bestuurders en andere vrijwilligers en spelers. Want jullie zijn hun vertegenwoordigers! Niet alleen bij dit congres, maar bij alle vergaderingen waar beslissingen genomen worden.

En dat communicatie binnen de verenging nodig is blijkt maar weer uit de perikelen rondom de pilot met het spelen van 7 innings in de 3e Klasse B.

Eind vorig jaar werd besloten dat er in één poule in de derde klasse in 2019 een pilot gedraaid zou worden met het spelen van 7 innings en maximaal tweeënhalf uur, in plaats van ‘gewoon’ 9 innings. De bond weet inmiddels hoe gevoelig dit onderwerp ligt en had de verengingen helemaal meegenomen in het beslisproces. 

Niets aan het handje zou je zeggen. Totdat in februari de poule-indeling en competitieopzet bekend werd gemaakt en ook alle spelers en coaches die in de 3e Klasse B spelen kennis konden nemen van het plan om in hun poule dit jaar maar 7 innings te gaan spelen.

De honkballers van Gophers 1 uit Maassluis waren not amused en gingen verhaal halen hij de KNBSB. Daar waren ze zich van geen kwaad bewust want alles was in nauwe samenspraak gegaan met de verenigingen en het was ook te laat om een andere poule of klasse aan te wijzen voor de pilot.

Om hun verhaal kracht bij te zetten deden de Gophers een rondje langs de velden en uit hun enquete bleek dat maar liefst 8 van de 10 clubs liever gewoon 9 innings blijft spelen. Maar het lijkt erop dat de beslissing is genomen en dat de pilot dit jaar voor deze teams een feit is.

Met dank aan de bestuurders van de verenigingen dus die of niet hebben zitten opletten of niet met de betreffende teams hebben gesproken over deze vrij cruciale beslissing. 

Gevolg is dat de teams van plan zijn dit jaar na elke wedstrijd van 7 innings 2 extra ‘proefwedstrijdinnings’ te spelen. Dat wordt dus een bijzondere pilot.

Op deze pagina kun je je aanmelden voor het congres van volgende week.