Niet zeuren over het Nederlands Team

Amsterdam, 7 november 2019 – Het Nederlands Team is vroegtijdig uitgeschakeld op de Premier12. Geen Super Round, geen trip naar het Tokyo Dome of het ZOZO Marine Stadium en ook geen evenaring van het resultaat van vier jaar geleden.

Teleurstellend, voor iedereen. Ik was niet van plan hier iets over te schrijven, maar krijg nu links en rechts wel die vraag, dus doe ik het toch maar even.

Ik wilde hier in eerste instantie niets over schrijven omdat ik niet echt iets heb toe te voegen aan wat er op andere plekken al over geschreven is. Het was jammer dat we zo dik klop kregen in de eerste twee wedstrijden, zeker na die voorsprong in de tweede wedstrijd. En helemaal rot om te zien dat we, nadat we al uitgeschakeld waren, in die laatste wedstrijd tegen Mexico zo’n slecht niveau hebben gehaald. Op die vangbal van Bernadina na dan. Jammer voor Meulens, jammer voor de rest van de ploeg, jammer voor ons hier in Nederland en zeker ook jammer voor de Nederlandse handelsdelegatie die in het stadion aanwezig was.

Maar de mensen die dachten dat ik hier nu even m’n gelijk zou gaan halen hebben het niet helemaal goed begrepen. Ja, ik zie het liefste veel meer spelers uit de Hoofdklasse in het Nederlands Team, en dan dus meer dan alleen maar werpers. Maar nee, ik denk niet dat zo’n team (Nederland 3) een beter resultaat had neergezet dan het team dat nu gespeeld heeft (Nederland 2).

Meulens en z’n team hebben voor de Premier12 de beste spelers die beschikbaar waren geselecteerd, maar ook goede teams spelen wel ‘ns slecht. En heel eerlijk, de tegenstanders van Nederland waren/zijn ook best goed. Daarbij spelen die tegenstanders ook nog ‘ns voor kwalificatie voor de Olympische Spelen dus hoefden we ook niet te rekenen op enig medelijden. En dat moeten we ook niet willen, dit is topsport.

Dat Nederland zich op de Premier12 niet kon kwalificeren voor de Olympische Spelen was een geluk bij een ongeluk. Er is niets gewonnen, maar op drie slechte wedstrijden na, ook niets verloren. Om de Olympische Spelen te halen moet nu het Final Qualifying Tournament gewonnen worden. Dit toernooi wordt volgend jaar in Taiwan gespeeld, waarschijnlijk van 1 tot 6 april 2020. Deze data zijn nog niet officieel bevestigd, maar het Americas Qualifying Tournament wordt van 22 tot 26 maart gehouden en begin april lijkt dus logisch.

En daarmee dient zich een volgende uitdaging aan want dit is ook precies aan het begin van het Minor League-seizoen, en dat betekent dus dat het lang niet zeker is dat de Oranje-spelers die we nu op de Premier12 gezien hebben ook weer mee mogen doen in Taiwan. Daar zullen de andere landen ook last van hebben, maar voor die landen is de poule van spelers veel groter.

Technisch Directeur Tjerk Smeets meldt hier vanuit Mexico het volgende over: “MLB organisaties zullen niet happig zijn om in die periode hun spelers elders te hebben spelen. Ook is het voor jongens die vechten voor een plek in een hoger team geen handige periode om ‘er tussen uit’ te gaan.

Ik ga ervan uit dat we in Nederland met de Hoofdklasse-competitie, in tegenstelling tot in de VS, wél rekening zullen houden met dit toernooi en in 2020 een weekje later starten.

Het ziet er dus naar uit dat ik toch een klein beetje m’n zin krijg: Meer Hoofdklasse-spelers in het Nederlands Team in een toernooi waar er écht om iets gespeeld wordt. Misschien niet uit eigen (KNBSB) keuze, en meer uit armoede, maar daar moet ik niet ook nog ‘ns over gaan lopen zeuren. Een gegeven paard..

Ik hoop in ieder geval dat er een hoop jongens mee zullen doen die later in het jaar ook Europa Cup zullen spelen. Zelfs als Nederland zich dan niet kwalificeert voor de Olympische Spelen dan hebben we tenminste nog wat Hoofdklassespelers aan extra internationale ervaring geholpen.