17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

24 augustus 2020 – De Italiaanse bond en de burgemeesters van de speelsteden reageerden vorige week trots en uitbundig op de toekenning van het EK-gastheerschap aan de Italiaanse stadsregio Turijn.

Andrea Marcon, de bondsvoorzitter in het bondsbureau in Rome, pakte meteen na ontvangst van de brief van het Europese honkbalbestuur CEB kordaat uit met de woorden: “Deze toekenning betekent de terugkeer van Italie aan de leiding, zowel in sportief als in organisatorisch opzicht  van onze sporttakken. Volgend jaar zal ons land het onbesproken(!) centrum van onze Europese beweging met een serie wedstrijden, die niet alleen het enthousiasme kan aanwakkeren bij onze steunbonden en sponsors, maar ook het instrument zijn om vele anderen te verleiden!” 

Het Italiaanse honkbal heeft net als Nederland sinds 2017 een vertegenwoordiger in het bestuur van de CEB. Deze heet Marco Mannucci en hij legde uit hoe hij het daar had aangepakt: “Mijn collega’s in het CEB-bestuur hebben begrepen wat de waarde is van het Italiaanse voorstel, enerzijds erkennend  wat het belang is van het tweede land qua Europese kampioenschappen, anderzijds waarderend wat de collectieve betrokkenheid van de stadsregio bij de gastvrijheid en de excellente sportvoorzieningen betekenen. Het is ongelooflijk dat Italie al meer dan 20 jaar deze manifestatie niet meer heeft kunnen organiseren. Vandaag (17 augustus, pvn) hebben we dit rechtgezet!” Aldus de 35-jarige Mannucci, die tot 2017 rayonvoorzitter was van de FIBS in Piemonte, dat straks het EK mag houden.

tekst gaat door onder fotoMarco Mannucci

De ambitieuze Mannucci, die in 2009 al een noordwestelijke league wilde oprichten voor de provincies Aosta, Piemonte en Liguria, vinden we terug in een 5 jaar oud artikel op de gemeentelijke website van SporTorino. Zijn grootvader was in de zestiger jaren al voorzitter van de honkbalclub Torino en zelf ging hij daar honkbal spelen. Hij reikte tot het niveau Serie A2, vergelijkbaar met onze Overgangsklasse. Een poging om in Amerika te honkballen mislukte en dus kwam hij terug naar Italie. Hij spande zich in om het complex van Grizzlies Torino op te knappen en werd in 2012 rayonvoorzitter van Piemonte. Een poging door de bond om Grizzlies begin dit jaar de Serie A1 binnen te hengelen werd op het laatste moment door de club zelf afgeblazen. Het EK 2021 gaat dus naar een stad en regio zonder tophonkbal. 

Het prominente Turijnse dagblad La Stampa schrijft vrijwel nooit over honkbal en alsdan gaat het nog om Amerikaans honkbal. Toch kopte een regio editie eind juli dat de stadsregio kandidaat was voor het EK honkbal 2021. Elena Piastra, burgemeestster van Settimo Torinese, werd geciteerd: “Als we erin slagen het EK honkbal te mogen organiseren, zal dat een grote overwinning zijn voor zowel mijn gemeente als voor de gehele stadsregio!” Op 18 augustus reageerde La Stampa op het Facebookbericht van de eveneens vrouwelijke burgemeester van de grote stad Turijn, Chiara Appendino: “Un successo per tutto il movimento sportivo di Torino e della sua area metropolitana!“, schreef ze. Een succes voor de gehele sportieve beweging van Turijn en van zijn stadsregio. Een erkenning voor de grote sporttradities, voor de organisatieve capaciteit van onze lokale instanties en het gastvrije gebaar, onze rijke cultuur en onze historische, architectonische en naturalistische waarden!”

Ook in de landelijke sportkrant Gazzetta dello Sport kwamen beide burgemeesters, alsmede een wethouder van de derde gemeente Avigliana aan het woord. Ze hopen allemaal dat er veel toeschouwers zullen komen, die gaan uitgeven in hun stad en daar zelfs gaan investeren. Ook zijn ze zich bewust dat er nog veel verbeteringen aan de accomodaties moeten worden uitgevoerd en bekostigd. Daar ontstaat al de vraag wie opdraait voor die kosten en hoeveel toeschouwers worden verwacht bij wedstrijden zonder de Azzurri. Er komen voor het eerst 16 landenploegen naar het EK en dat betekent meer wedstrijden zonder noemenswaardig publiek. Bij ons WPT en HWH zitten er altijd nog 1000 a 2000 toeschouwers bij wedstrijden zonder Oranje, maar Italiaanse fans komen alleen voor hun eigen ploeg. 

In de tussentijd ging 250 km en meer naar het zuidoosten de competitie van de Serie A1 door met drie ontmoetingen van de zes clubs. De drie vaste waarden daarin hebben al mijlen voorsprong op de drie gepromoveerde clubs. De enige spanning speelt tussen de nummers een en twee: Bologna en San Marino om voordeel in de play-offs. Beneden de evenaar knokken Godo en Collecchio om de resterende plaats in de play-offs. Trekpleister in het afgelopen weekend was de derde wedstrijd tussen San Marino en Parma. De eerste twee ontmoetingen waren geeindigd in kleine zeges voor San Marino en zo leek het ook zaterdagavond weer af te lopen. Alex Sambucci van Parma dacht daarover echter anders en sloeg de bal in de zevende en dus laatste inning over het buitenveld voor een grand slam homerun, waardoor de score kantelde van 6-4 naar 6-8. 

Tussenstand regulier seizoen Serie A1 na 21 van de 30 wedstrijden:

Bologna .900 (18-2)
San Marino .833 (15-3)
Parma .500 (9-9)
Godo .278 (5-13)
Collecchio .222 (4-14)
Macerata .143 (2-12)

Programma voor deze week: Parma – Bologna, San Marino – Collecchio, Macerata – Godo

Uitrusting Torino Grizzlies 

Pim van Nes

RELATED ARTICLES