17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

9 januari 2021 – Donderdag overleed in zijn woning te Fullerton, California, de voormalige pitcher, coach en manager Tommy Lasorda van de Brooklyn Dodgers en de Los Angeles Dodgers. Hij was getroffen door een hartinfarct op 8 november en tot jongstleden dinsdag opgenomen in een ziekenhuis.

Als manager van de Dodgers won hij de World Series van 1981 en 1988 en als speciaal adviseur van de voorzitter woonde hij op 27 oktober 2020 de zevende wedstrijd van de World Series bij in Texas. Daar zag hij de eerste nationale titel van zijn Dodgers in meer dan 30 jaar. Anderhalve week later werd hij opgenomen in het ziekenhuis en weer een week later op de intensive care. Lasorda laat een echtgenote, een dochter en een kleindochter na.

Thomas Charles Lasorda werd geboren op 22 september 1927 in Norristown, Pennsylvania. Zijn ouders waren Italiaanse immigranten afkomstig uit Tollo (Abbruzze). Lasorda raakte in zijn jeugd bevriend met Vince Piazza en toen hij manager van de Los Angeles Dodgers  was, bepleitte hij in 1988 bij het bestuur het aantrekken van de zoon van zijn jeugdvriend: Mike Piazza. Deze ontwikkelde zich tot de best slaande catcher van de MLB ooit en is momenteel bondscoach van het Italiaanse honkbal. Lasorda zelf was een beperkte relief pitcher in de Major League (1954, 1955 Brooklyn Dodgers, 1956 Kansas City Royals), maar ontwikkelde vanaf 1961 een succesvolle loopbaan als scout, coach en manager van Los Angeles Dodgers. Laatstgenoemde functie bekleedde hij van 1976 tot 1996. Dankzij zijn Italiaanse bloed socialiseerde hij met zijn spelers en werd hij bekend vanwege zijn managers hug. Hij dineerde graag met zijn relaties binnen en buiten de club, zoals we dat ook Italiaanse ploegen zien doen bij Europese tournooien. Vanwege hartproblemen nam hij in 1996 afscheid als skipper en in 1997 werd hij opgenomen in de Hall of Fame.

Bij de Olympische Spelen van Sydney 2000 volgde Lasorda als manager van Team USA het Nederlandse voorbeeld en versloeg ook hij titelhouder Cuba. Omdat de Amerikanen dat in de finale deden, onttroonden zij de Olympisch kampioen van 1992 en 1996. Zijn grote wens was om een in Italië geboren speler te kunnen zien in de Major League. Die werd vervuld door Alex Liddi bij de Seattle Mariners en in zijn eigen club zag hij de Nederlander Kenley Jansen carrière maken.

In 2009 en 2013 bezocht Lasorda de Italiaanse nationale ploeg onder leiding van bondscoach Marco Mazzieri. Dat gebeurde bij de World Baseball Classic 2009 in Roger’s Centre van Toronto, Canada en vier jaar later bij de spring training van de Azzurri in Glendale, Arizona. Daar sprak hij de ploeg toe: “Jullie zullen moeten winnen ook in mijn belang, want anders zal ik me te vaak moeten rechtvaardigen tegenover iedereen die ik tegenkom en geintjes wil maken over het resultaat van de Italiaanse ploeg en dat wil ik absoluut niet. Jullie zullen moeten spelen voor de naam op jullie pet (Italia!) en niet voor de naam op jullie rug!“. Tekst ter plaatse opgetekend door journalist Maurizio Caldarelli op website Baseball.it.


Lasorda bij de Azzuri

Pim van Nes

RELATED ARTICLES