25 september 2022
  • 15:19 Coppa Italia 2022 voor Fortitudo Bologna
  • 17:13 San Marino wint Italy Series en Rimini degradeert uit Serie A
  • 17:44 “Uitstervend” Italiaans honkbal rept zich naar seizoensfinale San Marino – Parma
  • 12:39 Jubileumeditie Honkbalweek gezien vanaf de perstribune van het Pim Mulier
  • 08:49 Tjerk Smeets is de beste

Amsterdam, 15 december 2020 – In juli schreef ik al een stuk over de ‘racistische’ namen en symbolen in het Amerikaanse honkbal. Tussen aanhalingstekens omdat die namen veelal niet racistisch bedoeld zijn en voor veel mensen ook zo niet gezien worden, maar of je het er nu mee eens bent of niet, wél tot discussie leiden.

Die discussie wordt al tientallen jaren gevoerd en is niet pas na de moord op George Floyd begonnen. Maar gisteren kondigde Paul Dolan, de eigenaar van de Cleveland Indians, het einde aan van de naam “Indians”, en hopelijk daarmee ook het einde van de discussie. Natuurlijk zullen er nog mensen zijn die nasputteren en nog vol het achterhoede gevecht aangaan, dat schijnt heel normaal te zijn in de VS tegenwoordig, maar uiteindelijk zullen ook zij zich moeten neerleggen bij een naamsverandering.

Het honkbal zal er niet minder om worden in Cleveland, en het zou mooi zijn als de discussie daar ook weer gewoon over het honkbal zou gaan. Bijvoorbeeld over of ze Francisco Lindor kunnen behouden. Dat lijkt me voor Cleveland namelijk veel belangrijker. Al hoop ik persoonlijk op een wat creatievere oplossing voor die naam dan die ze in de NFL voor de Washington Red Skins hebben gevonden.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES