23 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 3 november 2019 – De aankondiging dat de KNBSB in 2020 de Hoofdklasse- en Golden League wedstrijden gaat streamen en opnemen leverde een paar weken geleden een hoop positieve reacties op.

Dit goede idee bleek ineens ook heel veel vaders en moeders te hebben. Eindelijk was het licht bij de KNBSB aangegaan, eindelijk werd er geluisterd. Nou ben ik niet vies van een beetje kritiek op onze bond, maar ik ben bang dat het verhaal wat minder zwart-wit is.

Het idee om ‘dan maar zelf’ de wedstrijden op video vast te leggen komt voor veel mensen voort uit de frustratie over de NOS. Want waarom besteed deze publieke, en dus ook door ons gefinancierde, omroep niet meer tijd aan onze mooie sporten? Het antwoord is even simpel als frustrerend. Het is gewoon veel te duur én er zijn veel te weinig mensen in geïnteresseerd. Als je dat laatste argument als enige argument gebruikt komt dat in de discussie als een boomerang weer terug. Ja, nogal wiedes, als niemand honkbal kent zal ook niemand erin geïnteresseerd zijn. Maar de kosten spelen hierbij een belangrijke factor want een honkbalwedstrijd in beeld brengen, voor televisie, zoals de NOS dat doet, kost enorm veel geld en menskracht. Daar waar je een basketbal- of volleybalwedstrijd makkelijk met twee camera’s goed in beeld kan brengen, heb je er voor honkbal veel meer nodig. Daarbij moeten de cameramensen het spelletje ook nog ‘ns goed snappen om op tijd het juiste stuk van het veld in beeld te nemen.

Omdat de NOS ook nog ‘ns beperkte zendtijd heeft en de verplichting heeft om een breed sportaanbod in beeld te brengen is de keus vaak snel gemaakt. Gaan we weer met een hoogwerker, allerlei stellages en een batterij cameramensen aan de slag, voor een paar minuten middelmatig beeld, of laten we het zware materieel thuis en zoeken we twee sporthallen op om twee andere sporten wél goed in beeld te brengen?

Aan de mensen bij de NOS ligt het echt niet. Ik weet zeker dat er daar heel wat honkballiefhebbers rondlopen die maar wat graag meer honkbal op de Nederlandse televisie willen hebben, maar “tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren”.

Ik denk die liefde voor honkbal bij de NOS soms terug te zien op de 601 van teletekst. Er verschijnt dan ineens een bericht “MLB: Seattle verliest van Houston” of “Milwaukee verslaat Boston”. Waarom deze wedstrijden er dan precies uitgepikt worden (en die andere 14 van dezelfde dag niet) is mij lang niet altijd duidelijk, maar hé, we hebben weer even een stukje aandacht.

Maar nu gaat de bond het heft dus in eigen handen nemen. De afhankelijkheid van de NOS komt daarmee te vervallen, en met alle respect, de relevantie van de NOS, zeker onder een jonge doelgroep, is sowieso niet meer wat ie geweest is. Door niet meer te focussen op televisie en de bijbehorende televisiekwaliteit, maar op internet, en daarmee de kwaliteit die mensen gewend zijn van de YouTube-filmpjes, kunnen ook de kosten omlaag. En op hetzelfde moment zijn er ook allerlei technische ontwikkelingen die relatief goedkoop zijn en er juist voor zorgen dat die kwaliteit wél veel beter wordt en toch weer televisiewaardig is. Toch ook wel weer relevant bij een sport met een snelle kleine bal.

Daarbij kan de kracht van de sociale media optimaal gebruikt worden omdat alles dat gemaakt wordt ook meteen deelbaar is. En daar ga je wél een groot en jong publiek mee kunnen bereiken. Ok, dat moet eerst nog maar ‘ns blijken, maar de KNBSB heeft in ieder geval al een paar partners die de kar ook financieel willen gaan trekken en hun nek durven uitsteken.

Gisteren werden deze partners tijdens het KNBSB Congres met naam en toenaam genoemd en dus kunnen we nu ook zien wat we ongeveer kunnen gaan verwachten.

Als eerste genoemd in de presentatie is het bedrijf Eyecons. Dit bedrijf is een gezamenlijk initiatief van televisieproducent Southfields en één van de grootste sportmarketingbureaus in Nederland namelijk House of Sports. House of Sports is dan weer bekend als organisator van o.a. het Holland Heineken House bij de Olympische Spelen, de Coolste Baan van Nederland in het Olympisch Stadion en het NK Knikkeren (OK, daar zijn ze misschien niet heel erg bekend door geworden). Daarnaast managen ze atleten als Sven Kramer, Ranomi Kromowidjojo en TalentNED, de schaatsploeg van Ireen Wüst.

Eyecons kwam vorig jaar ook al in het nieuws als partner van de Nederlandse Hockeybond en verder brengen ze ook de tweede klasse KNVB in beeld. Op hun website is video van en over deze drie competities terug te vinden. Met deze partner lijkt de deur naar een samenwerking met ‘gewone televisie’ toch weer een stukje verder open te gaan want voor het hockey werken ze samen met Ziggo en de NOS en voor het voetbal doen ze dat met FOX. Die televisieconnectie is ook weer niet zo vreemd als je weet dat initiatiefnemer Southfields producent is van televisieprogramma’s en gespecialiseerd is in sportproducties. In hun portfolio zitten programma’s als Tour du Jour voor RTL, de Formule 1 uitzendingen voor Ziggo Sport, de Champions League voor Veronica en de programma’s over de Keuken Kampioen Divisie voor Fox Sports. Daarnaast zijn ze zelfs mede-eigenaar van de Euro Hockey League, de Champions League van het hockey, zoals ze zelf zeggen op hun website, en brengen deze dan ook in beeld.

Hoewel de beelden op de website van 360 Sports Intelligence, de derde partner van de bond bij dit project, op het eerste gezicht iets minder indrukwekkend zijn dan de beelden van Eyecons en Southfields brengt deze partner iets anders dat onze sporten ook enorm kan gaan helpen. Dat ‘anders’ is de mogelijkheid om de beelden te analyseren, ze dus niet alleen gebruiken voor het publiek, maar óók voor de spelers en coaches om ervan te leren en beter van te worden. In de filmpjes die je over dit bedrijf terugvindt heeft die analysefunctie ook de overhand.

Op de website Van 360SI zijn ook tarieven terug te vinden en als je dan kijkt naar het bedrag dat gerekend wordt bij gebruik van vijf vaste camera’s, de duurste optie, dan lijkt dat met enige commerciële goeie wil ook financieel gezien wel een “ballpark figure”.

Ondertussen hebben ze in de MLB video met de Instant Replay onderdeel van het spel gemaakt, zoals in onderstaand filmpje te zien is.

Maar daar stopt het niet bij want de volgende stap in video heeft zich ook al aangediend: 4D! Dit kan misschien ook voor de scheidsrechters gebruikt gaan worden, maar zelfs als dat niet zo is, dan krijgt het televisiekijkend publiek beelden om van te smullen. Beelden die ze kennen van de videogames, en dat zal zeker het jongere publiek toch moeten aanspreken.

Maar dit is voor nu nog even een paar stappen te snel. De eerste stap moet in Nederland nog gezet worden en de KNBSB heeft daar een aantal sterke partners voor weten te vinden. Hoe lang nog tot het seizoen begint? Play ball! Of zeggen we nu “and….. ACTION!”?

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES