23 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 5 mei 2020 – Ok, helemaal waar, oud nieuws is geen nieuws. Maar dat betekent niet dat oud nieuws geen waarde heeft. Oud nieuws, of beter gezegd, nieuws van toen het nog nieuw was, vertelt iets over het moment toen, over wat er toen gedacht en gezegd werd.

De verslaglegging van die gebeurtenissen en beslissingen helpen ons begrijpen hoe en waarom we aangekomen zijn op het punt waar we nu zijn. En dat geldt ook voor dit stuk dat Pim van Nes eind maart schreef over de wens van de Italiaanse bond om in verband met de coronacrisis dit jaar alle Europa Cups te schrappen. Het stuk werd gepubliceerd op de Nederlandse Honkbalsite, maar een paar dagen later ook weer verwijderd.

Op 1 april verscheen vervolgens een artikel op de Honkbalsite waarin het besluit van CEB om alle Europese competities af te gelasten bekend gemaakt werd. Dit in verband met de coronacrisis.

Beide verhalen lijken dus netjes op elkaar aan te sluiten, maar toch is er voor gekozen om het verhaal over de Italiaanse bond te verwijderen. De twee redenen die Pim van Nes, de auteur dus, hiervoor van de bond kreeg waren 1) het stuk zou ingehaald zij door de actualiteit en 2) het zou niet gepast zijn om bestuursbesluiten van de Italiaanse bond openbaar te maken.

Het eerste argument klopt natuurlijk, maar dat geldt voor 99,9% (naar beneden afgerond) van alle ‘nieuwsartikelen’ die ooit gepubliceerd zijn. Het tweede argument is wat vreemd omdat de Italiaanse bond het nieuws waar we het hier over hebben zelf ook al op hun eigen website hadden gepubliceerd.

Maar goed, de Nederlandse Honkbalsite is van de KNBSB en zij bepalen natuurlijk helemaal zelf wat ze wel en wat ze niet willen publiceren. Maar 9innings.nl is niet van de bond, en ik maak me geen zorgen over ‘oud nieuws’ of over toestemming van de Italiaanse of de Nederlandse bond. Dus ik heb het stuk alsnog geplaatst. Geantidateerd op de datum waarop het stuk als eerste op de Nederlandse Honkbalsite gepubliceerd werd.

In het stuk lees je dus terug hoe de coronacrisis ervoor zorgde dat de Italiaanse bond de Europa Cups wilde schrappen. Een kijkje in de keuken van dat beslisproces. Of deze discussie over wel of niet Europa Cups spelen ook in Nederland gevoerd is weet ik niet. Ik zou het natuurlijk kunnen navragen en uitzoeken, maar ja, dat ‘nieuws’ is bij voorbaat achterhaald. De CEB heeft al besloten.

Zomaar een oude foto van een Italiaans team die vast ooit bij vrolijk nieuws hoorde

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES