17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Gistermiddag vergaderde het bondsbestuur van Italie in videoconferentie om over de consquenties van de coronacrisis te spreken en gisteravond stond het verslag ervan al op de website fibs.it. Het venijn zat hem daarbij in de staart, want onder de kop “internationale zaken” verklaart bondsvoorzitter Andrea Marcon, dat hij een brief aan de CEB en aan de ESF gaat versturen, waarin hij voorstelt om alle Europese competities van dit jaar af te gelasten. Italie is dit jaar gastheer voor het Europees Kampioenschap Under 18 in Macerata, maar uit navraag blijkt dat de Italianen willen, dat ook het tournooi om de European Champions Cup in Ostrawa van de kalender wordt verwijderd, net zoals de andere Europese tournooien voor honkbal en softbal. 

Normaal gesproken zouden landskampioen UnipolSai Bologna en nummer twee van regulier seizoen 2019 Sipro Nettuno in juni over de Alpen noordwaarts trekken om de wapens op te nemen tegen onder meer twee Nederlandse clubs op het Europese slagveld in Ostrawa. Dat tournooi staat op de kalender voor 2 tot en met 6 juni. Daar zit wat de Italianen betreft de kneep, want de Italiaanse bond heeft gisteren ook beslist om de aanvang van het Serie A1 seizoen uit te stellen van 19 april naar 14 juni aanstaande. Dit besluit hangt samen met het laatste van de elkaar opvolgende decreten van de Italiaanse minister-president Giuseppe Conte in verband met de in zijn land heersende epidemie. Italie is nu het zwaarst door het coronavirus getroffen land van de wereld en dat voelt ook hun hit-and-run!

Wanneer precies de brief van Marcon zal worden verzonden en welke onderbouwing hij daarbij levert moeten we afwachten, want daarover rept hij niet in het verslag op de bondswebsite. De Italiaanse wens betekent dus nog niet een geldig Europees besluit, dat door het bestuur van de CEB dient te worden genomen, maar we weten dat de Italiaanse invloed op bestuurlijk niveau in Europa en in de wereld veel groter is dan op het veld. Die invloed wordt uitgespeeld over de vergadertafel, maar tevens in de wandelgangen rond de vergaderzaal. Als de rest van Europa wil dat er wel continentaal gestreden moet worden om clubtitels en EK’s, dan moeten hun bestuurders op tijd de koppen bij elkaar steken en een plan de campagne overeen komen. Marcon vraagt bovendien aan de WBSC om WK kwalificaties uit te stellen naar het voorjaar van 2021 of anders zo laat mogelijk in 2020.

Door de start van de Italiaanse competitie uit te stellen tot 14 juni, werkt het bestuur op het bondsbureau in Rome zich in nauwe schoentjes, want er blijft daarna maar weinig tijd over voor regulier seizoen en play-offs van de Serie A1. De eerder geplande opzet van onderlinge wedstrijden kan misschien in elkaar worden geschoven, maar de bond overweegt ook andere structuren. Marcon roept zijn invloedrijke clubs op om te helpen in ieder geval een formule voor de competitie te verzinnen, voor te dragen, te bespreken en zo snel mogelijk overeen te komen. Als tegenprestatie biedt de FIBS aan de clubs vrijstelling van bondsafdrachten voor dit crisisjaar en de zekerheid tot behoud van hun plaats in de Serie A1 van volgend jaar door degradatie naar Serie A2 af te schaffen. Met die garantie kunnen clubs desgewenst afzien van dure buitenlandse spelers en hen vervangen door goedkopere Italiaanse spelers. 

Nota bene: Ook de startdatum van 14 juni is onderhevig aan mogelijke wijzigingen, want bij nadere decreten van de landsregering kunnen plannen weer opschuiven tot 31 juli. Alles hangt af van het aanslaan van de Italiaanse maatregelen tegen de epidemie. 

Bondsvoorzitter Andrea Marcon
Pim van Nes

RELATED ARTICLES