Honkbal-corona-oplossingen

Amsterdam, 7 mei 2020 – Op verschillende plekken op Facebook wordt gereageerd op de stukken die gaan over de versoepeling van de coronamaatregelen en wat die betekenen voor het honkbal. Maar volgens mij moeten we het niet moeilijker maken dan het is.

Ja, het anderhalve meter afstand bewaren tijdens trainingen is heel goed mogelijk. Laten we daar blij mee zijn en laten we dat gaan doen de komende weken. Maar alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft, hou op over het nadenken en filosoferen over regeltjes die het onmogelijk moeten maken binnen een straal van anderhalve meter van elkaar te komen. Dat kan niet! Dat wil je niet! Echt niet.

Catchers en scheidsrechters uit elkaar halen, van achter de heuvel dan maar slag en wijd beoordelen? En de slagman dan? Die staat gewoon te dicht op de catcher. Een meter achteruit lijkt me niet echt een optie. Zelfs niet voor catchers die héél goed kunnen blokken, en voor de slagman lijkt een grote stap achteruit ook vrij onoverkomelijk.

Overal safety honken neerleggen? Die zijn echt niet groot genoeg om anderhalve meter afstand te garanderen. En als de eerste honkman een slechte aangooi krijgt, dan toch maar niet richting de baan van de honkloper bewegen? Altijd maar een gedwongen loop omdat je geen honklopers meer mag uittikken? Ook maar geen pick offs meer om te voorkomen dat de honkloper aangehouden moet worden? Dus dan ook maar geen honken meer stelen, want als je niet aangehouden of uitgetikt kan worden is dat natuurlijk appeltje eitje. Een rollertje in het binnenveld rechts van de werper, pakt de kortestop de bal of steekt de derde honkman er nog net voorlangs? Hoe dichtbij elkaar komen deze binnenvelders denk je?

Hoge bal in het links-midveld, wie gaat ‘m vangen? “LOSSEN!!”, “MIJN!!”, “MIJN, MIJN, AF!”… Ik denk dat in deze situatie de linksvelder en midvelder op elkaars lip staan en niet-coronaproof met elkaar aan het communiceren zijn. Met dat geschreeuw zou anderhalve meter sowieso ook niet genoeg zijn, als we de specialisten mogen geloven tenminste.

Nee, honkbal is geen hardcore contactsport. Hard opbreken van dubbelspelen komt eigenlijk niet meer voor, en zelfs de catchers moeten tegenwoordig al een loopbaan richting de thuisplaat vrijlaten, maar dat is nog geen anderhalve meter. Als je als veldspeler de bal in je hand(schoen) hebt wil je juist zo snel mogelijk zo dicht mogelijk bovenop de honkloper zitten. Dat is de essentie van het spel, dat moet je ook niet willen veranderen. Ga anders lekker tennissen of golfen.

En eh… geen wedstrijden betekent dus ook geen zelf georganiseerde toernooitjes. Die zag ik ook ergens langskomen. Het virus schijnt niet dusdanig intelligent te zijn dat het onderscheid maakt tussen competitie- en oefenwedstrijden. Zou wel fijn zijn trouwens, dan kon er bijvoorbeeld ook gewoon om de beker gevoetbald worden. Het probleem is niet de competitie, maar de afstand tot elkaar in het veld én de afstanden die afgelegd moeten worden om tegen andere teams te kunnen spelen. Het feit dat dat elke week een ander team is helpt trouwens ook niet.

Laten we genieten van wat er wél kan, van het trainen dus, als het een beetje meezit. Lekker gooien en slaan, een balletje fielden of vangen. En in de tussentijd ons in de rest van ons dagelijks leven netjes houden aan alle regeltjes van social distancing en handen wassen etc.. Misschien dat het virus dan nog sneller dan we nu denken uit de samenleving verdwijnt en dat we dan wel eerder dan 1 september al wedstrijden kunnen gaan spelen. Al dan niet met mondkapjes en/of verplichte temperatuurmetingen.

Overigens las ik vandaag in de groepsapp van mijn team dat er voor de Hoofdklasse eigenlijk helemaal geen probleem is. Ok, de competitie en de play offs kunnen niet gespeeld worden, maar als we in september weer mogen beginnen met wedstrijden dan hebben Pirates en Neptunus ook na drie weekenden oefenwedstrijden nog tijd genoeg voor de Holland Series. En omdat dit seizoen alle wedstrijden toch gestreamd zullen worden kunnen alle honkbalfans meekijken en hoeft dus niemand iets te missen van dit inmiddels traditionele einde van de hoogste Nederlandse honkbalcompetitie.