24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

30 januari 2021 – In november versloeg Andrea Marcon zijn opponent bij de presidentsverkiezing van het Italiaanse honkbal en softbal. Achter de onervaren tegenkandidaat school een gereputeerde alliantie van wel ervaren bestuurders, maar Marcon won met veel groter verschil dan 4 jaar geleden.

Afgelopen seizoen sleepte de geboren Canadees zijn sporten door de coronacrisis heen naar twee landskampioenschappen dankzij 1.4 miljoen euro aan opofferingen zijdens de bond om de clubs op gang te brengen en te houden. Toen speelden 6 clubs in de Serie A1, maar voor het komend seizoen 2021 staan maar liefst 32 clubs aan de start van de nieuwe Serie A.

La Gazzetta dello Sport spreekt over een revolutie, maar Marcon en zijn medewerkers hebben de 6 clubs uit de Serie A1 gesmeed aan de 26 clubs uit de Serie A2. Honkbal groeit de Italiaanse laars uit naar de eilanden Siciliƫ en Sardiniƫ en vist grote namen uit het verleden op.
De in Milaan gevestigde redactie van La Gazzetta dello Sport juicht over de terugkeer van hun stad op het hoogste niveau van Italiaans honkbal. Het is al 23 jaar geleden, dat het eerder door zakenman en politicus Silvio Berlusconi gesponsorde Mediolanum Milano naar lager niveau afdaalde. In de kop van het artikel neemt journalist Stefano Arcobelli meteen ook de honkbalsteden Grosseto, Nettuno en Rimini mee in zijn loftuitingen naar de lezers van de grootste sportkrant en -website van het land.

Provinciesteden met grote en kleine reputaties in de geschiedenis van de voormalige Italian Baseball League en de Serie A1 keren nu plotseling allemaal terug op het hoogste podium. Na drie seizoenen alleen Bologna kampioen, verwelkomt de bondsvoorzitter nu 32 clubs uit alle windrichtingen met een kans op het “scudetto”, het embleem dat iedere landskampioen mag dragen als titelverdediger een seizoen lang mag dragen. Bologna was met 400.000 inwoners de grootste stad van de Serie A1, maar met Turijn en Milaan tellen we 0.9 miljoen en 1.4 miljoen inwoners.

Natuurlijk heeft 9innings.nl navraag gedaan bij de woordvoerder van de Italiaanse bond, maar Marco Landi antwoordde omgaand dat over deze plannen werkelijk met alle 32 betrokken clubs overlegd is en dat alle clubs bevestigd hebben bereid te zijn om aan de start te verschijnen. Wegens de ook in Italie voortdurende epidemie behoeven de clubs eveneens in komend seizoen geen bondsafdracht te betalen aan de FIBS en de penningmeester in Rome heeft een budget beschikbaar voor de vliegreizen door de tegenstanders van Paterno en Cagliari op de twee eilanden in de Middellandse Zee.

We kunnen dus redelijk vertrouwen erin hebben, dat de toezeggingen door de clubs nagekomen zullen worden en dat Opening Day op zaterdag 17 april een volledig programma kan produceren. De vraag is nu hoeveel geld de clubs willen steken in het halen van huurlingen naar het Italiaanse keizerrijk. De clubs mogen maar twee spelers van buiten de Europese Unie inlijven, maar de jacht binnen de landen van de EU zal geopend worden door vooral de clubs uit de Serie A2, die komend seizoen toch serieus willen meedoen in de competitie. De play-offs beginnen op woensdag 28 juli en de Italian Baseball Series duren van vrijdag 6 augustus tot zo nodig zondag 15 augustus.

Andrea Marcon verklaarde aan Maurizio Caldarelli van website Baseball.it: “Ik geloof dat we tenslotte een correcte vorm hebben gevonden om aan de eisen van de aktualiteit te kunnen voldoen. Het zal propedeutisch zijn om het niveau te verhogen in de komende jaren. Ik ben erg tevreden over het vele werk door mijn bestuursleden in de afgelopen maanden. Iedereen is zich bewust dat we de handen naar elkaar moeten uitsteken, want anders riskeren we samen ten onder te gaan! Dit resultaat voor 2021 is de bekroning van de dialoog met de grote clubs van verleden jaar. De huidige competitievorm geldt voor alle seizoen tot en met 2024.”

Pim van Nes

RELATED ARTICLES