Seizoen 2020 voorbij voordat het begonnen is(?)

Amsterdam, 7 mei 2020 – Na de persconferentie van gisteren blijkt voor het Nederlandse honkbal het glas half vol te zitten. Zo zie ik het tenminste, als speler, of liever gezegd als trainende honkballer. Toen Rutte aan het begin van de persconferentie zei dat buiten sporten in groepen vanaf 11 mei weer wordt toegestaan ontplofte de groepsapp van mijn team de Reserve Reserves. We mogen weer!

Maar al snel bleek dat dat niet het hele verhaal was. Tot gisteren konden we namelijk nog nadenken over hoe we de oefenwedstrijden zouden gaan invullen. Zodat we op het moment dat duidelijk zou worden wanneer we weer mochten beginnen, we ook de voorbereiding naar de start van de competitie konden vormgeven. Het ziet er naar uit dat we ons daar niet meer druk over hoeven te maken. We mogen vanaf a.s. maandag weer trainen, met in inachtneming van de inmiddels beruchte anderhalve meter, maar wedstrijden zijn tot 1 september verboden. Dacht ik…

Op de KNBSB Nieuws-pagina op Facebook schrijft de bond in een bericht dat ze zich via het NOC*NSF hardmaken voor het omvormen van onze sport tot “niet-contactsport”. Om heel eerlijk te zijn had ik me niet eens gerealiseerd dat honkbal gezien wordt als contactsport, maar ik kan me niet voorstellen dat wij niet mogen trainen. Tijdens trainen is contact echt niet nodig. Lekker slaan en gooien kan gewoon, en als je de laatste jaren weleens een run-down in een wedstrijd hebt gezien dan weet je dat daar sowieso nooit op getraind wordt, ook niet in de Hoofdklasse.

Verder kan ik weinig vinden over de Nederlandse definitie van “contactsport”. Op de Engelstalige Wikipedia-pagina vind je wel terug dat honkbal, net als bijvoorbeeld volleybal en squash in Amerika beschouwd wordt als een “limited-contact sport”. Maar ik denk niet dat we er verstandig aan doen om in deze coronacrisis achter de Amerikanen aan te lopen. De wens is de vader van de gedachte dus ik ga er maar even vanuit dat we volgende week in ieder geval kunnen beginnen met trainen.

Maar er moet nog heel veel meer gebeuren willen we seizoen 2020 redden, want zelfs als honkbal in Nederland niet onder de contactsporten valt mogen we nog steeds geen wedstrijden spelen tot 1 september. En dat is dus niet alleen een probleem voor honkbal, maar dit geldt voor alle sporten.

In het bericht van de bond valt verder te lezen dat het NOC*NSF zich er niet direct bij neerlegt en zich hard maakt “om voor zomersporten een andere routekaart te hanteren waarin competities eerder mogelijk zijn”. Maar zelfs als dat lukt blijft de vraag over hoeveel eerder dat ‘eerder’ zal zijn, en of er dan nog genoeg tijd overblijft voor iets dat lijkt op een competitie.

Voor het publiek hoeven we het in ieder geval niet te doen want dat is sowieso niet welkom, ook niet na 1 september. Maar ook daarbij kan je natuurlijk je vraagtekens zetten. Om zoveel publiek gaat het nu ook weer niet helaas, en ik vraag me af wie dat, zeker als het gaat om niet-hoofdklasse wedstrijden, gaat handhaven? Mogen je vrouw of je vriendin niet komen kijken? (Je vrouw én je vriendin was altijd al onverstandig). Vaders en moeders? En mogen ze het terrein niet op?

Maar goed, dat is allemaal nog ver weg. Eerst maar even zorgen dat honkbal het labeltje niet-contactsport krijgt en dat we daarna niet alleen mogen trainen, maar ook eerder dan 1 september mogen spelen. Al is het maar een reeks oefenwedstrijden.

KNBSB en NOC*NSF, zet ‘m op!