24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

28 januari 2021 – In december overleed zijn beste assistent Bill Holmberg en vandaag komt bondscoach Mike Piazza naar buiten met zijn nieuwe medewerkers in de technische staf voor de nationale ploeg van Italië. Terwijl Holmberg na tientallen jaren in Italië vertrouwd was geraakt met de plus- en minpunten van het Italiaanse honkbal, komen nu twee volslagen nieuwelingen over de Atlantische Oceaan naar de selectie van Piazza.

Het zijn de twee Canadese broers Wally en Vince Horsman en zij nemen de rollen van bench coach, respectievelijk pitching coach op zich. Ze zijn beiden geboren in Halifax, Nova Scotia en kunnen bogen op een coach ervaring van 37 jaar in Canada en de Verenigde Staten. Behalve die van Massimo Baldi als fysiotherapeut bij de Azzurri zijn alle overige functies van de assistenten van Piazza vrijgemaakt in het overzicht op de website van de Italiaanse bond.

Vince Horsman (*1967) was van 1991 tot 1995 een pitcher in de Major League voor de Toronto Blue Jays, de Oakland Athletics en de Minnesota Twins. Als reliever nam hij deel aan 141 wedstrijden, waarin hij 110 innings gooide met een VPG van 4.07. Tussen 2006 en 2019 was hij coach bij Minor League ploegen van de Toronto Blue Jays. Wally Horsman speelde van 1981 tot 1983 catcher bij Parkland Community College in Champaign, Illinois en verder in de Independant League. Ook werd hij geselecteerd voor de nationale ploeg van Canada, waarmee hij in 1987 deelnam aan de Pan American Games in Indianapolis en aan de InterContinental Cup in Havana, waar de ploeg zich plaatste voor de Olympische Spelen in Seoel 1988. Later werd hij coach bij Bucky Dent Baseball School en de Vaughn Sports Academy. Wally heeft een enorme ervaring als “teacher” en hielp mee aan de opleiding van de jonge Mike Piazza.

Met deze twee nieuwe coaches reist Piazza in september naar het EK in Turijn, de noordwestelijkste grote stad van Italie met een miljoen inwoners. Als sportstad is Turijn vooral bekend door de Europese topvoetbalclub Juventus, maar vorig jaar verheugde de stad zich over de komst van de ATP tennis finales van 2021 tot en met 2025 en van het EK honkbal in september aanstaande. Onder meer de 36-jarige burgemeester Chiara Appendino sprak zich toen met superlatieven uit over de komst van 16 Europese landen naar het honkbalstadion van de plaatselijke Grizzlies Torino.

Gisteren echter werd zij veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf wegens haar verantwoordelijkheid voor twee doden en 1600 gewonden bij een drama op het klassieke San Carlo plein. Daar werd op 3 juni 2017 op grote schermen vertoond de Champions League finale tussen Juventus en Real Madrid, die werd overgestraald vanuit Cardiff. Aan het eind van de vertoning ontstond paniek in de 40.000-koppige menigte op het afgesloten plein. Het tribunaal van Turijn vond de burgemeester, haar kabinetschef, de directeur van Tourisme Torino en nog enkele betrokkenen schuldig door nalatigheid. Burgemeester Appendino gaat in hoger beroep, maar wil ook dat de verantwoordelijkheden van Italiaanse burgemeesters herzien moeten worden om evenementen in hun steden te kunnen laten doorgaan.


Het San Carlo plein in Turijn op 3 juni 2017

Pim van Nes

RELATED ARTICLES